Evrensel Gazetesi

Şiir kentin şairleri zamana gölge düşürdüler

- Özer AKDEMİR İzmir

Tys’nin 50. yılı İzmir’de belgesel gösterimi ve fotoğraf sergisi ile kutlandı.

İzmirli şairler “Şiir kentin şairleri / Bir kente fısıldamak” başlıklı etkinlikte bir araya geldi. 21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) iş birliğiyle düzenlenen etkinlik sanatsever­leri buluşturdu.

KOLEKTİF EMEK VE TYS

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) gerçekleşt­irilen etkinlikte ilk önce İzmirli şairlerin, kentin çeşitli tarihi ve turistik mekanların­da yapılan söyleşiler­inin yer aldığı 19 dakikalık “Şiir Kentin Şairleri” belgeseli izlendi.

Projede yer alan şairlerin de katıldığı etkinlik, sanatsever­lerden büyük ilgi gördü. Belgesel gösterimi yapılan salon tamamen doldu ve ayakta, giriş kapısında izleyenler oldu.

İBB Başkan Yardımcısı Murat Aydın’ın da katıldığı belgesel gösterimin­in ardından kısa bir konuşma yapan Belgeselin Yönetmeni ve TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, “Bu belgesel ve fotoğrafla­r kolektif bir emeğin ürünü. Zaten TYS’DE bir emek örgütü olarak ülkede yaşayan tüm edebiyat ve sanatçılar­ı bir araya getirerek örgütlü kötülüğe karşı emeğin, edebiyatın, sanatın sesini yükseltme, mücadelesi­ne omuz verme amacıyla kurulmuş ve bu yıl da 50. yılını geride bırakmış bir örgüttür. Buradan bir kez daha ‘Dünyanın tüm kalemleri birleşin’ çağrısı yapıyoruz” dedi.

‘ZAMANA GÖLGE DÜŞÜRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

Etkinlik Koordinatö­rü Şair-yazar Neval Savak’da belgesel çekimi ve fotoğraf sergisi etkinliğin­in zorlu bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleşt­irildiğini belirterek, “Biz şairin dediği gibi zamana gölge düşürmek için bu yola çıktık. Tys’nin 50. yılını kutlamak ve şiir kent İzmir’in şairlerind­en bir kısmını da olsa kentlilere tanıtmak istedik” dedi.

Belgesel gösterimin­in ardından APİKAM bahçesinde yapılan fotoğraf sergisi açılışında konuşan Şair-yazar Aydın Şimşek, “Gayriresmi tarihi ancak ve ancak tarihe not düşen cesur şair ve yazarlar yazar. Bir kentin belleğini ve hafızasını önümüze koyan böylesi bir çalışmayı gerçekleşt­iren herkesi kutluyorum” dedi. Etkinlikte konuşan İBB Başkan Yardımcısı Murat Aydın, “İzmir, belgeselde ki çoğu şair gibi gidilip gelinse de her zaman dönülen bir kent. İzmir, sert adamların güneşten ışık yontup, şairlerin saf saf durduğu bir şehir. Bu tür etkilikler­e destek vermek bizim için her şeyden önce bir onur” dedi.

Etkinlikte Uluslarara­sı Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) Başkanı Şair Ümit Yaşar Işıkhan’a edebiyatta Şiir Kentin Şairleri 50. Yıl Emek ve Onur Ödülü verildi. Işıkhan’a plaketini eşi Yazar Selmina Melikoğlu sundu.

Etkinlikte söz alan şairler İzmir’e dair görüşlerin­i paylaştıla­r. Etkinlik Adasu Akın konseri ile sona erdi.

Projede yer alan İzmirli şairler:

Veysel Çolak, Aydın Şimşek, Tuğrul Keskin, Hidayet Karakuş, Ümit Yaşar Işıkhan, Gamze Cantürk, Bilsen Başaran, Ünal Ersözlü, Namık Kuyumcu, Neval Savak, Gülçin Sahilli, Özgür Zeybek, Dizdar Karaduman, Fatma Aras, Aslıhan Tüylüoğlu, Nesrin Kültür, Cem Seyhun Ünbay, Mahzun Doğan, Neslihan Yalman, Güzin Oralkan, Selami Şimşek, Yusuf Alper, Neda Olsoy.

Sergi nisan ayı sonuna kadar görülebile­cek.

 ?? ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye