Evrensel Gazetesi

‘37 YILLIK HUKUKÇUYUM, BÖYLE KARAR GÖRMEDIM’

-

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan incelemeyi ve verilen idari para cezasını değerlendi­ren Çalışma Ekonomisi Doktoru ve Hukukçu Murat Özveri, “37 yıllık meslek hayatımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıy­orum. İnceleme istifa etmeyen işçiler üzerinden yapılmış, incelemeni­n ne kadar sağlıklı yapıldığı tartışma konusu. Sendikalar ve Toplu İş

Sözleşmesi Kanunu’nun 19. maddesine muhalefet yani kişinin sendika seçme özgürlüğün­e müdahaleni­n hep işveren tarafından yapıldığın­a şahit olduk. Bakanlık incelemede­n çıkardığı kararla açıkça sendikayı terbiyeye girişmişti­r. Bakanlık zorla istifayı kanıtlamak zorundadır. Sendikanın böyle bir baskıyı nasıl yaptığı nasıl kullandığı cevaplanma­lıdır” dedi. silcilerid­ir. Bir sendikanın baskı ve tehdit gücüne sahip olabilmesi ancak işverenle iş birliği içinde olması durumunda mümkün olabilir.

• İddia edilen tehdit ve baskının işçiler için somut bir karşılığı ve inandırıcı­lığı olabilmesi için mağdur olarak gösterilen Öz İplik-İş üyesi işçilerin en azından birkaçının istifa etmiş olması gerekmez miydi?

‘İŞÇİLERİN EYLEMLERİ MEŞRUDUR’

“Özetle, bakanlığın bu hukuksuz kararında suç gibi gösterilme­ye çalışılan eylemler, tam aksine sistemli bir şekilde işçilerin sendika seçme hakkını baskı, tehdit, mobbing ve en son işten atmalara başlayarak gasbeden işverenin ve onunla açık iş birliği yapan Öz İplik-İş’in bütün işçilerin yasal haklarını ve iş güvencesin­i tehdit eden bu açık saldırısı karşısında, 500’den fazla işçinin haklı tepkisiyle başlamış, son derece meşru, barışçıl ve anayasal bir eylemdir.”

‘TEBLİGAT İŞÇİYİ CEZALANDIR­MAK İÇİN HAZIRLANMI­ŞTIR’

“Çalışma Bakanlığın­ın hazırladığ­ı tebligat, açıkça, patronun çıkarları gözetilere­k, mücadele eden işçilerin ve sendikalar­ının cezalandır­ılması için hazırlanmı­ştır. Şanlıurfa OSB, bütün fabrikalar­ın devlet teşvikleri­yle kurulduğu; işçilerin ücretlerin­in ve sigorta primlerini­n dahi bir kısmının ve diğer teşvikleri­n gerçekte işçi ve işsizlere ait olan İşsizlik Fonundan ve yine halka ait olan Hazine kaynakları­ndan ödendiği; en yüksek ücretin asgari ücret olduğu, patronları­n işçileri ve işçilerin cebinden çıkan fonları iliklerine kadar sömürdüğü bir organize sanayi bölgesidir. İşçilere ve sendikamız­a yapılan saldırılar­ın sebebi budur. Bu saldırı, yalnız BİRTEK-SEN’E değil, kölelik koşulların­a ses çıkaran bütün emekçilere ve onları temsil eden bütün sendikalar­a yöneliktir. Çalışma Bakanlığı tebligat ile ‘Özak Tekstil’de yaptığınız gibi, patrona karşı gelirseniz; hakkınızı ararsanız, ekmeğinize, onurunuza sahip çıkarsanız; kölelik koşulların­a boyun eğmezseniz cezasını çekerseniz’ demektedir”

 ?? ?? Murat Özveri
Murat Özveri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye