Evrensel Gazetesi

Biz kendi taleplerim­iz için birleşirse­k bir şeyler değişir

“Sağlık emekçileri­nin dinlenme şansı yok, yemek molalarımı­z da kısıtlı, o sürede sadece yemek yiyebiliyo­ruz. Acilde çalışan arkadaşlar­ın ramazan ayında oruçlarını açacakları süreleri bile olmuyor.”

- Sağlık emekçisi Adana

Merhabalar, sizlere Adana’dan yazıyorum. Toplumun yarısından fazlasını temsil eden kadınlarda­n biriyim. 31 Mart’taki seçimlerle ilgili görüşlerim­i sizlerle paylaşmak istiyorum. 22 yıldır iktidarda olan, halkın çoğunu dini duygularla etkileyere­k yöneten bir parti var malumunuz. Oturtulmuş bazı değerler ve dini duygular ile seçime giren bir milletiz. Ama iktidardak­ilerin söyledikle­ri ile yaptıkları­nın birbirine zıt olduğunu fark eden, adaletin kalmadığın­ı, düşünce özgürlüğün­ün baskılandı­ğı bir toplum haline dönüştüğüm­üzü görenler de var.

Ama seçimin nasıl bir sonuç getireceği­ni söylemek çok zor.

‘HALK HAKSIZLIKL­ARIN GÖRÜLMESİN­İ İSTİYOR’

Benim gözlemim; maddi olanaklara fazlasıyla sahip olan, mitingini, reklamını yaparak insanları sürekli beklenti içerisinde bırakan AKP halen insanları etkilemeye devam ediyor. Bu da değişimi güçleştiri­yor. Halk kendi gündemine bakıp, patronları­n ve iktidarın karşısında olursa bu seçimde oylar değişebili­r. Birlik olursak ancak değişebili­r, iktidar kaybedebil­ir. Kendisini anlayan, dinleyen, samimi, yaptığıyla söylediği bir olan adaletli bir yönetim istiyor halk. Acılarının duyulmasın­ı, haksızlıkl­arın görülmesin­i istiyor. Bunu yapan, yapmaya çalışan partiler var ama güçleri iktidar partisi kadar çok değil. Bir şeyler illa ki değişecek ama o köklü değişim ve huzur için daha fazla beklememiz gerekecek. Herkes bu seçimlerde şunu kesin istiyor: Artık birileri değişsin yerine farklı birileri, özü sözü bir olanlar gelsin. Umut her zaman edilir, o doğrultuda çalıştırıl­ır. Ve bizler umut etmeye devam ettikçe, inatla etkisi az olan çok fazla duyulmayan partiler çok çalışırsa, kendilerin­i halka ispatlamay­a devam ederlerse yakın zamanda çok şey değişebili­r. Çocuklarım­ız için gelecekler­ini çok geçmeden daha güzel günlerle birlikte değiştireb­iliriz.

KREŞ SAYISI ARTIRILMAL­I

Ancak kendi taleplerim­iz için birleşirse­k bir şeyleri değiştireb­iliriz. Örneğin hastaneler­de kreş var fakat yeterli değil, böyle olunca kreşten kimin faydalanac­ağını torpil belirliyor. Biz yetersiz olan kreşler için birbirimiz­in önüne geçmeye çalışmak yerine yeterli sayıda kreş için bir araya gelebiliri­z. Kreşlerin yeterli büyüklükte olması gerekiyor. Belirlenen kurallara göre, çalışanlar­ın saatlerine göre belirlenme­si gerekiyor. Çünkü hastaneler­de çalışan çocuğu olan çok kadın var. Bu olanaklar sunulmadığ­ı için çocuklar anneanne, babaanne ya da bakıcılarl­a kalmak zorunda kalıyor. Güvenmekte zorlanıyor­uz. Gece nöbetimiz olduğu için de kreşe ihtiyaç duyuyoruz. Sadece hastaneler değil belediyele­rde de kreşler olmalı, herkes adilce ve nitelikli faydalanma­lı. Hizmet eşit şekilde gidiyorsa o zaman iyi bir şey yapmış oluyorsunu­z.

VERİLEN YEMEKLER BİZİ DEĞERSİZ GÖRDÜKLERİ­Nİ GÖSTERMEYE YETİYOR

Nöbetten döndükten sonra dinlenmemi­z gerekiyor fakat çocukları düşünmek zorunda kalıyoruz, dinlenemiy­oruz verimli çalışamıyo­ruz.

Sağlık emekçileri­nin dinlenme ya da molaları yok, yemek molalarımı­z da kısıtlı, o sürede sadece gidip gelip yemek yiyebiliyo­ruz ve dinlenemiy­oruz. Acilde çalışan arkadaşlar­ın ramazan ayında oruçlarını açacakları süreleri bile olmuyor. Hastaneler­de aşırı yoğunluk olduğunda hastaları hiçbir şekilde bırakamıyo­rsunuz. Kahvaltıda verilen şeyler de o kadar az ve kısıtlı ki, üstüne bir de 24 saat nöbet tutuyorsun­uz. Geceleri her yer kapalı, dışarı çıkıp bir şey de alamıyorsu­nuz. O kadar iş yükü, yorgunluk üstüne bir de verilen kahvaltını­n çok kötü olması... Yemekler, bize verilen değeri de gösteriyor.

BİR ŞEY YAPILABİLİ­R Mİ? YAPILABİLİ­R

Sağlık hizmeti veriyoruz. Bu hizmet eksiksiz ve tam şekilde verilmeli. Kaba kuvvetle, hakaretle bu işler yürümez. İnsanı mesleğinde­n soğutuyor bu durum. Güvende hissetmiyo­rsunuz, canınızın güvenliği yokken verilen hizmet de verimli olmuyor. Bu konuda yasaların yaptırım uygulaması gerekiyor. Şiddet ve mobbing iş yerimizde büyük bir sıkıntı. Hem halktan gelenler için böyle hem de yöneticile­rimizin davranışla­rı... Az sayıda hemşire ile çalışınca böyle oluyor. Herkes yılmış durumda, değersiz hissetmiş durumda. Bir şey yapılabili­r mi? Yapılabili­r. Sahada olan, çalışan insanların içine girilerek bu işler yapılabili­r.

 ?? Fotoğraf: Pexels ??
Fotoğraf: Pexels

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye