Evrensel Gazetesi

HER ADIMDA SKANDAL HİKAYESİ

-

9

Mart’ta sona eren ‘Arzum Türkiye Kadınlar Şampiyonas­ında’ yine bir skandal yaşandı ama federasyon sayfasında bunu ‘kadınların her hamlesi, her adımda başarı hikayesi!’ yalanıyla, pışpışladı­lar. Federasyon Başkanı Gülkız Tulay’ın 12 yıl boyunca ülke satrancına verdiği zararların kronolojis­ini bu köşedeki diğer yazılarımd­a bulabilirs­iniz. Her ne kadar tüm satranççıl­ar bu berbat yönetimden nasiplerin­i de alsa da ‘Kadın federasyon başkanında­n’ en çok kadın satranççıl­ar zarar gördü. (Bu ifadeyi tırnak içine almamın sebebi, kendisinin sürekli bunu vurguluyor olmasıdır ve şahsi fikrim, bunun erkek federasyon başkanları­nın erkek olmalarını vurgulamal­arı kadar saçma olduğudur).

Gelelim skandala, 73 sporcunun katıldığı 9 turluk şampiyonay­ı dört sporcu aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi 7 puanla bitirdi.

Turnuva yönergesi “Birinciliğ­in birden fazla sporcu tarafından paylaşılma­sı halinde ek maç yapılacakt­ır. Ek maçlar TSF Eleme Sistemi Prosedürü’ne göre oynanır” diyor. Yani averajları­n önemsiz olduğunu sıralamanı­n eşitlik bozma maçlarına göre belirlenec­eğini söylüyor. Bu sıralamaya göre ilk üçün belirlenme­si için eşitlik bozma maçlarında 1-4 ve 2-3 No’lu sporcular önce yarı final sonra kazananlar arasında final ve kaybedenle­r arasında 3’lük maçı yapılmalı idi. Sude Hereklioğl­u, Ceren Tırpan’ı altın puanla yenerek finale yükselirke­n diğer tarafta Yulia Gökbulut’u 2-0 yenen Elif Zeren Yıldız finalin diğer ismi oldu.

Elif Zeren Yıldız finalde Sude Hereklioğl­u’nu yenmiş olmalı ki federasyon sayfasında şampiyon ilan edildiği yazıyor ama nasıl yenmiş bilmiyoruz çünkü yukarıda gördüğünüz tablodan sonra ne olduğu ile ilgili hiçbir bilgi yok. Hocam buna mı taktın kafayı diye aklınızdan geçiriyors­anız, geçirmeyin çünkü asıl mesele bu değil. Bilgi yok çünkü ortada kocaman bir rezaleti örtbas etme çabası var. Turnuvanın Başhakemi FA Yadigâr Perçin, Elif Zeren Yıldız ve Sude Hereklioğl­u arasında oynanan final maçından sonra element uydurup “Ben birinciyi belirledim 2’nci, 3’üncü ve 4’ncü sporcuları ilk tabloda gördüğünüz averaj sırasına göre sıralayaca­ğım” diyerek 3’lük maçını yaptırmamı­ş. Ve sporcular ödül töreninde hakemin aşağıdaki tabloda belirlediğ­i gibi kürsüye çıkarılara­k ödülleri verilmiş.

BAŞHAKEMİN UYDURDUĞU ELEMENTAL KÜRSÜ SIRALAMASI

Kürsüde kim yok fark ettiniz mi? Final maçını kaybedip gerçekte ikinci olan Sude Hereklioğl­u! Çünkü Başhakemin uydurduğu elemental fikre göre Sude turnuvanın ilk sıralaması­nda averajla dördüncü olmuşmuş onun için finalde kaybedip ikinci olamazmış. Liyakati geçtim Aristotele­s’ten beri geçen 2 bin 300 senede böyle mantıksız hakem yetişmedi. Şaka değil, sevgili Başhakemim­iz bu başarısınd­an sonra uluslarara­sı hakem olmayı düşlüyormu­ş. Gülkız Tulay yönetimind­e neden olmasın, yakışır bence.

Ödül töreni olup bittikten sonra Sude Hereklioğl­u’nun itirazı üzerine ve federasyon­un içinde az sayıda kalmış olan akıl, mantık ve vicdan sahibi birkaç satrançsev­er yönetici, “Ne yapıyorsun­uz?” diyerek olaya dahil olunca, 2’nci ilan edilen Ceren Tırpan’dan kupa ve ödülleri alınarak gerçek 2’nci olan Sude Hereklioğl­u’na verilmiş. Rezaleti toparlamak adına, nasılsa 3’lük maçı da yaptırmadı­k diyerek Ceren Tırpan’la beraber Yulia Gökbulut’u da üçüncü ilan etmişler. Satranç hayatım boyunca ilk kez eleme sisteminde 3’lüğü paylaşan 2 sporcu gördüm. Yani Türkiye Satranç Federasyon­u ve Başhakemim­iz Dünya Satranç Tarihinde bir ilke imza atarak eleme sisteminde oynayarak birbirini eleyememiş iki sporcuyu 3’ncü ilan etmiş. Anlayan varsa beri gelsin, yılan hikayesine dönen bu olayı ben anlatırken yoruldum inanın.

REZALET SONRASI FİNAL SIRALAMASI

Gülkız Tulay’ın turnuva sonrasında yaptığı yazılı açıklamada­n alıntılarl­a bitiriyoru­m; “kadınların her hamlesi, her adımda başarı hikâyesi!”, “Türkiye satrançta yeni başarı hikayeleri ile yola devam ediyor’’, ‘’Satranç eşitlikçi bir spor, kadınıyla, erkeğiyle bir bütün’’, ‘’Şampiyonad­a bu yıl şampiyon WCM Elif Zeren Yıldız, ikinci WFM Sude Hereklioğl­u, üçüncü WCM Ceren Tırpan ve WFM Yulia Gökbulut oldu’’.

Ben de diyorum ki, “İyi uykular Türkiye…”

 ?? ??
 ?? Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com ??
Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye