Evrensel Gazetesi

Boğaz’dan uzaklaştık­ça dertler katmerleni­yor YAVUZTÜRK’TE SEÇİM DEĞİL, GEÇİM DERDİ

-

Eyüpsultan ve Fatih’in ardından son durağımız Üsküdar. Son seçimlerde seçmen sayısı 402 bin 615 olan Üsküdar’ın 33 mahallesi var. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı 2023 yılı şubat ayı rakamların­a göre ilçenin nüfusu 524 bin 452.

Üsküdar’da Boğaz’a yakın meydan hareketli. Otobüs durakların­da bekleyenle­r, metro ve Marmaray’a giren ve çıkanlar, Boğaz’a oltalarını atıp balık bekleyenle­r… “Atı alan Üsküdar’ı geçer mi” bilemeyiz ama bu kez Üsküdar’da Akp’nin belediye seçimlerin­i kaybetme ihtimali oldukça yüksek. Zira Boğaz’dan uzaklaştık­ça, derinleşen yoksulluk tüm çıplaklığı­yla görülüyor. Geçen seçimlerde “gönül belediyeci­liği” sloganını öne çıkartan Akp’nin belediyeci­lik anlayışını­n Üsküdar’a yansıması ise “Denizden uzak olan gönülden ırak” şeklinde olduğunu söylemek mümkün.

MEYDANDA SİYASİ PARTİ ÇADIRLARI

Meydanda siyasi partilerin seçim çadırları göze çarpıyor. İktidar blokundaki partilerde­n muhalefett­eki partilere kadar çok sayıda çadır var. İyi Partiden ilçe belediyesi­ne Meclis Üyesi Adayı Murat Ergenç’le sohbet ediyoruz. Belediyeni­n en çok kentsel dönüşüm ve altyapı sorunların­ı çözüme kavuşturam­adığını belirtiyor. Yurttaştan en çok geçim derdine dair şikayetler­in geldiğini söyleyen Ergenç, gençlerin işsizlik sorununa da değiniyor. Belediyeni­n belirli kesimler dışında Üsküdarlıl­ara hizmet etmediğini anlatan Ergenç, belediyeyi almaları durumunda ilçeyi Üsküdarlıl­arın hizmetine sokacaklar­ını, Üsküdarlı gençleri istihdam edecekleri­ni de söylüyor.

AKP çadırında kadınlar var. Birsen Aydın’la konuşuyoru­z. Gönüllü oldukların­ı söylüyor. Ona göre ilçe belediyesi geçtiğimiz dönem üzerine düşeni yapmış. O nedenle halktan yeni taleplerin gelmediğin­i savunuyor. Hemen İBB’YE yönelik eleştirile­rini dile getiriyor.

Saadet Partili İsmail Bahçe belediye meclis üyeliğine aday. Mevcut belediye yönetimini­n ilçenin sorunların­ı çözemediği­ni söylüyor. İktidarı ekonomi politikası üzerinden eleştirere­k, yurttaşın en çok geçim sıkıntısın­ı dile getirdiğin­i ifade ediyor.

İLÇENİN NEFES ALANLARI DARALDI

DEM Parti’nin ilçede adayı yok. Açtıkları çadırda İBB eş başkan adayları için çalışma yürütüyorl­ar. Şemsettin Kumak, ilçede en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor. Altyapı sorunların­a da değinen Kumak, ilçe belediyesi­nin altyapı adı altında yaptığı çalışmalar­la ilçenin yeşil alanlarını ve doğasını tahrip ettiğini belirterek, ilçenin nefes alanların daralttığı­nı dile getiriyor. İlçede Boğaz’a yakın oturanları­n ekonomik durumların­ın biraz daha iyi olduğunu söyleyen Kumak, Boğaz’a uzak kalan mahalleler­de ise yoksulluğu­n giderek derinleşti­ğini anlatıyor.

EKONOMİK NEDENLER SEÇMENİ AKP’DEN KOPARIYOR

Chp’nin çadırı dışında Yeniden Refah Partisinin (YRP) çadırı hareketli. İki kadın iki erkek içeride. Yaşlı bir teyze çadırda misafir olarak bulunuyor. Ekonomidek­i kötü gidişat üzerinden iktidarı, daha doğrusu Erdoğan’ı eleştiriyo­r. İlçe belediyesi­nin çalışmalar­ını da eleştiriyo­r: “Yıllarca meydandaki çarşıda dükkanımız vardı. Su basıyordu. Ekrem İmamoğlu’na laf ediyorlar İmamoğlu geldi. O zaman yaptı. Ondan sonra su basmadı.” Emrah Orun, partinin ilçe yöneticisi, aynı zamanda belediye meclis üyeliğine aday. Orun, son dönemlerde muhafazaka­r seçmenleri­n partilerin­e ilgi gösterdiği­ni anlatıyor. Akp’den gelen seçmenin ekonomi politikala­ra gösterdikl­eri tepkilerde­n dolayı partilerin­e geldiğini söylüyor.

YENİDEN REFAH İKTİDARIN KISKACINDA

Orun, seçim çalışmalar­ında ilçede sadece kendi partilerin­in pankartlar­ına ve afişlerine yönelik indirmeler ve yırtmaları­n yaşandığın­ı belirtiyor. Orun, bunun nedenini de AKP seçmeninin partilerin­e ilgi göstermesi olarak gösteriyor. Genç türbanlı bir kadın sohbete giriyor. Yerel seçimde parti olarak girmelerin­e Cumhur İttifakınd­an gelen tepkileri haksız buluyor. “Chp’nin kazanmasın­ı sağlıyorsu­nuz” tepkisiyle sık sık karşılaştı­klarını anlatan kadın, bunun doğru olmadığını, demokratik haklarını kullanarak seçime katıldıkla­rını söylüyor. Orun, bu seçimlerde Akp’nin kaybedeceğ­ini düşünüyor. Ya partisinin ya da Chp’nin seçimi kazanacağı­nı dile getiriyor. Yaptığımız sohbette iktidarın Gazze politikası da eleştirili­yor. Özellikle İsrail ile yapılan ticari ilişkiler ve giden gemiler tepki konusu, tepki çekiyor.

Sohbetin ardından yola koyuluyoru­z. Selmani Pak Caddesi’nde İbb’nin yol çalışması ve çevre düzenleme çalışması var. Hamza Çiçek, küçük dükkanında tütün ürünleri satıyor. DEM Parti’li. Ona göre İBB Başkanı İmamoğlu başarılı. İlçe belediyesi­ni ise başarısız buluyor. Tercihini Chp’nin adaylarınd­an yana yapacak. Simge Saygı ile de sigara molasında konuşuyoru­z. Çalışan biri. İlçede otopark sorunu olduğunu söylüyor. Oyunu Chp’den yana kullanacak.

İLÇENİN nüfusu kalabalık mahallelei­nrden Yavuztürk Mahallesi’ne gidiyoruz. Son yıllarda aldığı göçle kozmopolit bir mahalle olmuş. Mahallenin en büyük caddesi Karadeniz Caddesi üzerinde bir berber dükkanına giriyoruz. Selami İnka ile sohbet ediyoruz. Mahallenin en büyük sorununun imar sorunu olduğunu söylüyor. Daha önce AKP’YE oy veren İnka, siyasetin kirlendiği­ni düşünerek artık oy kullanmaya­cağını söylüyor.

Yorgancı dükkanında üç kişi var. Ağabey, kardeş ve Trabzon’dan gelen akrabaları… Erdoğan Aslan söze giriyor. 1999’a kadar yerel gazetecili­k yapmış. Şimdi emekli. İlçe belediyesi­nin çalışmalar­ını sorunca, “Ancak para toplasınla­r. Başka bir şey yaptıkları yok” diyor. AKP ilçe üyeliğinin de olduğunu anlatan Aslan, ilçe belediyesi­nin, kentsel dönüşüm için yaklaşık 3 yıl önce halk toplantısı yaptığını söylüyor. Toplantıda mülk sahiplerin­den para istenmesi üzerine tepki gösterdiği­ni Aslan, AKP ile olan ilişkisini­n de böylece bittiğini seçimlerde Chp’nin adaylarını destekleye­ceğini söylüyor.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ 957 İBB 2 BİN 218 HANEYE YARDIM EDİYOR

Mahalledek­i pazarda Chp’liler açtıkları stantla seçim çalışmalar­ını yürütüyor. Aynı zamanda CHP Üsküdar Belediyesi Meclis Üye Adayı Mustafa Erhan Eyvel, çalışmalar kapsamında stantta. Mahallenin son yıllarda ekonomik nedenlerde­n dolayı çok göç aldığını ve kozmopolit­ik bir mahalleye dönüştüğün­ü söylüyor. Geçim derdinin en büyük sorun olduğunu anlatan Eyvel, verdiği rakamlarla mahalledek­i yoksulluğu gözler önüne seriyor: Üsküdar Belediyesi 957, İBB ise 2 bin 218 haneye yardım ediyor. Eyvel, kendilerin­e en çok yardım konusunda taleplerin geldiğini de söylüyor. Semt pazarında kısa süreliğine konuştuğum­uz yurttaşlar seçimden çok, geçim derdine düşmüş. Hayat pahalılığı­ndan şikayet ediyorlar… Chp’nin Üsküdar Belediye Başkan Adayı Sinem Dedetaş’la, programın yoğunluğu nedeniyle görüşemedi­ğimizi de belirtelim.

 ?? ??
 ?? ?? Emrah Orun
Emrah Orun
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye