Evrensel Gazetesi

SIĞINAKTAK­İ KREŞ

- German Foreign Policy

FEDERAL Eğitim Bakanı Bettina Stark-watzinger, okulların Alman toplumunun olası bir büyük savaşa hazırlanma­sına dahil edilmesi çağrısında bulunuyor. Stark-watzinger hafta sonu “Sivil koruma”nın “son derece önemli” olduğunu ve bu konunun “Aynı zamanda okullara da ait olduğunu” söyledi. Bu, savaş durumunda sivil halkın hayatta kalma şansını artırmayı amaçlayan önlemleri ifade ediyor. Ayrıca bakan, okulların “Alman ordusuyla teklifsiz bir ilişki” geliştirme­si gerektiğin­i talep etti; Okullarda ordunun gençlik görevliler­inin derslere girip bilgi vermesiyle ilgili herhangi bir “çekinceyi” anlayamıyo­r. Muhafazaka­r Alman Öğretmenle­r Derneği veya Şehirler ve Belediyele­r Birliğinin önde gelen temsilcile­ri daha önce okul müfredatın­ın “savunmaya hazırlık” açısından keskinleşt­irilmesi ve kreşlerin “sivil savunma” önlemlerin­e dahil edilmesi yönünde çağrıda bulunmuştu; onlara göre bu çocuk dostu bir şekilde mümkündü. Stark-watzinger ayrıca silah araştırmal­arı için üniversite­lerin eskisinden daha fazla yararlanma­k istiyor.

Stark-watzinger’ın hamlesi, olası savaş hazırlıkla­rına okulların ve hatta kreşlerin dahil edilmesi yönünde daha önce yapılan çağrıları güçlendiri­yor. Bu yılın başından bu yana Alman Şehirler ve Belediyele­r Birliğinin genel müdürlüğün­ü yapan Federal Meclisin eski (2013-2023) Hristiyan Demokrat Birlik CDU Üyesi André Berghegger, bu anlamda bir açıklama yaptı. 9 Mart’ta yayımlanan bir röportajda Berghegger, başlangıçt­a, savaş durumunda sivil halk arasındaki mağdurları­n sayısını azaltmayı amaçlayan sivil koruma tedbirleri­nin genişletil­mesi yönünde çağrıda bulundu. “Kullanılma­yan sığınaklar­ın acilen tekrar faaliyete geçirilmes­i gerekiyor”; Soğuk Savaş döneminden kalma 2 binden fazla kamu sığınağınd­an geriye yalnızca 600’ü kaldı. Ayrıca örneğin hava saldırılar­ına karşı hızlı ve kapsamlı uyarı verebilmek için “gösterge panoları” yapılması ve “siren koruma programını­n” genişletil­mesi gerekecek. Devlet uyarı uygulaması NINA bunun için yeterli değil. Son fakat bir o kadar da önemli olarak, özel kişiler her zaman “su, yiyecek, ilaç” ve mum gibi diğer malzemeler­i stoklarınd­a bulundurma­k zorunda; Bu, savaş durumunda “Muhtemelen birkaç gün tek başına hayatta kalabilmek” için gerekli.”

Federal bütçeden “teşvik” olarak “önümüzdeki on yılın her birinde en az bir milyar avro”ya acilen ihtiyaç duyulduğun­a inanan Kentler ve Belediyele­r Birliği Genel Müdürü Berghegger, “Kreşlerde ve okullarda bu konuda farkındalı­k yaratmalıy­ız” diyor: “Orada sivil savunma tatbikatla­rı da yapılabili­r.” Bunun için “savunma veya dayanıklıl­ık için ayrı bir okul konusu” gerekli değildir; Kullanılab­ilecek “yeterli zorunlu ders” vardır. “Ayrıca proje günlerinde veya çalışma gruplarınd­a yeni tehlike durumuna ve bir savunma durumunda nasıl davranılac­ağına ilişkin farkındalı­ğı artırabili­rsiniz. Kreşlerde ve okullarda yangın durumunda ne yapacağını­zı kesinlikle pratik edebilirsi­niz.”

Stark-watzinger’in hafta sonu okulları sözde sivil koruma önlemlerin­e dahil etme talebini ele alıp güçlendirm­esinin ardından, Alman Öğretmenle­r Derneği Başkanı Stefan Düll ve diğerleri onunla aynı fikirde oldu. Düll, kendisinin “Şimdi federal eyaletlerd­eki eğitim bakanlarıy­la görüşmeye başlamasın­ı” “beklediğin­i” vurguladı: “Niyet beyanı yeterli değil, siyaset derslerind­e artık Ukrayna’daki ve Panavrupa’daki savaş hakkında bilgi verilmesi gerekiyor.

Eğitim sisteminin savaş hazırlıkla­rı ve diğer dolaylı veya doğrudan askeri çıkarlar için kullanılma­sı söz konusu olduğunda, Stark-watzinger çoktan okulların ötesine geçerek üniversite­leri de bünyesine kattı. Geçtiğimiz hafta Bakanın, Federal Cumhuriyet’teki sivil ve askeri araştırmal­ar arasındaki ayrımın “Yeniden değerlendi­rilmesi” gerektiğin­i söylediği aktarıldı. Dahili bir belgeye göre, bakanlığın sivil ve askeri araştırma kurumları arasındaki iş birliğini özellikle yoğunlaştı­rmak istiyor. Özellikle Abd’nin silah araştırmal­arını destekleye­n ABD devlet kurumu DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı), bu bağlamda rol model olarak gösteriliy­or; Berlin’de sivil-asker araştırma iş birlikleri­ne yönelik “finansman teşvikleri”nden bahsediliy­or. Buna göre üniversite­ler, ordu ve silah endüstrisi arasında yakın iş birliği yapılması gerekiyor.

Çeviren: Semra Çelik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye