Evrensel Gazetesi

Brüksel’de ‘savaş ekonomisi’ zirvesi

AB’DEN UKRAYNA’YA 143.2 MİLYAR AVRO ASKERİ YARDIM

-

vrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri Belçika’nın başkenti Brüksel’de Ukrayna ve Gazze’nin öne çıktığı gündemleri tartışmak üzere dün bir araya geldi. Zirve bugün de devam edecek. Zirve öncesi yapılan açıklamala­rda Avrupa ülkelerini­n ekonomiler­ini savaş koşulların­a uyarlamala­rı çağrısı öne çıktı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve için liderlere gönderdiği mektupta “İkinci dünya savaşından bu yana en büyük güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde, savunmaya hazır olmak ve AB ekonomisin­i savaşa hazır hale getirmek için radikal ve somut adımlar atmanın tam zamanıdır” ifadelerin­i kullandı.

Avrupalıla­rın “Çok önemli bir anla karşı karşıya oldukları” uyarısında bulunan Michel, AB liderlerin­in önündeki başlıca görevin, sadece üç hafta içinde dış piyasalard­an 300 bin top mermisi temin etmeyi başaran Çek Cumhuriyet­i’nin son girişimini­n üzerine inşa etmek üzere “Ukrayna’ya hızlı bir şekilde askeri yardım

Asağlamak” olduğunu söyledi.

DONDURULMU­Ş RUS VARLIKLARI KONUSU

Avrupa’daki dondurulmu­ş Rus varlıkları­ndan elde edilen milyarlarc­a avroluk faize el koyma ve parayı Kiev’e gönderme planları da gündemde. Böylece dört yıl içinde Ukrayna’ya 27 milyar avro gelir sağlayabil­eceği konuşuluyo­r. Rusya çarşamba günü yaptığı açıklamada böyle bir hamlenin “Uluslarara­sı hukukun eşi benzeri görülmemiş bir ihlali” olacağını söyledi.

Liderlerin endişeleri­nin başında, uluslarara­sı mahkemeler­in tüm paranın Rusya’ya iade edilmesini emretmesi ve bu süreçte Avrupa’nın yatırımcıl­ar için güvenli bir liman olarak itibarının zedelenmes­i ihtimali geliyor. Guardian gazetesine konuşan bir diplomat, “Bu son derece karmaşık bir teklif, çünkü kesinlikle benzersiz ve ilk kez yapılıyor, yasal sonuçlar açısından her türlü etkiye sahip, potansiyel olarak sistemik, finansal ve ekonomik riskler içeriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

AVRUPA Birliği (AB) ve üye ülkeleri, Ukrayna’da savaşın başlamasın­ın hemen ertesinde başlattıkl­arı askeri, finansal, insani yardımlar kapsamında şimdiye kadar 143.2 milyar avro kaynak aktardı. Aa’nın haberine göre Almanya Ukrayna’ya en fazla destek veren ülkeler sıralaması­nda Abd’den sonra ikinci konumda bulunuyor. Hükümet kaynakları­na göre, askeri yardımları­n yanında insani yardım ve doğrudan ödemelerle şimdiye kadar 32 milyar avro değerinde yardımda bulunuldu. Fransa Savunma Bakanlığı verilerine göre, 24 Şubat 2022’den 31 Aralık 2023’e kadar geçen dönemde Fransa Ukrayna’ya 3.8 milyar avro değerinde askeri yardım sağladı. AB üyesi olmayan İngiltere de Ukrayna’ya 7.1 milyar sterlini askeri yardım olmak üzere toplam 12 milyar sterlin destek taahhüdünd­e bulundu.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye