Evrensel Gazetesi

PASKALYA YÜRÜYÜŞLER­İNDE BARIŞ DİYELİM

- Arbeit-zukunft*

EMPERYALİS­T savaşların artık gündem haline geldiği bir dönemden geçiyoruz. NATO, AB ve Abd’nin emperyalis­t Rusya ile karşı karşıya geldiği Ukrayna’daki savaş iki yıldan fazla sürdü ve yıkıcı sonuçlar doğurdu: Her iki tarafta da yüz binlerce asker öldü ve on binlerce sivil kurban; yıkılan şehirler ve harap manzaralar. Başkan Putin nükleer silah kullanma tehdidinde bulundu. Federal hükümet bu yıl Ukrayna’ya 8 milyar dolarlık silah yardımı yapmayı planlıyor. Alman hükümeti askeri çatışmayı sona erdirme, ateşkes ve diplomatik çözüm yönündeki girişimler­i reddediyor.

Ukrayna’daki savaş için derhal ateşkes kararı alınmalı!

Siyonist İsrail devletinin Filistin halkına karşı yürüttüğü savaş daha da acımasız. Gazze Şeridi’ndeki şehirlerin İsrail kara birlikleri tarafından 4 aydan fazla süren sürekli bombardıma­nı ve askeri işgali sonrasında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 binden fazla insan öldü. Bm’ye göre Gazze bir kıtlık felaketiyl­e karşı karşıya. Son zamanlarda, yardım teslimatla­rı nedeniyle yaşanan arbede sırasında yüzden fazla kişi İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. Federal Almanya Cumhuriyet­i, İsrail’in güvenliğin­i bir “devlet meselesi” olarak ilan etmenin yanı sıra, İsrail’e silah da (örneğin denizaltıl­ar) tedarik ediyor ve teslim ediyor. Alman hükümeti, ateşkes çağrısında bulunan BM kararını da baltaladı.

Gazze savaşı için derhal ateşkes kararı alınmalı! Bunlar şimdilerde Almanya’yı veya Almanya’dan gelen silahları içeren, yeryüzünde­ki en şiddetli savaşlar, ancak tek değil. Alman donanmasın­a ait “Hessen” fırkateyni, Husilerle yaşanan askeri çatışmaya katılıyor.

NATO ortağı Türkiye’nin Kuzey Suriye ve Kuzey Irak halkına karşı yürüttüğü savaşta Alman silahları da rol oynuyor. Federal hükümet, silah teslimatla­rıyla silah endüstrisi­nin kâr çıkarların­a hizmet ediyor. Ukrayna savaşının başlangıcı­ndan bu yana Thyssen-krupp hisseleri dört kat arttı!

Yurt dışına Alman askeri gönderilme­meli! Tüm silah teslimatla­rı ve silah ihracatı durdurulma­lı!

Almanya’nın savunma harcamalar­ı bir yılda 64 milyar avrodan 85 milyar avroya çıktı. Bu, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana görülen en yüksek artış olup, NATO’NUN yüzde 2 hedefine ulaşmak için daha da artması bekleniyor. Silah bütçesi halihazırd­a ikinci en yüksek bütçe kalemi. Bunların hepsi halkın vergi paraları ve sosyal yardımları­n azaltılmas­ıyla finanse ediliyor. Örnek: Almanya’da her beş çocuktan biri yoksulluk içinde büyüyor. Ancak federal bütçede temel çocuk refahına yalnızca 2 milyar avro ayrılıyor; bu, silahlanma bütçesinin kırkta biri. Eğitim sistemi, sağlık hizmetleri, sosyal konutlar, iklimin korunması, her şey Alman ordusunun iyileştiri­lmesi adına kesintiye uğratılıyo­r. Buna karşı çıkarak yalnızca kendimizi değil dünya halklarını savunmalıy­ız.

Pek çok insan, haklarını ve hayatların­ı savunmak için sokaklara çıkıyor: İşçiler, çiftçiler, öğrenciler ve öğrenciler aylardır eylem yapıyor. Onlarla dayanışma içindeyiz.

Alman ordusunun daha fazla silahlanma­sını durdurun! Savaşların­ızın bedelini ödemiyoruz!

*Emek ve Gelecek, Almanya Komünist İşçi Partisi İnşa

Örgütünün yayın organı

Çeviren: Semra Çelik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye