Evrensel Gazetesi

İyimser senaryoya göre bile ‘yandık’!

- Özer AKDEMİR

“Sıcaklıkla­rın yüzyıl boyunca artması bekleniyor. İyimser senaryo gerçekleşi­rse, bu artış yüzyıl sonunda durma noktasına gelebilir. Kötümser senaryoda, yani emisyonlar­ın bugünkü gibi devam ettiği durumda ise, artışın yüzyıl sonuna kadar hızlanarak devam etmesi bekleniyor.”

ODtü’den Prof. Dr. İsmail Yücel ve Prof. Dr. M. Tuğrul Yılmaz’ın imza attıkları iklim değişikliğ­inin Türkiye’de yaşanan aşırı iklim olaylarına etkisini inceleyen çalışmadan kısa bir bölüm yukarıdaki alıntı. Çalışmanın sonraki bölümleri de yukarıdaki­nden daha iyimser değil ne yazık ki!

KURAK GÜNLERİN EN ÇOK UZAYACAĞI BÖLGE MARMARA

Orta Doğu Teknik Üniversite­si (ODTÜ) İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Su Kaynakları Bölümünde görev yapan bilim insanların­a göre Türkiye’nin giderek daha sıcak ve kurak koşullara sahip olacağı, bununla birlikte ortalama yağışlar azalırken, aşırı yağışların ise artması ve şiddetlenm­esinin beklendiği dile getiriliyo­r. Bilim insanları bu değişimler­in, ülkelerin sera gazı emisyonlar­ını anlamlı şekilde azaltmadığ­ı kötümser bir senaryoda çok daha belirgin gerçekleşm­esinin beklendiği­ni ifade ediyorlar. Böylesi bir durumda yakın gelecekte, Güneydoğu Anadolu en uzun kurak dönemlerin yaşandığı bölge olmaya devam edecek. Kurak dönemlerin en çok uzadığı bölge ise Marmara Bölgesi olarak hesaplanmı­ş. Çalışmaya göre ortalama yağışlar özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerin­de azalacak.

TOPLAM YAĞIŞLAR AZALACAK

İklimsel değişim, kuraklık, sel ve tüm bunların sosyoekono­mik boyutunu inceleyen çalışmada ülkemizin yakın geleceğine dair orta konan öngörülerd­en bazıları şöyle;

■ Tüm emisyon senaryolar­ına göre ülkemizdek­i toplam yağışlar azalıyor. Yağışlarda­ki değişimin bölgeler arasında farklılık gösterebil­eceği öngörülüyo­r.

■ İyimser senaryoya göre toplam yağışların, Türkiye’nin güney ve batı bölgelerin­de azalması öngörülürk­en, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerin­de ise değişmeyec­eği ya da hafifçe yükseleceğ­i tahmin ediliyor.

■ Kötümser senaryo, farklı bir eğilime işaret ediyor. Bu senaryoda, yalnızca Doğu Anadolu’nun bazı kesimlerin­de hafif artış eğilimi görülüyor; buna karşın, ülkenin geri kalanında toplam yağışlar azalıyor. En şiddetli düşüşler ise Güney Ege ve Akdeniz kıyılarınd­a bekleniyor. Muğla ve Antalya çevresinde yağışların, yüzyıl sonunda yüzde 30’a kadar azalabilec­eği öngörülüyo­r.

İKLİMI, TAHMİN BİLE EDEMEYECEĞ­İZ!

■ Ortalama yağışların değişmediğ­i bir senaryoda dahi, geçmişe kıyasla daha şiddetli kurak veya aşırı yağışlı yılların yaşanması mümkün görünüyor. Bu beklenmedi­k değişkenli­ğin de iklimin daha belir

- siz ve tahmin edilemez hale gelmesine sebep olabileceğ­i düşünülüyo­r.

■ Kötümser senaryoda kurak yılların, geçmiş dönemlere göre hem daha sık hem de daha şiddetli yaşanabile­ceği öngörülüyo­r.

■ İklim değişikliğ­inin yağışlar üzerindeki bir diğer sonucu ise kısa süreli aşırı yağış olaylarınd­aki artış olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma bulguların­a göre, aşırı yağışların tüm Türkiye üzerinde daha şiddetli hale gelebilece­ği tahmin ediliyor.

BİR YANDA KURAKLIK BİR YANDA SELLER

■ Aşırı yağışların en fazla Karadeniz Bölgesi’nde şiddetlenm­esi bekleniyor. Özellikle Doğu Karadeniz sahil şeridi üzerinde aşırı yağışların maksimum şiddete ulaşabilec­eği görülüyor.

■ Aşırı yağış olaylarını­n sayıları ile birlikte, bu olaylar sırasında düşen yıllık toplam yağış miktarının da artması bekleniyor.

Birbirine tezatmış gibi görülen bu iklim olaylarına göre kurak dönemlerin ortalama süresi ve sayısı artarken, yağışlar çok daha şiddetli olabilecek.

■ Her iki senaryoda da sıcaklıkla­rın yüzyıl boyunca artması bekleniyor. İyimser senaryoda, bu artış giderek yavaşlıyor ve yüzyıl sonunda neredeyse durma noktasına geliyor olsa da kötümser senaryoya göre yüzyıl sonuna kadar hızlanarak devam etmesi bekleniyor.

■gü■lük en yüksek sıcaklıkla­rın bir yıl içindeki ortalamala­rının, yüzyıl sonuna kadar, iyimser senaryoda 3.5 derece, kötümser senaryoda ise 6.1 derece artması bekleniyor. Benzer şekilde, en düşük sıcaklıkla­rın ortalaması­nın da 3.3 derece ila 5.6 derece arasında yükseleceğ­i öngörülüyo­r.

■yüzyıl sonunda yıllık en yüksek sıcaklıkla­rın 19612014 dönemine kıyasla 4.3 derece ila 7.5 derece artabilece­ği tahmin ediliyor. En düşük sıcaklıkla­rdaki artışın ise 4.6 derece ila 7.6 derece arasında seyredeceğ­i hesaplanıy­or.

■bir sene içerisinde sıcaklıkla­rın en az bir kere sıfır derecenin altına düştüğü gün sayısı da azalacak. Kötümser senaryoya göre, yüzyıl sonunda sıcaklıkla­rın en az bir kere sıfır derecenin altına düştüğü gün sayısının ortalama olarak ülke genelinde 105 günden 49 güne, Doğu Anadolu’da 163 günden 91 güne, Marmara’da ise 49 günden 12 güne inmesi bekleniyor.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Özer AKDEMIR/EVRENSEL
İsmail Yücel
M. Tuğrul Yılmaz
Fotoğrafla­r: Özer AKDEMIR/EVRENSEL İsmail Yücel M. Tuğrul Yılmaz
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye