Evrensel Gazetesi

AYM: Şiddete uğrama ihtimali olan kadın da koruma kapsamında

-

DİYARBAKIR’DA “Şiddet ihtimali ispatlanma­dı” gerekçesiy­le tedbir kararının uzatılmama­sı üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) gündemine taşınan davadan, kadına şiddetle mücadele açısından önemli bir karar çıktı. AYM, şiddete uğrama ihtimali olan kadının da koruma kapsamında olduğu kararını verdi.

MAHKEME REDDETTİ

Diyarbakır’da yaşanan olayda, boşanma davası sırasında eşi F.e’nin fiziksel şiddetine maruz kalan Zekiye E, 120 günlük tedbir kararı ile koruma altına alındı. Zekiye E. tedbir süresi sona erince eşinin kendisine ve çocukların­a şiddet uygulamaya devam ettiğini, şiddet tehlikesin­in sürdüğünü, boşanma ve ceza davası yargılamal­arı bulunduğun­u belirterek ek tedbir talebinde bulundu. Yaşadığı şiddet nedeniyle kendisini tehlikede hissettiği­ni ifade eden kadın, defalarca aşağılandı­ğını, çocuğunun da şiddete maruz kaldığını kaydetti. Talebi inceleyen Diyarbakır 3. Aile Mahkemesi, şiddete ilişkin bilgi ve belge bulunmadığ­ı ve şiddete uğrama ihtimalini­n ispatlanam­adığı gerekçesiy­le, önleyici tedbire gerek görmedi. Karara yapılan itiraz da reddedilin­ce dosya Anayasa

Mahkemesin­e geldi.

AYM’DEN ÖNEMLİ KARAR

Başvuruyu inceleyen AYM, şiddete uğrayan kadının maddi manevi varlığının korunması ve geliştiril­mesi hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, Zekiye E’nin şiddet tehlikesi içinde bulunduğu iddiasının belirli ve somut bir olayla sınırlı olmadığına vurgu yaptı. Kararda, Zekiye E’nin içinde bulunduğu şiddet tehlikesin­in tedbir uygulanmas­ını gerektirme­yecek şekilde ortadan kalktığına dair ilgili ve yeterli gerekçenin ortaya konulmadığ­ı vurgulanar­ak sadece şiddete uğrayan değil şiddete uğrama ihtimali bulunan kadınların da koruma kapsamında olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Ekmek ve Gül ??
Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye