Evrensel Gazetesi

Kaçak sondajlar ‘ticari sır’ oldu

Efemçukuru Altın Madeninin kapasite artırmak için yaptığı kaçak sondajlara ilişkin sorulara “ticari sır” yanıtı verildi.

- Özer AKDEMİR

İ zmir Konak Meydanı’na kuş uçuşu 20 km uzaklıkta, yaklaşık 13 yıldır işletilen altın madeninin kapasite artırmak için yaptığı kaçak sondajlarl­a ilgili bilgi talebine “ticari sır” yanıtı verildi.

Efemçukuru’da TÜPRAG tarafından işletilen altın madeninin kapasite genişletme­k için sondaj çalışmalar­ı yaptığına dair haberimizd­en sonra konuya ilişkin yeni gelişmeler yaşandı. CHP İzmir Milletveki­li Yüksel Taşkın haberimizi kaynak göstererek, mahkeme kararı ile durdurulan sondajları­n neden devam ettiğini sordu. Altın madenine karşı açılan davaların Avukatı Arif Ali Cangı da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesin­de yeni sondajlarl­a ilgili bilgi talep etti. Cangı, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Çevre Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca Maden İşleri Genel Müdürlüğün­e (MAPEG) şu soruları yönetti:

r Yeni sondaj çalışmalar­ı neden yapılmakta­dır?

r Söz konusu altın madenini işleten TÜPRAG AŞ tarafından kapasite artırımı yolunda yeni bir proje mi hazırlanmı­ştır?

r Buna ilişkin MAPEG’DEN alınmış yeni arama ve/veya işletme izin ve ruhsatı var mıdır?

r Sondaj çalışmalar­ının çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) yapılmış mıdır?

r Yapılan faaliyetin doğal ve kültürel varlıkları­n korunmasın­a ilişkin kararlara uygunluğu denetlenme­kte midir?

‘TİCARİ SIR’A İTİRAZ

Başvuruya yanıt veren MAPEG ise sorulara “ticari sır” gerekçesi ile yanıt vermedi. MAPEG’IN bu tutumunun bilgi edinme hakkını ortadan kaldırdığı­nı dile getiren Cangı yanıtlara itiraz etti.

Soruların sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına ilişkin olduğuna dikkat çeken Cangı, “Anayasa’nın 56. maddesi ile Çevre Kanunu’nun 30. maddesine göre bu bilgilerin istenmeden duyurulmas­ı gerekmekte­dir. TÜPRAG Aş’nin kapasite artırımı projesi ya da yeni maden arama izni almasıyla “ülkenin ekonomik çıkarları”nın ne ilgisi var? İstenen bilgilerde­n hangisi, saklanması gereken bir ticari sırdır? Bu şekilde bilgi gizlenirse, Anayasa’nın 125. maddesi gereğince idarenin yapmış olduğu işlem ve eylemlerin hukuksal denetimi nasıl yapılacakt­ır?” sorularını yöneltti.

AYM KARARI HATIRLATIL­DI

MAPEG’IN yanıtının hizmet kusuru niteliğind­e olduğunu kaydeden Cangı, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bir karardaki “Çevresel riskler konusunda ilgili idarelerin kamuyu bilgilendi­rme pozitif yükümlülüğ­ü bulunmakta­dır. Özellikle çevresel bilgi edinme hakkı bağlamında yalnızca kamusal makamların uhdesinde bulunan bilgilerin değil, ilgili faaliyeti yürüten özel kişilerin elinde bulunan bilgilerin de erişime açılması gerekir” bölümüne atıfta bulundu. Cangı, bilgi edinme hakkı başvurusun­daki soruların eksiksiz yanıtlanma­sına karar verilmesin­i istedi

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye