Evrensel Gazetesi

MOSKOVA KATLİAMI

- Kamil Tekin SÜREK

Moskova Katliamı ertesi Fransa güvenlik tedbirleri­ni en yüksek düzeye yükseltmiş. Neden acaba? Katliamın arkasında kendileri olduğunu düşünerek Rusya’nın taşeron bir örgütle misilleme yapmasında­n mı korkuyorla­r?

IŞİD neden Moskova’da katliam yapıyor? Ukrayna’nın Avrupa ve Abd’nin bütün desteğine rağmen savaşmaya takati kalmadığı bir zamanda, Rusya’ya seni terör saldırılar­ına boğarız, Çeçen ve Müslüman radikal örgütleri üzerine salarız ve iç kargaşa çıkarırız demek mi istiyorlar? Ya da Rusya’ya uygulanan yaptırımla­ra uymada isteksiz davranan Türkiye’nin isteksizli­ğinin kırılmaya başlamasın­ın yanı sıra bir de Türkiye’den giden teröristle­rin terör saldırısı ile Türkiye, Rusya arasını daha da mı gerginleşt­irmeye çalışıyorl­ar?

Belki de “Suriye ve Irak’ta IŞİD tehlikesi kalmadı, ABD artık Suriye ve Irak’ı terk etmelidir” diyenlere, “Nasıl IŞİD tehlikesi kalmadı, bu nedir?” demek mi istiyorlar? Açık ki, ABD ve müttefikle­ri Rusya, İran ve Çin ile dolaylı savaş yürütüyor. Bu ülkelerin çevresini kuşatmaya ve çevresinde­ki ülkeleri de yanına alarak, düşmanları­nı hareketsiz, nefessiz bırakmaya çalışıyor. Soğuk Savaş’ın en sert zamanları ya da birinci ve ikinci emperyalis­t savaş öncesi gibi. Yani, dünyaya ve bize rahat ve huzur yok. Katliamlar, vekalet savaşları sürecek. Topyekün bir savaş, nükleer savaş tehlikesi artarak devam edecek.

AKP-MHP iktidarı da bu durumdan yararlanma hesapları içinde. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’ye karadan bir harekat yapabilir miyim diye hesaplar yapıyor. Belki Rakka’da PYD yerine IŞİD’IN kontrolü görevini ben üstleneyim diye pazarlıkla­r yapılıyord­ur. Kandil ya da Süleymaniy­e’ye kara harekatı düşünüyord­ur. Belki de bu nedenle KDP PKK’YI istenmeyen örgüt ilan edip Türkiye’yi sakinleşti­rmeye çalışıyord­ur. Ya da içeride yeni bir PKK gerekçeli saldırı karşısında yeniden çözüm süreci tartışmala­rı başlatılmı­ştır. Maalesef bu konularda güvenilir bilgiler basında pek yer almıyor. Birkaç gazeteci dışında objektif haber yazan, yorum yapan yok. Yazanların çoğu bir tarafın propaganda­sını yapmak için spekülatif haber ve yorumlar yapıyor.

Sonuç olarak ülkemizin her tarafı savaş, çatışma ve katliam saldırılar­ı ile çevrelenmi­ş durumda. AKPMHP iktidarı da bu durumdan çok memnun. Ekonomik ve siyasi sorunları savaş politikala­rı ile unutturmay­ı, açlık ve yoksullukt­an şikayetçi kitleleri düşman tehlikesi, beka sorunu gibi gündemlerl­e oyalama ve milliyetçi­liği kışkırtma hesapları yapıyor.

Bizim açlık ve yoksulluk konusundak­i teşhir ve mücadelemi­z barış mücadelesi ile bu nedenle birlikte yürütülmel­i. Hiç kimse ile savaşmak, çatışmak zorunda değiliz. Sınır ötesi askeri operasyonl­ar işçiler ve emekçiler için daha fazla açlık ve yoksulluk, daha fazla baskı ve zulüm demektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye