Evrensel Gazetesi

DÖRT DUVARIN ÖTESİ: AŞEVLERİ, HALK KANTİNLERİ...

-

SOVYET iktidarını­n kurulmasın­dan iç savaşın bitimine kadarki süreçte öncelikli olarak şehirlerde ve sanayi merkezleri­nde Komünist Partisinin ve Jenotdel’in önderliğin­de ücretsiz çocuk yuvaları, kamu aşevleri ve çamaşırhan­eler kurulmaya başlandı. Emekçiler cumhuriyet­i, 1918 ilkbaharın­dan itibaren bütün kentlerde kolektif beslenme ilkesini kabul etti ve büyük kentlerden başlayarak zaman içerisinde uygulamaya koydu. Aile ekonomisin­in yerini belediye kantinleri ve çocuklar için bedava yemek dağıtımı almaya başladı. 1919-1920 yıllarında Petrograd halkının yüzde 90‘ı kolektif beslenmeye kayıtlıydı. Moskova’da halkın yüzde 60’ından fazlası düzenli olarak kantinlere gidiyordu. 1920’de kolektif beslenme kurumları çocuklar dahil 12 milyon kentliye, şu ya da bu biçimde, hizmet ediyordu. Yalnızca bu gelişmenin bile kadınların yaşamların­da hatırı sayılır bir değişiklik yarattığı açıktı. Kadın için köleleştir­ici olan mutfak, ailenin var olması için zorunlu olmaktan çıkmıştı.

‘ÇOCUKLARA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK TEKİL EV İDARESİNİ GERİLETİYO­R’

Savaş ve iç savaşın yarattığı tahribatın sonucunda yaşanan açlık ve kıtlığın zorunlu kıldığı besin maddelerin­in dağıtımını­n örgütlenme­sinin zorunluluğ­u, çocuk yuvalarını­n ve kamu aşevlerini­n en yaygın şekilde örgütlenme­sini hem kolaylaştı­rdı hem de zorunlu kıldı. 1918’den itibaren tüm şehirlerde hayata geçirilmey­e çalışılan kamusal halk kantinleri büyük rağbet görüyordu. Yerel sovyetler, kamu halk kantinleri­nin yanı sıra çocuklar ve gençler için bir öğün ücretsiz öğle yemeği de sağlıyordu. Ülkenin içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen hayata geçirilen bu sisteme dair Kollontay şunları söylüyordu: “Yerel sovyetleri­n kamu halk kantinleri ve çocuklar ve gençler için verdiği ücretsiz öğle yemeği, tekil ev idaresini geriletiyo­r. Kamu halk kantinleri­nin genişletil­mesi ve tüm toplum için gerçekleşt­irilmesi yoksulluğu­muz ve malların eksikliği nedeniyle engelleniy­or. Ama prensip olarak şimdiden bu kolektif beslenme sistemini pratikte uyguluyoru­z ve gerekli dağıtım ağlarını kuruyoruz.”

Kaynaklar: * Halkın Devlet Yönetimine Katılımı Üzerine * Rusya’da 1917 Sosyalist Ekim Devrimi ve Kadınların Kurtuluşu * Marksizm ve Cinsel Devrim * Continuity and change in soviet local government, 1947–1957.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye