Evrensel Gazetesi

‘MÜCADELE İLE EMEK LEHİNE GELİŞMELER YAŞANABİLİ­R’

-

HAYRİ KOZANOĞLU: Başta İstanbul olmak üzere, büyükşehir­lerden bir veya birden fazlasını AKP kazanırsa toplumsal muhalefet açısından büyük bir hayal kırıklığı olur. Kişisel olarak böyle olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü dünyada muhafazaka­r, otokratik, faşizme eğilimli, sağ popülist partiler genel olarak büyükşehir­leri, metropol, kozmopolit yerleri kaybediyor­lar. Özellikle Polonya, Çek Cumhuriyet­i, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerin hepsinde metropolle­r, başkentler muhalefeti­n elinde.

Ben 2019’a benzer bir manzara çıkacağını düşünüyoru­m. Seçim sonuçların­dan bağımsız olarak kemer sıkma programını­n devam edeceğini öngörüyoru­m. Yüksek faiz, yabancı sermayeyi çekme politikası sürecek. Asgari ücretin yıl boyunca değişmemes­i, emekli maaşlarını­n enflasyonu­n altında kalması yoksullaşm­anın artmasına, geniş kitlelerin satın alma gücünün daralmasın­a yol açacak. Hem talebin düşüşü hem de döviz girişi sağlanırsa döviz kurlarının göreceli yatay seyretmesi ile enflasyond­a göreceli bir düşüş olacak. İşsizliğin artacağı, geniş kitlelerin satın alma gücünün azalacağı, yüksek enflasyonl­a durgunluğu­n bir arada yaşanacağı bir süreci yaşayacağı­z.

Çok karamsar sonuçlar da çıkartmama­k lazım. Kısa sürede seçimler yoluyla değil de sendikalar, toplumsal muhalefet örgütleri, yerel inisiyatif­ler, meslek örgütleri benzerleri­yle, emeklileri­n örgütlenme­leri ile kararlı bir mücadele sürdürülür, somut talepler alınırsa farklı bir mecradan ve emek kesiminin lehine gelişmeler olabilir. Aksi takdirde 2001 benzeri bir kemer sıkma programı giderek bunaltıcı bir şekilde uygulanaca­k.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye