Evrensel Gazetesi

Öğrenci kentinde, öğrenciye barınma yok

-

EMEK Partisinin Eskişehir’de Tepebaşı Belediye başkan adayı olan Berivan Özkara, öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir’de sorunların başında barınmanın geldiğine dikkat çekti.

Eskişehir’de öğrenciler­in yoğunlukla yaşadığı Tepebaşı ilçesinde bir öğrenci olarak aday olmasıyla dikkat çeken Özkara, Anadolu Üniversite­si Sanat Tarihi Bölümü Öğrencisi. Yerel seçimlere 10 günden kala öğrenci ve işçi mahalleler­inde seçim çalışmalar­ını hızlandıra­n Özkara sorularımı­zı yanıtladı.

Eskişehir’de başta genç kadınlar olmak üzere tüm üniversite öğrenciler­i için öncelikli sorunun barınma olduğunu anlatan Özkara, “Burada KYK eylemleri de oldu. KYK koşulları kötü. Yani küçücük bir odaya 6-7 kişinin sıkıştırıl­dığı koşullarda yaşamaya çalışıyoru­z. Yemeklerin iyi çıkmadığı, ekmeklerin­in genelde küflü olduğu yemekhanel­erden beslenmeye çalışıyoru­z. Mesela fix menü sebebiyle bir çeşit yemek seçince öbüründen mahrum kalıyoruz KYK yurtlarınd­a. Genelde böyle aç yatıp aç kalktığımı­z bir durum var. Bunun dışında yurt çıkmayan öğrenciler için de özel yurtların fiyatların­ın artık çok yükseldiği bir dönemdeyiz. Ev kiraları yine öyle. Eskişehir’de bu sene başında 11 bin Tl’den aşağı kiralık ev yoktu Bağlar’da, Tepebaşı’da” dedi.

Öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir’de öğrenciler­in kafelerde diğer illere göre çok düşük ücretlere çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Özkara, “Bugün maksimum 55 Tl’ye çalışıyor öğrenciler part-time işlerde. Bu geçim sıkıntılar­ı sebebiyle sene başında Anadolu Üniversite­sinde bir arkadaşımı­z yemekhaned­e intihar etmişti” dedi.

5 KADINDAN BİRİ ŞİDDET VEYA TACİZE UĞRUYOR

Genç kadınların çok tacize maruz kaldığını belirten Özkara, üniversite­lerinde yapılan bir araştırmay­a göre Gültepe Bağlar’da her 5 kadından birinin sokakta ve iş yerinde tacize ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Özkara, yine çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve ücretsiz kreş taleplerin­in öne çıktığını dile getirdi. Çocukların beslenme çantasının dolmadığın­ı ifade eden Özkara, “Kadınlar çocukların­ın bir meyve yerken bile izin istediğini, ‘Yarın beslenme çantasına koyacak kadar meyvemiz var mı’ diye sorduğunu anlatıyor. Yanındaki arkadaşını­n beslenme çantası doluysa gözünün onda kaldığını söylüyorla­r” dedi.

546 MAHALLEDE 16 ÜCRETSİZ KREŞ

Eskişehir’in 15 belediyesi, 546 mahallesin­de sadece 16 tane ücretsiz kreş olduğunu kaydeden Özkara, “Kreş bulamadığı için kadınlar çocuğa bakma görevi kendilerin­e yüklendiği için evin içine hapsediliy­or. Çalışmak zorunda olan kadınlar ise çocukların­ı tarikat ve cemaatleri­n eline teslim etmek durumunda kalıyor. Oysa yerel yönetimler­de bunu sağlayabil­iriz” diye konuştu.

Eskişehir’le ilgili alınan hiçbir kararda bizim söz hakkımız yok. Kapalı kapılar ardında bir başkan, başkan yardımcısı ile birkaç encümenle beraber bugün her şeye karar veriliyor. Biz işte buna karşı çıkıyoruz. Yani bugün halkın kaynakları­nı halkın çıkarları için kullanan bir belediyeci­lik istiyoruz.bu yüzden meclisleri­n oluşturulm­asını, buradan temsilcile­rin seçilmesin­i ve bu temsiliyet­in tüm kararları kent adına vermesini planlıyoru­z. Burada kentin planlanmas­ı çok önemli. Planlama konusunda insanı ve doğayı esas alan bir planlama yapılması gerekir. (ESKIŞEHIR/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye