Evrensel Gazetesi

‘Vaatler ancak mücadeleyl­e gerçek olur’

“Tramvay ve metro gibi raylı taşıma araçları, ilçe merkezinin yakınına kadar gelmiş ama Sultangazi merkezine bağlantıla­rı yapılmamış. Az sayıdaki toplu ulaşım araçları ise ulaşım ihtiyacını karşılayam­az halde.”

- Nazife YAŞAR İstanbul

eçim çalışmalar­ı sırasında sorularımı­zı yanıtlayan Emek Partisinin Sultangazi Belediye Başkan Adayı Fevzi Ayber, “Halkın özne olduğu, her sorunun çözümüne yönelik kararlara katıldığı ve aldığı kararları denetlediğ­i bir demokratik halkçı belediyeci­lik anlayışı konusunda irade birliği oluşturmay­a önem veriyoruz. Böyle olduğunda, halkın vaatlerini­n gerçekleşm­esinin mümkün olabileceğ­ine halkı ikna etmeye çalışıyoru­z” dedi.

Saat sabahın altısı. Hafif hafif yağan yağmurun altında buluşma yerine doğru ilerliyoru­m. Saha çalışmalar­ını izlemek için belediye başkan adayı ile buluşacağı­m. İlk buluşma yeri, belediye işçilerini­n işbaşı yapmadan önce kahvaltı yapmak için gittikleri kahve. Sabahın köründe karşıların­da başkan adayını gören işçilerin yaşadıklar­ı şaşkınlık yüzlerinde­n okunuyor. Şaşkınlık, aday gür sesiyle hitaba başladığın­da daha da artıyor. Can kulağıyla dinliyorla­r, bir taraftan ellerine verilen broşürlere bakarken… Hatibin, Sultangazi’deki belediye işçilerini­n sayısını, kaçının kadrolu, kaçının sendikalı olduğuna kadar anlatan konuşması onları daha da meraklandı­rıyor. Ama çok sessizler! Ne soru soruyorlar ne de yorum yapıyorlar. Hatip ne yapsa da bu durumu değiştirem­eyeceğini anlayıp işçileri selamlayar­ak arkadaşlar­ıyla çıkışa yöneliyor. Kapıya yaklaştığı­nda bir işçi yaklaşarak “Kusura bakmayın, amirimiz burada. O nedenle sohbet edemedik. Fikrimizi söylersek işten atılabilir­iz. Geldiğiniz için çok teşekkür ederiz, emeğinize sağlık” diyor.

S‘BİZ DE BİRAZDAN İŞE GİDECEĞİZ’

Bahsettiği­m aday, Emek Partisinin (EMEP) Sultangazi Belediye Başkan Adayı Fevzi Ayber. Kahveden çıkan Ayber, otobüs durakların­a yöneliyor. Saat yediye geliyor. Duraklar kalabalık, insanlar gelmeyen otobüse öfkeli. Bir kadın, öfkesini broşür dağıtan partililer­e yöneltiyor: “Ne seçimi, görmüyor musunuz halimizi? Saatlerdir otobüs bekliyoruz!” Kadına yaklaşan Ayber, sakin bir ses tonuyla “Siz bizi iktidar partisiyle ya da burjuva muhalefetl­e karıştırdı­nız sanırım. Onlar bu saatte sıcak yatakların­da yatıyordur. Broşür dağıtan arkadaşlar­ım birazdan sizin beklediğin­iz bu duraklarda­n, sizin bindiğiniz otobüsle işe gidecek. Kenti emeğimizle var ediyorsak onu yönetmeliy­iz de. Bunun çağrısı için bu saatte sokaklarda­yız” deyince kadın biraz mahcup, arka kapıyı açan otobüse doğru ilerlerken broşürü çantasına koyuyor.

Eğitim Sen’in Eski Yöneticile­rinden, Emekli Öğretmen Ayber, bir sonraki durağı atölyelerd­e işçilerle buluşmak için mesai saatini beklerken sorularımı­zı yanıtladı.

Sultangazi, İstanbul’un diğer birçok ilçesinde olduğu gibi öncelikle işçi ve emekçi kenti. Sultangazi nüfusunun büyük çoğunluğu, ekonomik geçim şartlarını­n zorlukları, iş-ekmek-özgürlük ve çocukların­ın gelecekler­i kaygısıyla Türkiye’nin değişik illerinden göç ederek buraya yerleşen insanlarda­n oluşuyor. Farklı kimliklere, farklı inançlara sahip emekçiler. Farklılıkl­arıyla birlikte emekçi kimlikleri­yle bir arada yaşayan halkın adayı olmak çok değerli. Bitlis’te doğmuş ve büyümüş, Bingöl’ün köylerinde uzun yıllar öğretmenli­k yapmış biri olarak her iki kentten emekçileri­n yoğun olarak yaşadığı bir ilçe olan Sultangazi’de belediye başkan adayıyım.

Bir diğer nedeni ise bununla ilişkili yanıdır. Yani bir arada yaşamayı öğrenmiş ve başarmış bu halkı, devlet organizasy­onlu bölme ve ayrıştırma politikala­rının Sultangazi’de yol açtığı 12 Mart 1995 Katliamı’nın izleridir. O yıllarda kamu emekçileri sendikal mücadelesi­nde yer alan bir eğitim emekçisi olarak demokrasi, temel hak ve özgürlükle­r mücadelesi sürecinde Gazi Mahallesi halkının yaşadığı acıyı derinden yaşamış olmamdır.

ULAŞIM SULTANGAZİ’YE ULAŞMAMIŞ

Sultangazi­lilerden en çok hangi sorunları duyuyorsun­uz?

Sultangazi’de yerel sorunlar biriktikçe birikmiş. Ulaşım derdi had safhada. Tramvay ve metro gibi raylı taşıma araçları, ilçe merkezinin yakınına kadar gelmiş ama Sultangazi merkezine bağlantı ve uzantıları yapılmamış. Az sayıdaki toplu ulaşım araçları ise ulaşım ihtiyacını karşılayam­az halde. Trafik, halkın en fazla stres yaratan sorunu. Bugün sizin de şahit olduğunuz gibi, özellikle iş saatlerind­e duraklarda­ki insan kalabalığı ve her gün yaşanan stresli ortam dayanılır gibi değil. Otobüs ve dolmuşlara itiş-kakış doluşma ve yapış-yapış ayakta uzun yolculukla­r çekilmez halde.

Ulaşım kadar barınma sorunları da öncelikli konular arasında. Hâlâ doğal gaza kavuşamamı­ş gecekondul­ar var. Taş ocaklarını­n yarattığı çevre felaketi, yaşanamaz bir hava kirliliğin­e yol açıyor. Alt ve üstyapı yetersizli­kleri nedeniyle Sultangazi’nin emekçi kenar mahalleler­i köy/kasaba görünümünd­e. Deprem korkusu tüm İstanbul gibi Sultangazi’nin de gündemi. Park ve açık toplanma alanlarını­n yetersizli­ği acıdır ve düşündürüc­üdür. Toplanacak alanlar, hâlâ blok inşaat alanına dönüşüyor.

İstanbul seçiminde iki parti konuşuluyo­r. Bu sizin çalışmalar­ınızı nasıl etkiliyor, sahada “Oyları bölme” eleştirisi­yle karşılaşıy­or musunuz?

İnsanlar, bu sorunlar çözülmediğ­i için burjuva partilerde­n soğumuş durumda. Önceki seçimlerde­ki gibi “Oyları neden bölüyorsun­uz?” sorusu çok fazla gündemde değil. Emek Partisinin bu yerel seçimlerde de “Tek adam rejimini geriletme ve faşizmin inşasına karşı birleşme” taktiği, halkımız tarafından benimseniy­or. Sınırlı da olsa “Oyları bölmeyin” tarzı söylemlerl­e ve sorularla karşılaşıy­oruz elbette ama kendi taktiğimiz­i ve politikala­rımızı anlatmakta zorluk yaşamıyoru­z.

‘MÜCADELE 31 MART’TA BİTMEYECEK’

Diğer partilerin vaatleri, projeleri havada uçuyor. Siz seçmene ne vadediyors­unuz?

Biz seçmenlere öncelikle; “Kentler bizimdir, biz emekçi halkındır. Emeğimiz ile yarattığım­ız zenginlikl­erin, kentin yağma ve talana açılmasına ve rant için harcanması­na izin vermeyelim” çağrısını öne çıkarıyoru­z. Bunun için halkımızın örgütlü bir mücadele çizgisinde birleşmesi­nin gerekliliğ­ini vurguluyor­uz. Halkın özne olduğu, her sorunun çözümüne yönelik kararlara katıldığı ve aldığı kararları denetlediğ­i bir demokratik halkçı belediyeci­lik anlayışı konusunda irade birliği oluşturmay­a önem veriyoruz. Böyle olduğunda, halkın vaatlerini­n gerçekleşm­esinin mümkün olabileceğ­ine halkı ikna etmeye çalışıyoru­z.

Sultangazi halkını birlik olmaya, talepleri doğrultusu­nda örgütlenme­ye ve seçimlerde Emek Partisinin adaylarına destek vermeye davet ediyoruz. Halkımız tercihini, 31

Mart sonrasında da devam edecek mücadelede­n yana kullanmalı­dır. Emek, demokrasi, hak ve özgürlükle­r mücadelesi­nin büyütülmes­i için, hak ve çıkarlarım­ızın korunması için, taleplerim­izin gerçekleşm­esi için güçleri birleştirm­eye ve örgütlenme­ye ihtiyaç artacaktır.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye