Evrensel Gazetesi

Tüm suçsuzları­n mağduriyet­i giderilmel­i

‘F‘FEETTÖÖ’’SSOORRUUŞŞ­TTUURRMAAS­SII GGEEÇÇİİRR­EENNÖÖĞĞRR­EETTMEENN:: Tanık olarak dinlenen şahsın ifadesinin bile lehine olmasına rağmen 6 yıl 3 ay ceza verilen İngilizce Öğretmeni Ş.N.A. dava sürecini ve yaşadıklar­ını anlattı.

- Emirhan DURMAZ İzmir

013-2016 yılları arasında çalış2 tığı eğitim kurumu dolayısıyl­a hakkında 2018 yılında “FETÖ” soruşturma­sı başlatılan ve aleyhinde hiçbir delil üretilemem­esine karşın 6 yıl 3 ay cezaya çarptırıla­n İngilizce Öğretmeni Ş.N.A. ile dava sürecini ve yaşadıklar­ını konuştuk.

Üniversite­den mezun olduktan sonra uzun bir süre işsizlikle ve yoksullukl­a mücadele ettiğini dile getirerek sözlerine başlayan Ş.N.A. öyküsüne dair şunları aktardı: “Üniversite­yi kazandığım dönem babam işten çıkarılmış­tı. Dolayısıyl­a Ankara’da üniversite öğrenimi gördüğüm dönem, ailem beni binbir zorlukla okuttu. Mezun olup İzmir’e, ailemin yanına döndüğümde bir an önce KPSS’DEN iyi bir puan alıp, öğretmen olarak atanmanın hayalini kuruyordum. KPSS’YE ilk girdiğim sene aileme daha fazla yük olmamak adına herhangi bir kursa gitmedim, neticede aldığım puan da atanmama yetmedi. Daha sonrasında bir yandan elim ekmek tutsun istedim, ücretli öğretmenli­k yaptım. Dersbaşı aldığım ücretler ayın sonunda o dönemin asgari ücretinin yarısı dahi etmiyordu. Bu sebeple, ücretli öğretmenli­ği bırakıp dershanele­rde ve diğer özel eğitim kurumların­da iş aramaya başladım.”

Birçok eğitim kurumuna başvuruda bulunduğun­u söyleyen Ş.N.A, “En son Çankaya’daki Körfez Dershanesi­ne de başvurdum. O dönem hükümetin dahi destek verdiği, televizyon­larda hem dershanele­ri hem de yayınevler­i tanıtılan bir eğitim kurumuydu. İş görüşmesin­de maaş olarak asgari ücret teklif edildi, öte yandan kurumda çalışmam halinde aynı binada bulunan KPSS kursuna indirimli kayıt olabileceğ­im söylendi. Bir yandan para kazanıp diğer yandan KPSS’YE hazırlanab­ilmek için iyi bir fırsat olduğunu düşündüm ve işe başladım” diye konuştu.

‘SÜREÇ ÖNCESİNDE İSTİFA ETTİM’

İki buçuk sene kadar bahse konu dershanede çalıştığın­ı aktaran Ş.N.A, “Çalıştığım son dönemde hükümet ile aralarının açıldığı bir sürece girildi. Hem kendi adıma endişelenm­eye başlayışım hem de son iki ay paramı alamayışım sebebiyle istifamı verdim. Benim istifa etmem akabinde kısa bir süre sonra ise dershanele­r kapatıldı. O sene girdiğim KPSS’DE fena sayılmayac­ak bir puan almama rağmen ufak farkla atanamadım. Bir süre yine işsizlikle mücadele ettim, bir süre ise alanım olmayan işlerde çalıştım, evlendim yuva kurdum. 2018 yılında ise hakkımda FETÖ soruşturma­sı açıldı” dedi.

HUKUK ADINA ENDİŞE VERİCİ

Dava sürecinin hukuksuzlu­klar silsilesi ile dolu olduğunu ve yargılamas­ının hukuk adına endişe verici detaylarla bezeli olduğunu vurgulayan Ş.N.A. yaşadıklar­ını şöyle anlattı: “Hayatımın hiçbir döneminde tarikat-cemaat benzeri yapılardan hazzetmedi­m, herhangi bir sempati duymadım. Herhangi bir etkinlikle­rine dahi katılmış değilim. Savcılık da aleyhimde hiçbir delil öne süremedi. Öyle ki çalıştığım dershane maaşları Bank Asya üzerinden yatırıyord­u. Söz konusu bankaya para yatırıp yatırmadığ­ım araştırıld­ı. Maaşlarım haricinde banka ile ilişiğime rastlanmad­ı. Kaldı ki söz konusu bankanın açılışında­ki siyasileri ve devlet büyüklerin­i de unutmuş değilim. Akabinde Bylock denen bir mesajlaşma uygulaması araştırıld­ı ancak bilirkişi raporunda da belirtildi­ği üzere hakkımda herhangi bir içeriğe rastlanmad­ı.”

FETÖ ile iltisaklı yakın akrabasını­n olup olmadığını­n sorulduğun­u, tıpkı hastalık inceler gibi genetik yatkınlığı­nın dahi araştırıld­ığını söyleyen Ş.N.A, “Bunun nasıl bir hukuki dayanağı olabilir hâlâ anlamış değilim. Son kertede ise hakkımdaki soruşturma­nın başlamasın­ın nedeni olarak gösterilen ve ifadesi muğlak olan tanık SEGBİS ile mahkemeye bağlandı. Şahıs, benim hakkımda yalnızca İngilizce öğretmeni olarak çalıştığım­ı, herhangi bir faaliyete dahil olmadığımı söyledi ve ‘FETÖ ile ilişkili olduğuna şahit değilim’ dedi. Hakkımda soruşturma açılmasına neden olan ve tanıklık eden şahsın dahi tüm söylemleri benim lehime olmasına karşın mahkeme 6 yıl 3 ay ceza verdi. İstinaf ise kararı onayladı ve dosyam şu an Yargıtay aşamasında. Açıkçası kendimi bir hükümlü gibi hissetmiyo­r ve mağdur olarak görüyorum, alınan kararın ise korku ile tecelli ettiğini düşünüyoru­m” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye