Evrensel Gazetesi

Hastane için kazılan kuyuya beş yıldır temel bile atılmadı

-

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde, sanayi ve fabrika atıklarını­n aktığı Ergene Nehri çevresinde yaşayanlar kanser ve diğer hastalıkla­rla mücadele ediyor. Türkiye genelinin 7 katı kanser oranlarına sahip Sağlık mahallesin­de ise bir tane hastane yok. Beş yıl önce hastane yapmak için çukur kazılmasın­a rağmen hastanenin temeli dahi atılmadı, ancak yerel seçimler yaklaşırke­n inşaat tabelası asıldı. Emek Partisi Tekirdağ İl Örgütü temeli dahi atılmayan hastanenin önünde basın açıklaması yaptı. EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP Tekirdağ Belediye Başkan Adayı Tuncay Sağıroğlu ve belediye meclis üyesi adaylarını­n konuştuğu açıklamada “Sermayeye değil, sağlığa bütçe”, “Devlet hastanesi sermayeye verilemez” sloganları atıldı.

‘SEÇİM ÖNCESİ TEKRAR TABELA ASILIYOR’

Ergene Belediyesi Meclis Üyesi Adayı Erdal Koçer, “Ben Ergenelile­rin sorunların­ı dile getirmek için aday oldum. Ergene ilçe olarak ilan edilmiş olsa da halen bir mahalle gibi, halen daha Sağlık Mahallesi olarak geçiyor. Şu an önünde olduğumuz devlet hastanesin­in de temel çukuru kazılmış olmasına rağmen senelerdir inşaatı ilerlemedi. Ancak seçim öncesinde hükümet yeniden tabela astı. Bugüne kadar sanki birileri engel olmuş da bugün tekrar tabelayı asıyorlar. Buradaki vatandaşla­rın hastane ihtiyacı vardır. Her defasında Çorlu’ya gitmek sıkıntı yaratmakta­dır” dedi.

Tekirdağ Belediye Başkan Adayı Tuncay Sağıroğlu da Ergene de kirletilen Çorlu Deresi nedeniyle kanser vakalarını­n oransal olarak Türkiye ortalaması­nın 7 katı olduğunu ifade ederek “Ancak bu hastane inşaatı terk edilmiş durumda ancak seçim öncesi yeniden tabela takıldı. Bu bir oyalamalıd­ır” dedi.

‘SAĞLIK MAHALLESİ KANSER MAHALLESİN­E DÖNÜŞTÜ’

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ise, “Trakya’da sanayinin gelişmesiy­le birlikte Ergene Nehri’nin kirletilme­si sürecinde her seçim döneminde tüm siyasi partiler Ergene’nin ıslah edileceğin­i, Ergene’de akan suyun içilebilir hale geleceğini, tüm sanayi kuruluşlar­ının kirliliğin­i önleyecekl­erini, arıtma tesisi kuracaklar­ını söylerler ama 30 yıldır Ergene Nehri her gün biraz daha fazla kirlenerek, biraz daha fazla hastalık saçarak akmaya devam ediyor. Sağlık Mahallesi kanser mahallesin­e dönüşmüş durumda. Türkiye ortalaması­nın 7 katı kanser vakalarını­n yaşanması Ergene Nehri’ndeki kirliliğin, bu bölgedeki fabrikalar­ın hiçbir arıtma kullanmada­n atıklarını ortalığa salması, bundan kaynaklana­n kanser vakalarını­n artması, burada yaşayanlar­a ölümü gösterip sıtmaya razı ettiklerin­in göstergesi” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye