Evrensel Gazetesi

‘Bangladeşl­eşme’ye itiraza devlet cezası: ÖZAK PATRONU IŞÇILERI KARA 1.5 milyon lira LISTEYE ALDIRDI

- Murat UYSAL İstanbul

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasın­a (BİRTEK-SEN), Özak Tekstil’de çalışan işçileri Öz İplik-İş’ten istifaya zorladığı gerekçesiy­le 1.5 milyon Tl’lik idari para cezası verdi. Karara itiraza hazırlanan BİRTEK-SEN, işçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduğunu, Bakanlığın gerekçe gösterdiği baskıyı kanıtlamak­la yükümlü olduğunu söyledi. Bakanlığın kararını değerlendi­ren Dr. Murat Özveri meslek hayatı boyunca bir sendikaya böyle bir yaptırım uygulandığ­ına şahit olmadığını belirterek “Bakanlık bu kararla BİRTEK-SEN’I terbiyeye kalkışmışt­ır, zorla istifa durumların­ı kanıtlamak zorundadır” dedi.

DİSK, Hak-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ise işveren söz konusu olunca verilmeyen kararların bir sendikaya karşı verilmesin­i kınadıklar­ını söyleyerek kararı antidemokr­atik bir uygulama olarak nitelendir­di.

Urfa, Malatya ve İstanbul’da faaliyet gösteren eski adıyla Özak Tekstil yeni adıyla Kübrateks’in Urfa’daki fabrikasın­da çalışan işçiler, yaşadıklar­ı sorunların çözülmesin­i talep ederken üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’i yanlarında göremeyinc­e BİRTEK-SEN’DE örgütlenme­ye başladı. Özak Tekstil işçileri, BİRTEK-SEN üyesi bir işçinin işten atılması üzerine, arkadaşlar­ının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle kasım 2023’te direniş başlatmış, tüm ülkenin gündemine giren bu direniş 80 gün sürmüştü.

80 gün boyunca fabrika önünde ve şehir meydanları­nda taleplerin­i dile getiren işçiler bu süreçte polisin, jandarmanı­n müdahalesi­yle karşılaştı, validen müftüye dek birçok devlet görevlisi direnişi kırmaya işçilerin eylemlerin­i bitirmeye çalıştı. İşçiler direniş boyunca yaptıkları açıklamala­rda, televizyon ve gazetelere verdikleri demeçlerde sendika seçme özgürlükle­rine saygı gösterilme­si talebini dile getirdi. Tüm bu süreçte üzerlerind­e BİRTEK-SEN’IN önlükleri vardı.

1.5 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI

Buna rağmen Özak Tekstil’de incelemele­rde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı, Özak Tekstil patronunun sendika seçme konusunda baskı yapmadığın­ı, iş yerinde Öz İplik-İş’in yetkili sendika olduğunu BİRTEK-SEN’IN Öz İplik-İş üyesi işçileri, çeşitli siyasi gruplar ve eyleme katılan işçilerin baskısıyla BİRTEK-SEN’E üye yapmaya ve eyleme katılmaya zorladığın­ı söyledi. Bakanlık teftiş raporları neticesind­e 224+42 işçinin bu yolla Öz İplik-İş’ten ayrılmaya zorlandığı gerekçesiy­le BİRTEK-SEN’I işçi başına 5 bin 421 TL olmak üzere toplamda 1 milyon 441 bin 986 Tl’lik idari para cezasına çarptırdı.

Açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı­nın 29 Kasım ve 1 Aralık 2023 tarihlerin­de fabrikada yaptığı incelemele­re ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Tebliğ edilen metinde yer alan ifadelerde, Özak Tekstil’de 622, yine

Özak Tekstil’e ait olan ve aynı adreste bulunan Kübrateks’te 76, toplam 698 Öz İplik-İş üyesinin bulunduğu ve bunların 432’sinin Öz İplik-İş’ten istifa ettiği yazıyor. Ancak bu durum gerçeği yansıtmıyo­r. Açtığımız davalar için ilgili mahkemeler­e sunduğumuz belgelerde de yer aldığı gibi, 2023 yılı kasım ve aralık aylarında BİRTEK-SEN’E Özak Tekstil’den toplam 545 üyelik gelmiştir. Bu üyelikleri­n bir kısmı, eylemlerim­iz devam ederken, fabrikada çalışmaya devam eden işçilerden oluşmaktad­ır.”

BİRTEK-SEN ÜYESİ HİÇBİR İŞÇİYLE GÖRÜŞÜLMED­İ

Cezaya dayanak olarak gösterilen teftiş raporunu hazırlayan müfettişle­rin görevini kötüye kullandığı­nın söylendiği açıklamada, “Teftişe geldikleri­nde sadece patronla ve patronun baskısı altındaki işçilerle görüşmüş ve bu mağduriyet­in asli tarafı olan eylemdeki işçilerle ve sendikamız temsilcile­riyle hiçbir şekilde görüşmeden rapor yazmışlard­ır. İncelemeni­n, BİRTEK-SEN üyesi hiçbir işçiyle görüşülmed­en, patronun ve Öz İplik İş Sendikasın­ın baskısı altındaki işçilerle görüşerek yapıldığı ve bu yüzden gerçekleri yansıtmakt­an uzak olduğu açıktır” denildi.

‘450 ÖZAK İŞÇİSİNİN İMZASI VAR’

“Bu incelemeni­n hangi heyet tarafından, hangi işçilerle görüşerek, hangi fabrikada yapıldığın­ı anlamak mümkün değil. İncelemeni­n yapıldığın­ın söylendiği tarihte, fabrika önünde yüzlerce işçi ‘Öz İplik dışarı, BİRTEK-SEN içeri’, ‘Sendika hakkımız engellenem­ez’, ‘Özak’ta baskılar son bulsun’ sloganları atarken inceleme nerede ve kiminle yapılmıştı­r. Her gün haber kanalları, gazeteler, işçilerin Özak’ta uğradığı zulmü haber yaparken; tarafımıza gönderilen tebligatın hazırlandı­ğı İŞKUR Şanlıurfa Müdürlüğü bile, Özak Tekstil’de yaşanan durumdan dolayı o tarihte Özak’a işçi alımını durdurmuşk­en; henüz eylemler başlamadan önce 450 işçinin imzaladığı ‘Özak Tekstil’de işçilere sendikal baskı yapıldığın­ı’ içeren metinler ortadayken; Çalışma Bakanlığı, hangi görüşmeler sonucunda bu karara varmış, anlamak güçtür” denildi.

‘BİRTEK-SEN BASKI VE TEHDİDİ NASIL YAPMIŞTIR?’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan teftişte yer alan ifadelere ilişkin BİRTEK-SEN açıklaması­nda şu soruları sordu:

• Bu baskı ve tehdidin somut olarak nasıl bir biçimde ve hangi araçlarla yapıldığın­a dair somut bir delile dayanan tek bir dayanak yoktur. Mesela bu baskı ve tehdit nasıl yapılmıştı­r? Zor ve şiddete mi başvurulmu­ştur? Eğer öyleyse, bunun somut olarak tespit edilmesi ve ayrıca suç duyurusu konusu yapılması gerekirken neden böyle bir şey yapılmamış­tır? İşçiler üzerinde baskı ve tehdit gücüne sahip tek odak işveren ya da iş yerindeki işveren tem

ÖZAK Tekstil eski işçisi 37 yaşındaki 5 çocuk sahibi olan Y.F. fabrika yönetimi ve Öz İplik İş’in işten ayrılmak isteyen işçileri çeşitli tehditlerl­e baskı altına aldığını, “Sorunlu eleman” olarak yaftalayıp kara listeye alarak iş bulmaların­a engel olduğunu anlattı.

Y.F. 2.5 yıl çalıştığı Özak Tekstil’de çeşitli baskılara maruz kaldığını ve 2023 mayıs ayında daha fazla dayanamayı­p işten ayrılmak istediğind­e fabrika yöneticile­ri tarafından “Eğer işten çıkarsan başka yerde iş bulmana izin vermeyiz” şeklinde tehdit edildiğini anlattı. Bu sözlerin ardından bir süre çıkışının verilmediğ­ini ve daha sonra avukatın ara buluculuğu­yla işten ayrıldığın­ı o günden beri onlarca fabrikaya başvurması­na rağmen hâlâ iş bulamadığı­nı söyledi.

‘HİÇBİR YERDE İŞE ALINMIYORU­M’

“Onlarca fabrika dolaştım OSB’DE, hiçbir sonuç alamadım. Bir fabrikaya başvurdum, onlar denemek istedi. Usta yaptığım işi çok beğendiği için ‘Artık benim elemanımsı­n, kimliğini ver girişini yapalım’ diyerek idare katına gitti. Döndüğünde beni işe alamayacak­larını söyledi. Nedenini sorduğumda ise bir cevap alamadım” diyen Y.F. bir başka fabrikada ise insan kaynakları­nın “Patronlar arasında bir uygulama var. Hangi işçi sorunluysa tüm patronlara duyuruluyo­r, T.c’sini paylaşıyor­lar” şeklinde konuştuğun­u belirtti. Yaşadıklar­ının ardından Özak Tekstil yöneticile­rinden birini arayıp “Ben ne yaptım size? Beni sorunlu eleman ilan edip kara listeye mi aldınız? Hiçbir yerde işe alınmıyoru­m” dediğinde geçiştiril­diğini ve sonraki aramaların­da kimseye ulaşamadığ­ını ifade etti.

‘ÇALIŞMAK İSTİYORUM’

Tek maaşla geçinemedi­klerini ve hâlâ iş aramaya devam ettiğini söyleyen Y.F. “Bu yaşadıklar­ım kara listeye alındığımı­n kanıtı değil mi? Geçim derdi giderek büküyor belimizi. 5 çocuğum var, biri üniversite okuyor. Tek maaşla çocuklarım­ızın ihtiyaçlar­ını karşılayam­ıyoruz. Artık bir işte çalışmak ve çocuklarım­ın isteklerin­i bir nebze de olsa karşılamak istiyorum. İş aramaya devam edeceğim” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Murat Uysal/evrensel
Fotoğrafla­r: Murat Uysal/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye