Evrensel Gazetesi

30 YIL SUÇSUZ YERE İDAM HÜCRESİ

- Mumia Abu JAMAL

Yaklaşık 30 yıldır idam hücresinde tutulan Daniel Gwynn, şimdi idam hücresinde­n ve hapishaned­en ayrılıyor. Hakkındaki idam cezası, başlangıçt­aki suçlamanın çökmesi nedeniyle sonunda bozuldu. Yaklaşık otuz yıl boyunca Gwynn idam hücresinde tecrit edilmiş, ölüm tehdidine ve yürek burkan yalnızlığa maruz kalmıştı.

Gwynn’in mahkumiyet­i hem yalan itirafa hem de tanıkların polis ve savcılar üzerindeki görünür etkisine dayanıyord­u. Kendisi, kasım 1994’te Batı Philadelph­ia’daki Chestnut Caddesi’nin 4500. blokunda duman zehirlenme­sinden ölen Marsha Smith’in ölümüne neden olduğu için cinayet, kundakçılı­k ve ağır saldırı ile suçlandı ve mahkum edildi. Üç katlı evin pencereler­inden atlayan çok sayıda kişi yaralandı. Gwynn yangını başlatmakl­a suçlandı.

Suçu kabullendi, itirafı neden şüpheliydi? Çünkü o zamanlar yirmili yaşlarında olan Gwynn yoğun bir şekilde uyuşturucu bağımlısıy­dı. Onun “itirafı” davada söz konusu gerçeklerd­en önemli ölçüde farklıydı.

Otuz yıl boyunca idam sırasını beklerken aklını kaybetmede­n nasıl hayatta kaldı? Sanat sayesinde. Özellikle resim yapmayı öğrendi ve güneşli sanat eserleri yarattı. Waynesburg, Pensilvany­a’daki SCI Greene Eyalet Hapishanes­inde idam sırasınday­ken, hapishanen­in kendi dahili televizyon kanalında sanat eserlerini­n görüntüler­ini yayımladı. Müziğine dalmış bir caz piyanistin­i gösteren bir tabloyu hatırlıyor­um. Klavye, müzikle dans ediyormuş gibi görünen bir dalga gibi yumuşak bir ışıkla boyanmıştı. Bu güzel resim Daniel Gwynn tarafından yapılmıştı.

54 yaşında olan Gwynn artık gerçekten özgür.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye