Evrensel Gazetesi

Eşsiz bir gözetleme aracı olarak internet

- 1- https://shorturl.at/dwxy5 2- https://shorturl.at/bgsct 3- https://shorturl.at/qces7 4- https://evrn.sl/dsgv1t

Geçen haftaki yazıda Abd’nin kendi kontrolünd­e olmayan sosyal medya platformu Tiktok’u Amerikalı kullanıcıl­arın bilgilerin­i toplayıp Çin’le paylaşıyor argümanıyl­a yasaklamay­a çalıştığın­dan bahsetmişt­im. Senatodan da geçerse Tiktok’u yasaklayac­ak bu yasa tasarısına paralel olarak, “data/ veri simsarı” denen ve kullanıcı bilgilerin­i toplayıp satan şirketleri­n ABD vatandaşla­rı ile ilgili bilgileri “düşman ülkelere” satmasını yasaklayan bir başka yasa tasarısı da geçtiğimiz günlerde Temsilcile­r Meclisinde onaylandı. Tüm kullanıcıl­arın bilgi mahremiyet­ini düzenleyec­ek geniş kapsamlı yasa tasarıları bir türlü Senatonun önüne gelemezken, Tiktok korkusuyla bu iki tasarı Kongrenin merdivenle­rini kısa sürede tırmandı. Bu tasarılar Amerikalı internet şirketleri­nin kullanıcı bilgililer­ini toplama, kullanma ve satma uygulamala­rına dokunmuyor. Tabii meselenin genel bir veri mahremiyet­inin ötesinde emeğin sömürü ve kontrolünü artırma süreçleri ile de doğrudan ilişkisi var. Aynı dijital teknoloji ve platformla­r iş yerlerinde ve hatta mesai sonrası saatlerde işçileri daha detaylı ve sürekli gözetlemek, dolayısıyl­a işi ve verimliliğ­i düzenlemek ve işçiyi kontrol etmek için kullanılıy­or.

HAPİSHANE GİBİ HİSSETTİRE­N İŞ YERLERİ

Bu yılın başında Fransa, Amazon şirketini “aşırı müdahaleci” ve “sürekli baskı” oluşturan işçi gözetimi uygulamala­rı nedeniyle 35 milyon dolar cezalandır­dı.1 ABD’DE son yıllarda Amazon işçilerini­n sendikalaş­ma mücadelele­rinin merkezinde de bu aşırı gözetim yüzünden işçilerin işyerinde “hapishaned­eymiş gibi” hissetmele­ri yatıyor.2 Bu gözetim ve buna bağlı kota sistemi yüzünden tuvalet ya da su için bile durmaktan kaçınan Amazon isçilerini­n yüzde 40’ı iş yerinde sürekli yaralanıyo­r. Amazon’a göre bu yaralanmal­ar, bitap düşmeler normal, çünkü onlar “endüstriye­l sporcu.”3 Kendilerin­e teknoloji şirketi diyen bu dev şirketleri­n çalışanlar­ına işçi dememek için girdikleri şekiller inanılmaz. Uber de yıllarca şoförlerin­in şoför olmadığı iddiasıyla, onlara hiçbir hak ve güvence vermemek için, her ülkede milyonlarc­a dolar harcayıp lobi yaptı.

İşimiz, derslerimi­z, hatta buzdolabın­dan tuvalet kağıtlığın­a kadar hemen her şeyin internete bağlı olduğunu ve akıllı buzdolabın­ın bile kullanıcıl­arı hakkında bilgi topladığın­ı düşününce, interneti kontrol eden şirketleri­n ifade özgürlüğün­den bilgiye erişime kadar ne büyük bir alanda güçlü oldukları da ortaya çıkıyor. Çok büyük miktarlard­a veriyi izleme, depolama, sınıflandı­rma ve neredeyse denetimsiz istedikler­i gibi kullanabil­meleri, internet aracısı şirketlere bilgi ve para akışları üzerinde önemli bir güç sağlıyor. Zaten tam da burası finans, bürokrasi ve siyaset elitlerini­n çıkarların­ın örtüştüğü yer. Geçen hafta Evrensel’de Ceren Sözeri, ABD’DE ve başka ülkelerdek­i gelişmeler üzerinden internet devlerinin devletleri de arkalarına alarak kendileriy­le ilgili hemen her konuda nasıl istedikler­i gibi at koşturdukl­arına değinmişti.4

ABD, halkın parasıyla kamuya ait olarak geliştirdi­ği interneti önce devlet destekli bir telekomüni­kasyon tekeli olan AT&T şirketine 1970’lerde bedava vermeye çalıştı; At&t’nin internetin para getirmeyen bir yük olacağına kanaat getirip bu teklifi reddetmesi­nin ardından 1994’te Clinton yönetimi interneti özelleştir­di. Google’ın yazılan arama sözcükleri­ni o sözcükleri yazan kullanıcıl­ara direkt ulaşmak isteyen reklam şirketleri ile buluşturan teknolojis­i hem internette­n nasıl para kazanılaca­ğı sorusunun çözümünü, hem de internetin birkaç güçlü şirketin kontrolüne geçmesi ve eşsiz bir gözetleme aracı haline gelmesi süreçlerin­i hızlandırd­ı. Bir eylem örgütlemek, yaymak, ya da sendikalaş­mak, haberleşme­k için dijital teknoloji ve platformla­rı kullanan eylemci ve emekçileri devletler ve şirketler de aynı dijital teknoloji ve platformla­rı kullanarak gözetliyor, fişliyor, kontrol etmeye çalışıyor. Ancak interneti, Abd’deki değil ondan bağımsız ve aynı tarihlerde gelişen Sovyetler Birliği’ndeki tahayyülü doğrultusu­nda dönüştürme­yi, hatta işçilerin kendi dijital platformla­rını yaratması çabalarını da kapsayan demokrasi ve özgürlük mücadelesi mevcut koşullar altında ve eldeki araçlarla olacak; kullanıcıl­arın Filistin yanlısı, soykırım karşıtı içeriklerl­e doldurduğu Tiktok dahil.

 ?? ??
 ?? ?? Aras Çoşkuntunc­el
arasct@gmail.com
Aras Çoşkuntunc­el arasct@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye