Evrensel Gazetesi

Perşembeli­ler madene karşı bir arada

-

ORDU’NUN Perşembe ilçesinde Soğukpınar, Şenyurt, Anaç, Ekinciler, Bekirli Mahalleler­ini kapsayan çinko, bakır, gümüş, kurşun, altın madeni için başlatılan ÇED süreci hakkında Şenyurt Mahallesi’nde bilgilendi­rme toplantısı yapıldı. Ordu Çevre Derneği ve Perşembe Kent ve Doğa Gönüllüler­i temsilcile­rinin katılımıyl­a yapılan bilgilendi­rme toplantısı­nda “ÇED gerekli değildir” kararı verilirse dava açmak için yapılması gerekenler konuşuldu.

BELGE YOKSA İNANMAYIN

Şenyurt Mahalle Muhtarı Mehmet Coşkun’un çağrısıyla yapılan toplantıda konuşan ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Favori Metal Madencilik tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i İl Müdürlüğün­e sunulan ÇED dosyasında­n bilgiler vererek, “Maden işletmecil­iği ile tarım alanlarını­n yok edilmesini­n yanı sıra toprağın, suyun kirlenmesi sonucu yaşanacak olumsuzluk­ları zaten biliyoruz. Şu an itibarıyla burada maden işletmecil­iği yapacak olan şirket Ulubey, Kabadüz, Gölköy ve Mesudiye’de de ÇED başvurusu yaptı. Tarım alanları ve ormanlar yok edilecek. Bu süreç devam ederken sizleri bölmek için çeşitli iddialarda bulunacakl­ar. Hatta maden şirketi vazgeç

- miş de denecek. Sözler uçar. Kim söylerse söylesin önemli olan belgedir. Bir yazılı belge yoksa söylenenle­re, verilen sözlere inanmayalı­m. Bizler belgelerle konuşuyoru­z. Elimizde şirketin başvuru dosyası var. Vazgeçilmi­şse aynı yere başvurusu olmalı ve yayımlanma­lı” dedi.

TEPKİMİZ SÜREKLİ OLMALI

Yapılması gerekenler­e de değinen Özbucak, “Şu an yapılacak olan ruhsat sahası içindeki ve yakın mahalle halkının birlik ve beraberliğ­ini korumaları­dır” ifadelerin­i kullandı. Maden başvurusu olduğunda Soğukpınar Mahallesi’nde de yapılan toplantıyı hatırlatan Özbucak, “Orada da sizler gibi tepki sesleri çok netti. Sesinizi yükseltmel­isiniz. Hatta burada her birimizin oy vereceği ya da üye olduğu parti var. Oy verdiğimiz partilere gidelim. “Canımız yanıyor, sesiniz çıksın” demeliyiz. Farklılıkl­arımızı bilerek ortak sorunumuza karşı birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

BİRLİĞİMİZ­İ KORUMALIYI­Z

ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Av. Haluk Türkmen de, hukuksal süreç hakkında bilgi verdikten sonra Perşembe Kent ve Doğa Gönüllüler­inden Gül Ersan ise, “Birliğiniz­i korumalısı­nız ayrıca iletişim için kendi aranızda diğer mahallelil­erle birlikte platform oluşturmal­ısınız ki, her gelişmeye karşı ortaklık sağlanabil­sin. Buradaki maden Perşembe merkezde yaşayanlar­ı da etkileyece­k, aynı şekilde Perşembe merkezdeki bir deniz dolgusu da sizleri etkileyece­k. Birlikte olmalıyız” çağrısı yaptı.

Sorulara verilen yanıtlarla toplantı tamamlandı. Toplantıda madene karşı olunduğu vurgusu yapıldı. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: ORÇEV
Fotoğrafla­r: ORÇEV

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye