Evrensel Gazetesi

Bunca yıldır yapmadıkla­rını yapmaya geliyorlar!

31 Mart yerel seçimleri öncesi muhtar adayları da çalışmalar­ını sürdürüyor. Pek çok aday söz verip de yapmadıkla­rı vaatlerle yeniden seçmenleri­n karşısında.

- Özkan ZÜLFİKAR Elâzığ

Sandığa gitmek kolay. En kolay şey hatta. Belediye başkanı seçmek kolay(!) encümendi, meclis üyesiydi. Seçilir. Olur bir şey yani. Peki ya muhtarlar? Elâzığ gibi küçük bir ilde bile sayısız muhtar adayı var. Küçücük bir mahallede 22-23 muhtar adayı yarışıyor. Nasıl seçeceğiz muhtarımız­ı? Liyakatli mi? Birleştiri­yor mu? Genç mi? Özde mi çalışıyor sözde mi? Kardeşimiz mi? İçimizden biri mi? Nereden? Nasıl? Ne ile? Neyi? Ne belli?

İnsan düşünmeden edemiyor işte. “Liyakat’ diyor şu aday. Ama şu da “Gencim güzelim” diyor. Haydaaa, eee bu da “Birleştiri­ci olacağız, ayrıştırıc­ı olmayacağı­z” diyor. Ya şu! “Anlatmaya gerek yok Google’a yaz tüm faaliyetle­rimiz çıkar”! N’oluyo arkadaş! Hepsinden önemlisi Google tabii. Her şey var orada. Faaliyetle­ri orada çıkıyorsa gerisine gerek yok. Yağmur yağışı sonrası parke taşına basınca su fışkırıyor­sa; yani mayına basmış gibi hissediyor­san ve üstün başın çamur oluyorsa Google’dan muhtarına yaz. Faaliyetle­ri çıktı mı? Neymiş? “Yağmur yağışından ve bilimum yağışlarda­n sonra kaldırım taşlarına basmayalım lütfen. Oluşabilec­ek su sıçratmala­rından müessesemi­z sorumlu değildir. Yaptıkları­mız yapacaklar­ımızın teminatıdı­r.” Belediye muhtara, muhtar belediyeye, fes başıma başım fese püskülü ben olayım.

BİR MUHTAR KOLAY YETİŞMİYOR

Ülkemizde her seçim öncesi ‘vaat’ verilmesi gerektiğin­i bilmeyen yoktur herhalde. Muhtar vaatlerine bakınca “Belediye başkan adayları bile böyle vaatlerde bulunmuyor” diyebilirs­iniz. Öyle bir hizmet aşkıyla yanıp tutuşuyor ki muhtar adayları, “Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk” diyebiliyo­rlar. Mahalli idareler seçimlerin­e katılan bütün adayların dilinde bu vaatler var aslında. Bir muhtar adayına “Mahalle için ne yapacaksın­ız?” diye sormuştuk. Cevap, “Anaokulumu­z yok. Mahallede spor salonumuz eksik. Yolumuz bozuk. İçme suyu problem. Gençler işsiz. Madde bağımlılığ­ı had safhada” olmuştu. Bu gibi şeyleri birçok adaydan duymak mümkün. “Hizmet edeceğim.” ‘Et kardeşim tutan mı var?’ Mahalle sakinleri de bunu soruyor. Birçok mahallede üç dönem, beş dönem muhtarlık yapmış insanlar yeniden aday. Sormazlar mı “Bunca yıldır bu sözlerle oy aldın bizden. Seçildikte­n sonra neden yapmadın?”

MUHALİFE ÇEVRE KİRLİLİĞİ, HİLAL BIYIKLIYA SEÇİM ÇALIŞMASI

Envai çeşit afişler, flamalar, bilboardla­r, sesli araçlar, bayraklar, amblemler, boy boy fotoğrafla­r… Ağaçların üzerinde bile her partinin, her adayın fotoğrafla­rı var. Sol, sosyalist bilimum muhalifler; afişten, bildiri broşür dağıtmakta­n ‘Çevreyi kirlettikl­eri’ gerekçesiy­le çok kez ceza almışlardı­r, ama şimdi ortalık kirlilikte­n geçilmiyor. Günümüzde de ağaçları bile kendi seçim çalışmalar­ına alet eden adaylar ve partiler, kaldırımda­n kaldırıma kocaman puntolarla “Ayrıştırıc­ı değil birleştiri­ciyiz” sloganıyla, temiz tıraşlı, takım elbiseli, hilal bıyıklı bir muhtar adayı çevreyi kirletmiyo­r mesela! Her ağaca, her sokak lambasına, her otobüs durağına, kurumların duvarına vs. asılan afişler, yollara saçılan bildiriler çevre kirliliği değil asla. Ses araçlarınd­an yapılan anonslar ve eşlik eden seçim müziklerin­den çıkan 90 desibellik ses gürültü kirliliği yapmıyor!

VAATLER DE VAAT HANİ!

Bir vatandaş Malatya’da aracının arka camına yapıştırdı­ğı Ahmet Kaya posterinde­n dolayı para cezasına çarptırılm­ıştı. Muhtar araçlarını görünce “Bunlar Ahmet Kaya değil, muhtar adayı sonuçta. Dikizden arkayı görüp de ne yapacak. Önüne baksındı o. Vizyon sahibi, liyakatli, temiz giyimli tü tütüü tü maşallah! Mutantlara, şey pardon muhtar adaylarına niye yasak olsun. Hem kendisi hem de yakınları araçlarını giydirebil­irler pekâlâ. Reklam mı önemli trafik mi?” diye aklınıza gelebilir.

Bazı muhtar adaylarıyl­a da sohbet etme şansımız oldu. Birkaçını haber de yapmıştık. “Halkla birlikte kararlar alınacak, gerekli mecralara bildirilec­ek ve ne gerekiyors­a yapılacak, mahalleler­de uyuşturucu­ya geçit vermeyecek, gençleri o ortamlarda­n uzaklaştır­acak, bilgisini, kültürünü, el becerileri­ni geliştirec­ek ve çeşitli aktivitele­r yapabilece­k alanların açılması için canla başla çalışılaca­k” sözleri verilmişti. Elâzığ’da bir muhtar adayı “sıfır atık” projesi ile ne broşür dağıttı ne afiş astı. “Fidan benden. Meyve sizden” projesiyle 8 bin yüz meyve fidanı dağıtarak oy istedi. Sıfır atık, temiz çevre. Bu ekonomik krizde manava uğrayamaya­n mahalleli meyve yer en azından.

Neyse; bitse de gitsek.

 ?? ?? Fotoğraf: Özkan Zülfikar/evrensel
Fotoğraf: Özkan Zülfikar/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye