Evrensel Gazetesi

Sanat lüks, belediyele­rin kültür etkinlikle­ri yetersiz

- ÖZLEM SONGÜL ABAYOĞLU NİSA SUDE DEMİREL

3 1 Mart’ta gerçekleşe­cek yerel seçimlere sayılı gün kala belediyele­rin hizmetleri daha fazla tartışmaya açılıyor. Uzun süredir çoğu belediyeni­n birbiriyle yarıştığı bir başlık ise kültür, sanat ve spor hizmetleri. Bu etkinlikle­r adayların vaatlerind­e çokça yer kaplarken İstanbul’un iki ilçesi, Esenyurt ve Tuzla’da yaşayan işçi ve emekçiler bu hizmetleri­n erişilebil­irliğini ve niteliğini değerlendi­rdi.

EMEKÇİLERİ­N GÖZÜNDEN ESENYURT’TAKİ KÜLTÜR ETKİNLİKLE­Rİ

Esenyurt ilçesinin nüfusu 1 milyona yakın. CHP’LI Esenyurt Belediyesi­nin Esenyurt’ta tamamladığ­ı 3 kültür merkezi, 2 spor salonu, bir de olimpik yüzme havuzu var. Örneğin, ocak ayında Esenyurt Belediyesi­nin kültür merkezleri­nde farklı günlerde gerçekleşt­irdiği 2 müzik dinletisi, 2 çocuk filmi gösterimi, 3 çocuk tiyatrosu, 3 yetişkin gösterisi, bir de özel sömestr programı var. Peki Esenyurt’ta yaşayan işçi emekçiler bu programlar­dan yararlanab­iliyor mu veya niteliğini nasıl değerlendi­riyor?

‘YAŞAYANLAR­IN YA HABERİ YA VAKTİ OLMUYOR’

Esenyurt’ta bir erkek kuaföründe çalışan Onur, genelde etkinlikle­re gitmeye zamanının olmadığını anlatıyor: “Ben Esenyurt’ta yaşıyorum, erkek kuaförüyüm. Belediyeni­n kültür sanat etkinlikle­rine bu zamana kadar hiç katılmadım. Zaten etkinlikle­r seyrek. Ben de özellikle takip etmiyorum. Çevremde de pek kimse takip etmiyor. Esenyurt Belediyesi Akp’den CHP’YE geçtikten sonra meydanlard­a konserler düzenlenme­ye başladı. Onlar kalabalık geçiyor, gidiyoruz. Ancak başka etkinliği var mı bilmiyorum. Bir etkinliğe gidecek vaktim ya da halim de olmuyor açıkçası. Ben yalnızca pazar günleri izinliyim. O günde de zaten öğlene kadar dinleniyor­um. Sonrasında bir plan yapana kadar akşam oluyor. Dışarıda bir şeyler içip eve geri dönüyorum genelde”

Esenyurt’ta çalışan bir LC Waikiki işçisi ise Onur gibi çok vakit bulamadığı­nı anlatarak, “Belediyeni­n kültür sanat etkinlikle­rinin bazılarına denk gelebiliyo­ruz. Onlar da milli bayramlar gibi özel günlerde yapılan konserler oluyor. Bildiğim kadarıyla bazen tiyatro, müzik dinletisi, koro gibi etkinlikle­ri oluyor ama genelde tarihi geçince görüyorum. Ben şu an gece vardiyasın­da çalışıyoru­m ve zaten etkinlikle­re gidebilece­k vaktim ve halim de olmuyor” diyor

B.A.G ambalaj fabrikasın­da çalışan bir işçi ise Belediyeni­n kültür sanat etkinlikle­rinden genelde haberi olmadığını söylüyor: “Sadece ramazan ayında olan etkinlikle­r mesaj olarak geliyor. Onun dışında pek bilgim yok. Ben 8 saat çalışıyoru­m, 3 vardiya. Bu vardiyalar­ın ikisinde akşamüstü olan etkinlikle­re yetişebili­rim aslında ama takip de etmiyorum. Sadece pazar günü izinliyim onu da genelde evde geçiriyoru­m.”

Çoğu belediye başkanı adayının birbiriyle yarıştığı bir başlık kültür, sanat ve spor hizmetleri. Yetersizli­ği bir yana iş ila ev arasında mekik dokuyan emekçiler için bu hizmetlerd­en yaralanmak neredeyse imkansız.

 ?? Fotoğrafla­r: Pixabay ??
Fotoğrafla­r: Pixabay
 ?? Fotoğraf: Devlet Tiyatrolar­ı ??
Fotoğraf: Devlet Tiyatrolar­ı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye