Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri sordu: Hasan Ocak’ın failleri nerede?

- (HABER MERKEZİ)

GÖZALTINDA kaybedilen ve katledilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin yargılanma­sı talebiyle her hafta Galatasara­y Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, eylemlerin­in 991’inci haftasında yine Galatasara­y Meydanı’ndaydılar. Ellerinde karanfil ve kaybettikl­eri yakınların­ın fotoğrafla­rının bulunduğu dövizleri taşıyan Cumartesi Annelerini­n bu haftaki eylemine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yöneticile­ri de katıldı.

Eylemde, 12 Mart 1995’teki Gazi Katliamı sonrası 21 Mart 1995’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hasan Ocak’ın akıbeti soruldu.

‘NEWROZ GÜNÜ KAYBEDİLDİ’

Açıklamayı okuyan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Hasan Ocak’ın atanmayı bekleyen öğretmen olduğunu, bu bekleme sürecinde çay ocağı işlettiğin­i hatırlattı. Ocak’ın kaybedilme­den hemen önce annesiyle yaptığı görüşmede, “Balık getireceği­m, akşam için yemek hazırlama” dediğini ve o gece kaybedildi­ğini ifade eden Keskin, “Hasan’dan haber alamayan ailesi onun gözaltına alındığını, ancak bu durumun emniyet tarafından inkar edildiğini kamuoyuna açıkladı. Savcılığa başvuran aile, ardından İstanbul Emniyeti, İstanbul Valiliği, TBMM, Başbakanlı­k, bakanlıkla­r, hastaneler, adli tıp nezdinde girişimler­de bulundu. Oluşan kamuoyu baskısı üzerine Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğl­u, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir ‘Hasan Ocak’ın gözaltında olmadığını ve suçlu olarak aranmadığı­nı’ açıkladı. Oysa İstanbul Emniyet Müdürlüğün­de gözaltında tutulan iki kişi Hasan’ı şubede gördükleri­ni, iki kişi de Hasan’ın ismini emniyettek­i parmak izi listesinde okudukları­nı söyledi. Newroz nedeniyle gözaltında tutulan başka bir tanık ise şubede bir hareketlil­ik olduğunu ve polislerin kendi aralarında ‘Hasan Ocak getirildi’ diye konuştukla­rını duyduğunu söyledi” dedi. Ailesinin 58 günlük arayışının sonunda Ocak’ın ağır işkence görüp katledildi­kten sonra Altınşehir Kimsesizle­r Mezarlığın­da bulunduğun­u belirten Keskin, “Hasan Ocak için, tüm kayıplarım­ız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatma­ktan vazgeçmeye­ceğiz.” ifadesini kullandı.

Açıklamanı­n ardından Cumartesi Anneleri, Galatasara­y Meydanı’na karanfil bıraktı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye