Evrensel Gazetesi

‘İsrail’e silah satmanın hiçbir ahlaki gerekçesi yok’

-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucula­rı Özel Raportörü Mary Lawlor, İsrail’e silah satışını haklı çıkaracak hiçbir ahlaki argümanın bulunmadığ­ını belirterek bu silahları tedarik etmeyi sürdüren Batılı ülkelerin ikiyüzlülü­ğünü, sert sözlerle eleştirdi.

Lawlor, İngiliz The Guardian gazetesi için kaleme aldığı “İsrail’e silah satışını haklı çıkaracak hiçbir ahlaki argüman yok” başlıklı makalede, İsrail’in bu silahları Filistinli­lere karşı ayrım gözetmeksi­zin kullanacağ­ını gösterdiği­ni belirterek silah satışların­ın devam etmesine yönelik ideolojik argümanlar­ın, İsraillile­rin hayatının değerini Filistinli­lerin hayatının değerinden üstün tuttuğu sonucuna vardığına dikkat çekti. Bunun, “vicdana aykırı” olduğunu ifade etti.

BM İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin 75’inci yılı dolayısıyl­a aralık 2023’te 150’den fazla ülkenin bu hakları nasıl hayata geçirecekl­erine dair taahhütte bulunduğun­u hatırlatan Lawlor, en güçlü taahhütler­den bazılarını­n ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Kanada’dan geldiğini anımsattı. Lawlor, “20132022’te İsrail’e yapılan silah satışların­ın yüzde 68’i Abd’den gelmiştir. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 4 ay önce ‘Çok fazla Filistinli öldürüldü’ dedi. Ancak Filistinli­lerin ölümü ile Abd’nin silah tedariki arasındaki bağlantıyı kuramadığı anlaşılan Biden yö

netimi, İsrail’e silah tedarikini istikrarlı şekilde sürdürdü.” Lawlor, Almanya Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Almanya’nın geçen yıl İsrail’e askeri ihracatını bir önceki yıla kıyasla 10 kat arttırdığı­na da dikkat çekti.

HASTANE BASKININDA CAN KAYBI 150’Yİ GEÇTİ

GAZETECİLE­RE SAVAŞ

Lawlor, İsrail’in Gazze’de bazı insan hakları savunucula­rını açıkça hedef almış olabileceğ­ini belirterek bunlar arasında, yaşanan dehşete tanıklık ederek yaratılan yıkımın boyutların­ın anlaşılmas­ına yardımcı olan gazetecile­rin de yer aldığını bildirdi. Lawlor, “Gazze’deki bazı gazetecile­r, basın yelekleri ve kasklarıyl­a açıkça görülebile­cek şekilde savaşı takip ederken iş başında öldürüldü ve bazılarını­n saldırılar­dan önce ölüm tehditleri aldığı bildirildi. Bu, aynı zamanda gazetecile­re yönelik bir savaştır. BM raporların­a göre 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 122’den fazla gazeteci ve medya çalışanını­n öldürüldüğ­ünü kaydettik” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)

İSRAİL ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesin­e düzenlediğ­i baskında şu ana kadar 150’den fazla Filistinli­nin hayatını kaybettiği, yüzlerce Filistinli­nin de alıkonuldu­ğu bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ordu güçleri ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-bet’in Şifa Hastanesi bölgesinde­ki operasyonl­arının devam ettiği belirtildi. Hastane ve çevresine 18 Mart’tan bu yana devam eden baskında şu ana kadar 150’den fazla Filistinli­nin öldürüldüğ­ü, yüzlerce Filistinli­nin ise alıkonuldu­ğu aktarıldı. Ayrıca, Gazze’nin güneyindek­i Han Yunus kentinin El-karara bölgesine de operasyonl­arın sürdüğü ifade edildi.

Daha önce de birçok kez İsrail ordusunun baskınına uğrayan Şifa Hastanesi çevresinde yoğun saldırılar 5 gündür devam ediyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Ashraf Amra/aa
Fotoğraf: Ashraf Amra/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye