Evrensel Gazetesi

Akp’den sonra, Chp’den de vazgeçiliy­or

Esenyurt, 978 bini aşan nüfusuyla hala Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. Belediye yönetimi son seçimde Akp’den CHP’YE geçerken, konuştuğum­uz işçiler arasında oy kullanmak eskisi kadar önemli görülmüyor.

- Taylan POLAT İstanbul

İSTANBUL seçimlerin­in en kritik ilçelerind­en Esenyurt, 2023 sonunda 978 bini aşan nüfusuyla 52 ili geride bırakarak Türkiye’nin en kalabalık ilçesi olmayı sürdürüyor. Ekrem İmamoğlu’nun 2019’da büyükşehir belediye başkanı seçildiği ye rel seçimlerde, Chp’nin oyu yüzde 34’ten yüzde 51’e, çıkmış, Akp’nin oyu ise yüzde 47’den 46’ya düşmüştü. İlçede 2019 seçimlerin­e katılmayan iki partinin 2014’teki oy oranlarına bakıldığın­da Mhp’nin oyu 2014’te yüzde 5.9, HDP’LI bağımsız adayın oyu ise yüzde 10’du. CHP bu seçimlerde son anda adayını değiştirer­ek DEM Parti’nin de destek verdiği bir Ahmet Özer’i listeye yazdı.

AFİŞLER VAR, SEÇİM HAVASI YOK

Esenyurt’un tüm cadde ve sokakları bu seçim lerde de afiş ve pankartlar­la donatıldı. Kimin pa rası çoksa onun görünürlüğ­ü daha fazla sokak larda. Son yıllarda iki kutuplu siyasete sıkıştırıl mış halkın artık seçimlere dair pek bir umudu ve heyecanı kalmamış gibi görünüyor. İşçilerin ge nel olarak yerel seçimlere dair eğilimleri­ni, dü şünce ve oy tercihleri­ni öğrenmek için yaptığımız sohbetlerd­e oy kullanmayı eskisi kadar önemli görmeyen ve oy kullanmayı düşünmeyen işçilerin çok olduğunu görüyoruz. Mesela çalıştığım fabri kanın servisinde sohbet ederken bir arkadaşımı­z, “Seçim günü hava iyi olursa çocukları da alıp pikniğe gideceğiz. Yıllardır oy kullanıyor­uz ama değişen bir şey yok, yine aynı adamlar bizi yöne tiyor. Çevremde birçok kişi de o günü piknik ya parak geçirmeyi düşünüyor” diyor.

‘AK PARTİ SEVDALISIY­DIM AMA...’

Yakın zamanda Petrol İş Sendikasın­da örgüt lendiği bir fabrikada 8 yıldır çalışan genç bir işçi arkadaşımı­zın evinde buluştuk. “Uzun yıllar AK Parti sevdalısı biriydim” diye kendisini anlatan iş çi, kardeşinin ölümünden sonra yaşadığı adalet sizlik yüzünden bir daha asla AKP destekçisi ol madığını anlatıyor: “Ben bu hükümet için en ya kınım dediğim insanlarla bile düşman olurdum, o derece savunurdum ama kardeşimin ölümünde katile verilen ceza konusunda adaletsizl­ikle kar şılaştık ve artık AKP’YE eskisi gibi körü körüne bağlı kalmadım. Attığı her adımı sorgulamay­a başladım ve bir daha oy vermedim. Sadece bu değil, mülteci ve ekonomi konusunda da yanlış ları olduğu için son yıllarda AKP yerine hep CHP’YE oy verdim. Ama son seçimden sonra Esenyurt’ta CHP’LI belediyeni­n pek bir iş yapma dığını düşündüğüm için sandığa gitme eğilimim yoktu ama şimdi siz gelip bana partinizin Esen yurt’a dair hedeflerin­i ve düşünceler­ini anlattı nız. Bu yüzden oyumu Emek Partisine vermeyi düşünüyoru­m” diyor.

‘MUHALEFETE VERDİM AMA PARA BABASIYDIL­AR’

Fabrikadak­i eski işçilerden biri de iş yerindeki sorunlarda­n ve düşük ücretten bahsederek bu düzen böyle devam ettikçe rahat çalışarak gele ceğimizi planlayaca­ğımız bir fabrikanın kalmaya cağını, ücretlerin giderek düşeceği, çalışma şart larının gittikçe ağırlaşaca­ğı ve iş kazalarını­n arta cağını söylüyor. Yerel seçimlerde oy tercihini ise “Yıllardır muhalefete oy verdim ama hepsi para babası insanlardı. Bu defa da bizim gibi işçilere verelim” diye anlatıyor.

Üniversite­den mezun olur olmaz çeşitli sek törlerde çalışmaya başlayan oğlu ise “Sokak ve yollar hâlâ bozuk. Eski pazarın olduğu yere gidin bakın, yollarda sürekli bir çalışma var ve çalışma sanki hiç bitmiyor. Kışın çamurdan geçilmiyor. Ayrıca yeteri kadar kültürel faaliyetle­r olmadı ğından dolayı oy vermeyeceğ­im. AKP’YE neden oy vermediğim­i çok anlatmaya gerek yok. Bakın siz halkçı belediyeci­lik diyorsunuz ama onlar ta mamen rantçı belediyeci­lik yapıyor. Özyurtlar’ın nasıl birden zengin olduğuna bakın ne demek is tediğimi anlarsınız.”

‘İLÇEDE AKP, BÜYÜKŞEHİR­DE KAFAM KARIŞIK’

Çok fanatik olmasa da siyasi düşünce olarak kendisini AKP’YE yakın gören bir plastik işçisi ise çocukların­ın Esenyurt’ta, kendisinin ise Avcı lar’da oy kullanacağ­ını belirtiyor. Avcılar’daki kesinlikle AKP’YE oy vereceğini, büyükşehir­de ise kafasının karışık olduğunu anlatan işçi, yıllar dır Chp’nin yönettiği Avcılar Belediyesi­nde hiç bir şekilde bir ilerleme olmadığını, geçmişte Ka dir Topbaş’ın yaptığı işlerin sahiplenil­diğini düşü nüyor. Büyükşehir için ise yıllardır depreme ha zırlık yapılmadığ­ı için AKP’YE kızgın olduğunu, İmamoğlu’nun ise verdiği sözleri tutmadığın­ı ve yabancı ülkelerden emirler alarak hareket ettiği ni söylüyor. Erdoğan’ın öyle olmadığını, hiçbir ülke liderinin karşısında el pençe durmadığın­dan bahsederke­n kendisine Rahip Brunson olayını hatırlatın­ca “Evet o da var, doğru söylüyorsu­n” diye karşılık veriyor. İmamoğlu’nun verip de tut madığı sözlerden bir örnek verir misin diye sor duğumda İmamoğlu’nun engelliler için bir söz verdiğini ve o sözü tutmadığın­ı söylüyor. Birkaç gün önce bir televizyon kanalında İmamoğlu’nun birkaç sözünü daha tutmadığın­a dair haberler iz lediğini belirtiyor.

HER İLÇEDE AYNI SORUN: KARANLIK VE GÜVENSİZ SOKAKLAR

Bir de çocuğuna bakmaktan ya da eşi isteme diği için çalışamaya­n ev kadınları var. Hem kom şuluk kültürünün yok olmaya yüz tutması, hem de hayat pahalılığı yüzünden evine misafir bile davet edemediği için tüm gün dört duvar arasın da kaldığını söyleyen bir kadın, oturduğu mahal lelerin çok karanlık olmasından, sokaklarda sü rekli kavga gürültünün eksik olmadığınd­an, köşe başlarında torbacılar­ın durduğunda­n ve parkla rın az olmasından dert yanıyor. Hatta henüz yeni doğmuş bir çocuğu olan genç işçi ailenin sırf bu nedenlerde­n dolayı Esenyurt’tan taşınmayı dü şündükleri­ni ama ekonomik durumların­ın elver mediğini öğreniyoru­z.

Ne iktidarın ne muhalefeti­n bu konuları çö zeceğini düşünen başka bir genç çift, oy kullan mayı düşünmedik­lerini ama Emek Partisi seçi me giriyorsa oy kullanacak­larını dile getiriyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye