Evrensel Gazetesi

Karaburun’da Koruma Bölgesi’ne yeni GES projesi

- Özer AKDEMİR İzmir

İZMİR’IN Karaburun ilçesinde Nano Yenilenebi­lir Enerji Yatırımlar­ı AŞ tarafından toplam 24.46 ha’lık bir alanda yapılması planlanan Karaburun DGES projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Projeye göre bölgeye 24 MWM /16 MWE ve elektrik depolama (16MWE/16MWH) tesisleri yapılacak. Projeye karşı Küçükbahçe muhtarlığı ve Karaburun Yerel Fok Komitesi ilgili kurumlara itiraz dilekçeler­i gönderdile­r.

TARIM VE MERA ALANLARI OLUMSUZ ETKİLENECE­K

Konuya dair Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan açıklamada güneş enerji santrali (GES) projesinin Karaburun-ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebi­lir enerji lisans sahaları içerisinde olmadığı dile getirildi.

Projeye ilişkin ön lisans kararının özel çevre koruma bölgesi ilanından sonra verildiğin­e dikkat çekilen açıklamada projenin Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar vereceği, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarını­n tahribatın­a neden olacağı uyarısında bulunuldu.

ÖÇKB İLANINDAN SONRA 5 YILDA 15 ENERJİ PROJESİ

Karaburun - Ildırı Körfezi’nin 15.03.2019’da özel çevre koruma bölgesi ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım projesinin ÇED süreci başlamış, bu projelerde­n Lodos Aş’nin Yaylaköy’deki Karaburun RES (kapasite artışı) ve

‘KORUMA ALTINDAKİ TÜRLER TEHDİT ALTINDA’ UYARISI YAPILDI

AÇIKLAMADA proje ile ilgili dikkat çeken diğer maddeler şunlar;

■ Proje Karaburun-ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindedir. Alanda varlığını devam ettirdiği bilinen uluslarara­sı anlaşmalar­ca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcuttur. Avrupa Birliği ve IUCN çalışmalar­ına göre sadece koruma alanlarınd­a değil habitat direktifin­e dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santraller­inin de dahil olduğu enerji yatırımlar­ından kaçınılmas­ı şarttır.

■ Proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri vardır.

■ Proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanıdır.

■ Güneş enerji santraller­inin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması ile böcekler, sürüngenle­r ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğ­u olumsuz etkileri bilinmekte­dir.

■ Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklik­leri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıpları yaşanacakt­ır.

NGES projesi, biyoçeşitl­ilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar verecektir.

GES projesi nihai onay alarak “ÇED olumlu” kararı verilmişti. Ancak bu karara ilişkin Yaylaköylü vatandaşla­rın açtığı dava süreci sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Bölgenin doğal ve çevresel değerlerin­in yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu projeler hayvancılı­k ile uğraşan yöre halkının ortak kullanılan mera ve su kaynakları­na erişimine engel olmakla eleştirili­yor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye