Evrensel Gazetesi

Rusya, Çin ve Abd’nin Gazze düellosu

- Yusuf ERTAŞ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bölgeye yaptığı altıncı tur ve Abd’nin rehine takas anlaşması ile ilgili BM Güvenlik Konseyine sunduğu karar tasarısına karşı Rus-çin vetosu geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddeleri olarak öne çıktı. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki hamleleri de Arap basınına yansıyan gelişmeler olarak kayda geçti.

RUS-ÇİN VETOSU ABD’YE AĞIR

BİR DARBE

Rusya ve Çin cuma günü, Gazze Şeridi’ndeki İsrail saldırganl­ığına son verilmesi çağrısında bulunmayan ve işgalin Filistinli­leri cezasız bir şekilde öldürmeye devam etmesine izin veren ABD destekli BM Güvenlik Konseyi karar taslağını veto etti. Daha önce de ABD, Gazze konusunda BM Güvenlik Konseyine gelen üç karar tasarısını veto etmişti. Abd’nin karar tasarısı konseyin 15 üyesinden 11’i tarafından destekleni­rken, üç ülke -Çin, Rusya ve Cezayir- tasarıyı reddetti ve Guyana çekimser oy kullandı. Moskova, kararın aşırı derecede siyasi olduğunu ve İsrail’e Refah’ta askeri operasyon düzenlemes­i için yeşil ışık yaktığını söyledi. Rus-çin vetosu, ABD diplomasis­ine ağır bir darbe olarak değerlendi­rildi. Londra merkezli Al Kuds Al Arabi, “Gazze’de yaşananlar­ın yansımalar­ının sadece Filistinli­leri ilgilendir­mediği açıktır ve İsrail vahşeti ile Güvenlik Konseyi karar tasarıları arasındaki rekabetin sonucu, önümüzdeki on yıllar boyunca bölgenin ve dünyanın alacağı şekli belirleyec­ektir” yorumunu yaptı.

BLİNKEN ALTINCI KEZ BÖLGEDE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze savaşının patlak vermesinde­n bu yana çıktığı altıncı bölge turunda Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail’i ziyaret etti. Lübnan merkezli Annahar Al Arabi Yazarı Ali Hamada “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in El Aksa Tufanı’ndan bu yana bölgeye altıncı ziyareti. Operasyond­an sonraki ilk ziyaretind­e İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşı destekleme­k için gelmiş, ardından Filistinli­lerin Kuzey Sina, Mısır ve bazı Arap ülkelerine sürülmesin­i reddeden blokta bir Arap gediği açmak için tekrar gelmişti. Bugün, savaştan yaklaşık altı ay sonra, Blinken’in ziyareti, İsrail, Hamas’a karşı askeri operasyonl­arı bir süre daha sürdürürke­n, büyük Gazze savaşı dosyasını bir şekilde kapatmaya yönelik bir Amerikan girişimini temsil ediyor” diye yazdı.

TÜRKİYE, ‘DÜŞMAN KARDEŞLERİ­N’ MÜTTEFİKİ

Türkiye ile Afrika ülkesi Somali arasında 8 Şubat 2024 tarihinde “Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması” imzalandı. Daha önce sayfamızda bu konuyu ele almıştık. Ancak bu hafta sayfamızda paylaştığı­mız yazıda Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki “düşman ülkelerle” kurduğu ilişkilere işaret ediliyor. Annahar Al Arabi Yazarı Muhammed Hüseyin Ebu El Hasan, konuyla ilgili makalesind­e, “Etiyopya’nın bölgesel hırslarına karşı Somali’yi destekleye­n Türkiye’nin, aynı zamanda Addis Ababa’nın en yakın müttefikle­rinden biri” olduğuna dikkat çekiyor ve “Etiyopya, Somaliland, Somali ve Türkiye gibi ülkeler stratejik çıkarların­ı ve jeopolitik hedeflerin­i korumak için konumların­ı güçlendirm­eye çalıştıkça bu durum bölgedeki kutuplaşma­yı körükleyeb­ilir” tespitini yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye