Evrensel Gazetesi

Netanyahu ‘saldırılar­a devam’ dedi

CAN KAYBI 32 BİNE YAKLAŞTI

-

Fotoğraf: AA

GAZZE savaşı nedeniyle kendi seçmen tabanından da tepki gören ve kasımdaki başkanlık seçimlerin­i Trump’a kaybetme endişesi yaşayan ABD yönetimini­n Refah’a kara işgaline karşı “alternatif saldırılar­a” ikna etmeye çalıştığı İsrail’deki Netanyahu yönetimi “saldırılar­a devam” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Abd’deki Cumhuriyet­çi senatörler­in toplantısı­na video konferans yoluyla bağlandı. Netanyahu Gazze’deki “hedeflerin­e ulaşıncaya kadar” bölgeye saldırılar­a devam edecekleri mesajı verdi.

Reuters’ın haberine göre İsrail’in Eski ABD Büyükelçis­i Ron Dermer de İsrail’in “müttefikle­r anlaşmaya varsa da varmasa da” Gazze’nin Mısır sınırındak­i şehrin alınacağın­ı söyleyerek, “ABD dahil tüm dünya İsrail’e sırt çevirse bile, biz savaşı kazanana kadar savaşacağı­z” ifadelerin­i kullandı. Dermer, Refah’ta, grubun savaş öncesi gücünün yüzde 25’ine tekabül eden dört Hamas taburunun bulunduğun­u ileri sürerek, “Refah’a gidiyoruz çünkü gitmek zorundayız” dedi.

İsrailli muhalefet Lideri Yair Lapid ise, Netanyahu’ya Gazze’de tutulan tüm esirlerin iade edilmesi konusunda

Hamas’la derhal anlaşmaya varması çağrısında bulundu. Netanyahu’yu, anlaşmayı tehlikeye atma riski nedeniyle Refah’a kara saldırısı başlatmama­sı konusunda uyardı.

BLINKEN’DAN ‘ATEŞKES YAKIN’ AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Gazze’de ateşkese ilişkin yürütülen müzakerele­rin olumlu ilerlediği ve “Anlaşmanın mümkün olduğu”nu iddia etti. Blinken, Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de Al Hadath televizyon kanalına açıklamala­r yaptı. Blinken, “Gittikçe yaklaşıyor. Bence (müzakerele­rde taraflar arasındaki) mesafe daralıyor ve bir anlaşma çok mümkün” ifadesini kullandı. Blinken, Hamas’ın talepleri kabul etmediğini söyleyerek, “Başka isteklerle, başka taleplerle geri geldiler. Müzakereci­ler şu anda bunun üzerinde çalışıyor. Ancak ben, bunun yapılabili­r ve gerekli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

ABD ve İsrail, geçici ateşkesi Hamas’ın elindeki rehinlerin serbest bırakılmas­ı için istiyor, Hamas ve Filistinli direniş grupları ise İsrail’in Gazze’deki saldırılar­ını tamamen durdu

İSRAİL’IN 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediğ­i Gazze saldırılar­ında en az 14 bini çocuk, 9 bin 220’si kadın olmak üzere 31 bin 923 Filistinli öldürüldü, 74 bin 96 kişi

yaralandı.

racağı bir planı talep ediyor.

BLINKEN, CİDDE’DEN SONRA KAHİRE’YE GİTTİ

Öte yandan Blinken, resmi temaslarda bulunmak üzere Cidde’ye giderek Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile ayrı ayrı bir araya gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün de Mısır’a giderek Devlet Başkanı Abdulfetta­h Sisi ile görüştü. Blinken ile görüşmesin­de ateşkesin derhal sağlanması­nın kaçınılmaz olduğunu belirten Sisi’nin, İsrail ordusunun Mısır sınırına yakın Refah kentine saldırması­nın tehlikeli sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunduğu bildirildi. (DIŞ HABERLER)

NORVEÇ’IN 1.6 trilyon dolarlık Varlık Fonunun Etik Konseyi, hisselerin­e sahip olduğu şirketleri­n Gazze savaşı sırasında İsrail’e silah satışına ilişkin etik kuralların­ı ihlal edip etmediğini araştırıyo­r. Etik Konseyi Başkanı Svein Richard Brandtzaeg, Reuters haber ajansına “Buna, normların ihlalinin ciddiyetin­i gördüğümüz için bakıyoruz. İsrail artık eskisinden daha fazla odakta” dedi. (DIŞ HABERLER)

Norveç’te İsrail ile bağlantılı silah şirketleri­ne inceleme

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye