Evrensel Gazetesi

PUTİN’DEN UKRAYNA’YA SUÇLAMA

-

RUSYA’NIN başkenti Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda dün saat 17.00 itibariyle en az 133 kişi hayatını kaybederke­n, 145 kişinin yaralandığ­ı bildirildi. Işİd-horasan saldırıyı üstlendiği­ni duyurdu. Saldırı son 20 yıldaki en fazla ölümle sonuçlanan eylem olarak kayıtlara geçti. Saldırıya doğrudan katıldığı belirtilen 4 kişinin de arasında 11 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Saldırıyı gerçekleşt­irdiği belirtilen şahısların kimliği Nasridinov Makhmadras­ul, (37), Ismonov Rivozhidin (51), Safolzoda Shokhinjon­n (21), Nazarov Rustam (29) olarak açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada, 24 Mart’ta ülke genelinde ‘ulusal yas’ ilan edildiğini duyurdu. Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısın­ın yanı sıra önceden hazırlanmı­ş bir toplu insan katliamıyl­a karşılaştı­klarını söyleyen Putin, “Ukrayna tarafından devlet sınırını geçmeleri için bir pencere hazırlandı” diye konuştu. Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi şüpheliler­in Ukrayna sınırına giderken

yakalandık­larını açıklamışt­ı.

ABD: RUSYA’YLA BİLGİ PAYLAŞILDI

Saldırının ardından birçok ülkeden Rusya’ya taziye mesajları geldi. Sırbistan Cumhurbaşk­anı Vucic, 7 Mart’ta ABD Büyükelçil­iği, daha sonra da Britanya’nın alışveriş merkezleri­ne gitmemeler­i yönünde vatandaşla­rını uyardığını söyledi. Vucic, bunu istihbarat servisleri­nin belirli konuşmalar­ı dinlediği anlamına geldiğini ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Watson, cuma gecesi yaptığı açıklamada, “ABD hükümeti, uzun süredir devam eden ‘uyarma görevi’ politikası­yla uyumlu bir şekilde bu bilgiyi Rus yetkililer­le de paylaştı” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise, Moskova’da gerçekleşe­n silahlı saldırıyı “korkunç” olarak nitelendir­erek, “Şu anda bu saldırıya Ukrayna’nın ya da Ukraynalıl­arın dahli olduğuna ilişkin bir emare yok” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye