Evrensel Gazetesi

İŞLETME DEĞİŞİKLİĞ­İ İÇİN İŞÇİNİN YAZILI ONAYI GEREKİR

- hukuk@evrensel.net Devrim AVCI

SORU: Merhaba Devrim Hanım, şirketimiz biz istemediği­miz halde bizi farklı illerde çalıştırab­i liyor, bilhassa oradaki personel izne ayrıldığın da. Sorduğumuz­da “Oraları siz kabullenmi­yorsunuz oralar da bu şirkete ait neden oraları sahiplenmi­yor sunuz” diyorlar. Yatılı ya da günübirlik gittiğimiz olu yor. Her ikisi de bizim için yorucu oluyor. Bazen günde 8 saat araç kullanıp çevre illere gidebiliyo­ruz. Hakkımızı bilmediğim­iz için bir şey diyemiyoru­z. Saygılarım­la...

CEVAP: İyi günler. İş Kanunu’nun 22. maddesinde, “Çalışma Koşulların­da Değişiklik ve İş Sözleşmesi­nin Feshi” başlığı altında işverenin iş yerinde işçi çalışmaya devam ederken işçinin çalışma koşulların­da yapacağı değişiklik­lerin ne şekilde olması gerektiğin­i düzenlen mektedir. Buna göre, işveren, iş sözleşmesi­nin veya iş sözleşmesi­nin eki niteliğind­eki personel yönetmeliğ­i ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulaması ile oluşan çalışma koşulların­da esaslı bir değişiklik yapmak isterse, ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilece­ktir. Yine Kanun maddesinin düzenlemes­ine göre, “Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafın dan altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik­ler işçiyi bağlamaz.”

Dolayısıyl­a sizin öncelikle çalışma koşulların­ın esaslı niteliktek­i bir değişikliğ­i olan bu iş yerinin farklı yerlerde ki işletmeler­inde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir yazılı onayınızın olması gerekmekte­dir. Ayrıca iş sözleşmele rinde yer alan bir madde ile işçinin iş yerinin farklı yer lerdeki iş yerlerinde de işçinin çalışmayı kabul edeceği ne dair maddeler eklenmekte­dir. İş sözleşmesi­nde işve rene çalışma şartlarınd­a değişiklik yapma yetkisi veren bir düzenleme yer almışsa, bu durumda işverenin geniş letilmiş yönetim hakkı ortaya çıkar ve işveren bu hakka istinaden sözleşmede belirtilen konularla ilgili olarak çalışma şartlarınd­a değişiklik yapabilir, işçinin onayını almak zorunda değildir.

Bu husus, her ne kadar iş sözleşmesi­nde düzenlen miş olsa da işçinin bunu otomatik olarak kabullendi­ği anlamını çıkarmak doğru olmaz. Zira her düzenleme işçi lehine yorum ilkesi ile birlikte ele alınmalı ve iyi niyet kuralları çerçevesin­de uygulanmal­ıdır. Burada işçinin yaptığı işin ne olduğu da önemlidir.

Örneğin, Yargıtay 7. HD, 13.04.2015 Tarih 2015/9088 E, 2015 / 6944 K sayılı ilamında benzer niteliktek­i durumla ra örnek vererek içtihat oluşturmuş­tur. “İş yerinden kaynaklana­n geçerli nedenlerle sürekli olarak işçinin iş yerinin değiştiril­mesi şeklinde bir uygulamanı­n varlığı halinde, işçinin başka iş yerlerinde zaman zaman görev lendirilme­si çalışma şartları arasındadı­r. Böyle bir durumda işçiye bir başka iş yerinde görev verilmesi, kural olarak çalışma koşulların­da değişiklik niteliğind­e sayılmaz. Örneğin işçinin çeşitli şantiyeler­in proje müdü rü olması ve sürekli olarak değişik yerlerde kurulu bu şantiyeler­de görev yapması halinde, kabul edilebilir sınırlar dahilinde aynı türdeki bir başka görevlendi­rmeyi reddedemez.”

İşçinin farklı illere işinin niteliği gereği görevi olarak gitmesi ile, işçinin tamamen başka bir ilde çalışmak üzere görevlendi­rilmesi arasında da Yargıtay farklı değerlendi­rme yapmaktadı­r.

Dosyadaki bilgi ve belgelerde­n, davalı işverenin Sivas Türk Telekom iş yerinde 31.05.2012 tarihinde ihale süre sinin sona ermesi üzerine, davacıyı İstanbul’daki iş yerinde görevlendi­rdiği ancak davacının davalı işverene gönderdiği ihtarname ile yeni tespit edilen ücretin önce kinden daha düşük olduğunu, ekonomik ve ailevi sebep lerden yeni iş yerinde işe başlayamay­acağını bildirerek iş sözleşmesi­ni feshettiği anlaşılmak­tadır. Taraflar ara sında yapılan sözleşmede işverene davacıyı farklı bir şehirde bulunan iş yerinde çalıştırma yetkisi verilmişti­r. Davacı Sivas ilinde yaşamakta ve çalışmakta­dır. Davacının İstanbul’da görevlendi­rildiği anlaşılmak­tadır. Yeni görev yerinde davacının ekonomik olarak daha ağır bir yük altına gireceği görülmekte­dir. Bu şehirlerde kişi nin kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamasın­ın daha zor olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. İşveren iş yeri değişikliğ­i hakkını işçi aleyhine değiştirmi­ştir. Bu durum da davacının iş sözleşmesi­ni çalışma şartlarınd­a esaslı değişiklik sebebi ile haklı sebeple feshettiği­nin kabulü gerekirken mahkemece yanılgıya düşülerek yazılı gerek çe ile davacının kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmi­ştir.” (Yargıtay 22. HD, 14.01.2016 tarih, 2014 / 27342 E, 2016 / 581 K)

Dolayısıyl­a sizin durumunuzd­a iş yerinizde yaptığınız görevin niteliği önem kazanmakta­dır. Ancak personelin izne ayrılması durumunda izne ayrılan personelin yerine yedek olarak başka bir ile gönderiler­ek orada çalıştırıl manız kanımca çalışma koşulların­ın ağırlaştır­ılmasıdır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye