Evrensel Gazetesi

NE YAPILABİLİ­R?

-

ASLINDA bugünden tüyle rimizi diken diken eden, et mesi gereken bu veriler or tadayken bir şeyler yapılabi lir mi, Ne yapılabili­r? Çalış mayı yapan bilim insanları nın bu konuya dair önerileri ni de şöyle özetlemek müm kün;

■ Türkiye’nin, karşı kar şıya kalacağı bu gibi aşırı ik lim olaylarını­n olumsuz etki lerini azaltmak için bazı uyum politikala­rı geliştirme­si şart. İlk olarak, değişen sı caklık ve yağış karakteris­tik lerinin farklı bölgelerde ya ratabilece­ği farklı sorunları ele alan, her bölgenin özel koşulların­a cevap veren uyum planları oluşturulm­ası gerekiyor.

■sel ve sıcak hava dal gaları gibi aşırı hava olayları nın toplulukla­r ve kritik hiz metler üzerinde olumsuz et kileri olması beklenebil­ir. Alt yapı ve kentsel planlama açısından, drenaj sistemleri ne aşırı yük binebilir; bu da kentsel taşkın risklerini­n artmasına ve kentsel altya pının zarar görmesine neden olabilir. Bu gibi olumsuz et kileri azaltmak için, uyum politikala­rında kentsel ve kırsal dayanıklı altyapı yatı rımlarına öncelikle verilmesi önemli.

■aşırı olaylardan kay naklanan yoğun yağışların, tarımsal üretimi de etkile mesi bekleniyor; bu yağışlar su basmasına, toprak eroz yonuna ve mahsulün zarar görmesine neden olabilir.

■ Artması beklenen kuraklıkla birlikte, sürdürü lebilir su mevcudiyet­ini sağ lamak da aciliyet kazana cak. Bunun için, değişen kar erimesi düzenlerin­i, artan buharlaşma­yı ve değişen ya ğış eğilimleri­ni hesaba katan detaylı su yönetim stratejile ri geliştiril­mesi gerekecek. Aynı zamanda kuraklığa da yanıklı mahsulleri teşvik et mek ve değişen iklim koşul larına dayanıklı, sürdürüleb­i lir tarım uygulamala­rını des teklemek, atılması gereken adımlar arasında yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye