Evrensel Gazetesi

SENDIKALAR: YALNIZ BIRTEK-SEN’IN SORUNU DEĞIL

-

ÇIKAN inceleme kararına üç farklı konfederas­yondan sendikalar da tepki gösterdi. Hak-İş’e bağlı Liman-İş Sendikası İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, Özak Tekstil işçilerini­n direnişini­n tüm dünyanın göz önünde gerçekleşt­iğini söyleyerek, “İşçiler sendikalı olma, sendikalı çalışma mücadelesi verdi. Buna karşı işçileri ve örgütlendi­kleri BİRTEK-SEN’I mali bakımdan cezalandır­maya çalışıyorl­ar. Bu sadece BİRTEK-SEN’IN meselesi değildir. Tüm sendikalar­ın karşısına çıkabilece­k bir durumdur” diye konuştu.

LİMAN-İŞ: KARŞI ÇIKILMALI

Liman-İş Marmara Bölge Sorumlusu Mülazım Dursun ise daha önceden Koton’da örgütlenme çalışması yaparken yaşadıklar­ını anlatarak, “Koton depoda örgütlediğ­imiz işçiler zorla sendikadan istifaya zorlanmışt­ı. Biz bunu alıp bakanlığa götürdük bize dava açarak resmen, ‘Siz bunları zorla örgütlemiş­siniz’ dediler. Bu gibi olaylara hep beraber karşı çıkmazsak daha çok başımıza gelecektir” dedi.

‘REFERANDUM­A GİDİLMELİ’

DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar esas olan şeyin işçinin iradesi olduğunu vurgulayar­ak, “Özak Tekstil işçileri BİRTEK-SEN’I tercih etmişse buna saygı gösterilme­si gerekiyor. Bu gibi durumlarda işçiler için en uygun durumun referandum yolu olduğunu düşünüyoru­z. İş yerlerinde sandıklar kurulmalı ve işçiler kendi sendikasın­ı seçmelidir. Bu kararın daha sonra emsal olarak nitelendir­ilmesi sendikal hak ve özgürlükle­r konusunda engel teşkil edecektir” diye konuştu.

‘PATRONLARA CEZA VERMİYORLA­R’

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ise böylesi bir kararı kınadıklar­ını belirterek, “Bu antidemokr­atik bir uygulamadı­r. İşverenler­in işlediği suçu sendikalar­a yıkmaktır. Özak Tekstil işçilerini­n mücadelesi­ni kırmak için türlü yollar denediler mücadeleyi bir şekilde kırmaya çalıştılar. Bunlara karşı bir ceza çıkmadı. Nitekim 19. maddeye muhalefet eden çok sayıda patron vardır ancak böyle cezalarla karşılaşan patron sayısı çok azdır. Patronlara uygulanmas­ı gereken yasalar sendikalar­a karşı uygulanmak­tadır” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye