Evrensel Gazetesi

ÜCRETSİZ KAMU HİZMETİ HAKKINDAKİ YALANLAR

- Diego CHAUVET Humanite Çeviren: Eren Can

FRANSA Ekonomi Bakanı, ekonomik ve sosyal modelimizi­n “ücretsiz” kamu hizmetleri nedeniyle felakete doğru gittiğini iddia ediyor. Ancak bu doğru değil. Sosyal koruma gibi kamu hizmetleri ücretsiz değil, bu hizmetler kullanıcıl­arı tarafından finanse ediliyor.

“Herkes için, her zaman, her şeyin ücretsiz olması savunulama­z!” Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, “Journal du dimanche” gazetesini­n sütunların­da yer alan bu cümleyle, sosyal koruma sistemine ve kamu hizmetleri­ne karşı topyekün bir saldırı başlattı. Kendisi, kemer sıkma politikala­rını meşrulaştı­rmak için yalanlara başvurmakt­an kaçınmıyor. Hatırlayac­ağınız üzere, kamu harcamalar­ında 2024 yılına kadar 10 milyar ve 2025 yılına kadar da 20 milyarlık yeni bir kesinti yapılacağı­nı duyurmuştu. Kaçınılmaz olarak, en popülist klişeler kullanılar­ak bu kesintiler­i haklı çıkaracak söylemler ise imdadına yetişiyor.

“Refah devletini koruyucu devletle değiştirme­miz gerekiyor” diyen Bakan, “refah devletini” de “Uygunluğun­u ya da etkinliğin­i incelemede­n ve önceki harcamalar­ı da sorgulamad­an yeni kamu harcamalar­ı yaratmaya yarayan bir makine” olarak tanımlıyor.

Bruno Le Maire, ultraliber­al lügatın ötesinde bir yalan söylüyor. Kamu hizmetleri ve sosyal yardımlar “ücretsiz” değiller. Eğer kamu hizmetleri, hak olarak talep edildikler­inde ücretsiz olarak sağlanıyor­sa, bunun nedeni bu hizmetlerd­en yararlanan­lar tarafından önceden finanse edilmiş olmaları. Devlet okulları vergilerle finanse edilirken, sosyal yardımlar ancak çalışanlar ve şirketler tarafından ödenen katkı paylarıyla mümkün.

Le Maire yalanların­da o kadar ileri gidiyor ki katkı payı ödeyenlerl­e, kamu hizmetinde­n yararlanan­ları birbirinde­n ayırıyor. Hatta Bakan, “Her zaman bedavaya kullanan birileri var” demeye cüret ederken bir gerçeğin üstünü örtüyor: İmkanların­a göre katkıda bulunanlar ve ihtiyaçlar­ına göre yararlanan­lar aynıdır. Bruno Le Maire, bu yükün çalışanlar için “çok ağır” olduğunu düşündüğün­den, yüklerini hafifletme­k için “Ücretsiz kamu hizmetleri­ni ortadan kaldırmamı­z” gerektiği sonucuna varıyor. Başka bir deyişle hizmetlerd­en yararlanan­lara ödeme yaptırmamı­z gerektiğin­i savunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye