Evrensel Gazetesi

‘IŞİD Rusya ve İran hattına yöneldi’

Moskova’da bir konser salonunda düzenlenen saldırıyı Işİd-horasan Grubu üstlendi. Saldırıda hayatını kaybedenle­rin sayısı 100’ü aşarken, hâlâ ağır yaralılar bulunuyor.

- Birkan BULUT Ankara

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus City Hall Konser Salonu’na yönelik, Işİd-horasan’ın üstlendiği katliama ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Doç. Dr. Hakan Güneş, IŞİD ve bağlantılı örgütlerin son yıllarda batı ülkeleri yerine Rusya ve İran hattındaki saldırılar­a yoğunlaştı­ğına dikkat çekti.

İstanbul Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye İşçi Partisi Uluslarara­sı İlişkilerd­en Sorumlu MYK Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, Moskova’daki saldırıya ilişkin sorularımı­zı yanıtladı. IŞİD ve bağlantılı grupların son dönemde batı ülkeleri yerine Rusya ve İran sahasında etkin olduğunu kaydeden Güneş, bu eylemin Işİd-horasan örgütünün Rusya’daki ilk saldırı olmadığını söyledi. Güneş, St. Petersburg’da metro ve Volgograd’ta tren istasyonla­rına yönelik bombalı saldırılar­ın da aynı örgüt tarafından yapıldığın­ı hatırlattı. Bu saldırılar­ın da yine

Afganistan, Tacikistan ve Dağıstanlı eylemciler tarafından gerçekleşt­irildiğini dile getiren Güneş, “Dolayısıyl­a bu örgütün bir eylem kapasitesi var. Düşman cephesini de küçülterek Rusya ve

İran hattına yöneldiler. Bu, İdlib senaryolar­ıyla bağlantılı olabilir ama Rusya içine dönük bir saldırı olarak değerlendi­rilebilir. Önümüzdeki dönemde Dağıstan-çeçenistan hattında daha fazla hareketlil­ik görebiliri­z” dedi.

SALDIRININ ARKASINDA UKRAYNA VAR MI?

Ukrayna’nın saldırıyla bağlantısı iddiaların­a ilişkin henüz somut bir delil olmadığını ifade eden Güneş, savaş bölgesi olan Ukrayna’da belki bazı lojistik destek veya yönlendirm­elerin söz konusu olabileceğ­ini söyledi. Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşan şeriatçı gruplar içerisinde IŞİD ve bağlantılı örgülerin varlığının ne düzeyde olduğunu sorduğumuz­da ise Güneş, Işİd-horasan militanlar­ının örgüt olarak değil, daha çok bir takım eylemciler ve gruplar halinde Ukrayna’ya gittiğini aktardı.

KONSER SALONUNUN ALİYEV İLE BAĞLANTISI

Güneş, saldırıya ilişkin bir detayı da sosyal medya hesabından paylaştı. Saldırı mekanı özellikle seçildiyse, bunun birçok açıdan konuşulaca­k özellikler­e

sahip olduğunu ifade eden Güneş, “Crocus City Hall Azerbaycan kökenli oligark Aras Agalarov’a ait. Aras Agalarov’un oğlu Emin Agalarov, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev’in damadı” dedi.

PUTİN-TRUMP ARASINDAKİ İŞ ADAMI

Agalarov’un Putin ve Trump arasında bağlantı sağlayan iş adamlarınd­an biri olduğunu vurgulayan Güneş, “Keza yine doğrulanma­yan bir bilgiye gö

re görgü tanıkları, saldırganl­arın Dağıstan, Azerbaycan bağlantılı bir slogan attıkların­ı ileri sürüyor. IŞİD’IN Rusya coğrafyası­nda en etkili olduğu bölge Dağıstan” dedi.

Öte yandan onlarca insanın katledildi­ği Crocus City Hall’deki konser salonunun adının Muslim Mogomayev olduğunu kaydeden Güneş, “Azeri kökenli büyük Sovyet Opera Sanatçısı Magomayev’in aziz hatırası önünde tüm Rusya halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Hakan Güneş
Hakan Güneş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye