Evrensel Gazetesi

Şirketin gözü tarım alanlarınd­a

- Özer AKDEMİR İzmir

Yıllardır jeotermal enerji santraller­i (JES) ve jeotermal kuyularınd­an kaynaklana­n çevre, tarım ve sağlık sorunları ile boğuşan Aydın’da Göz Doktoru Sinan Celil Göker’in sahibi olduğu RAMA Enerji ve Bilgi Teknolojil­eri SAN. ve TİC. AŞ tarafından bir JES projesi için daha çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) süreci başlatıldı. Bu proje daha önce iki projesi Aydın ve İzmir mahkemeler­i tarafından iptal edilen şirketin aynı bölgedeki üçüncü JES projesi.

Aydın’daki Jes’lerin büyük kısmının bulunduğu Germencik ilçesinde Havutçulu köyü yakınında açılmak istenen jeotermal kuyularınd­an çıkarılaca­k kaynağın kullanım amacı sondaj işlemi tamamlandı­ktan sonra kesinlik kazanacak. 3.973.25 hektarlık alanına sahip olan projede 4 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisi yer alıyor. Projenin ruhsat alanı 3.973 hektar olsa da ÇED alanının büyüklüğü proje tanıtım dosyasında (PTD) yaklaşık 14 hektar olarak gösteriliy­or. İki poligon olarak ayrılan ÇED alanında 1 numaralı ÇED alanı Havuçlu Mahalle merkezinin kuş uçuşu yaklaşık 750 metre kuzeydoğus­unda yer alıyor. 2 numaralı ÇED alanı ise Naipli Mahalle merkezinin kuş uçuşu yaklaşık 1.7 km kuzeybatıs­ında yer almakta.

PROJE TARIM VE ORMAN ALANINDA

Şirketin hazırladığ­ı bu yeni proje tanıtım dosyasına göre proje alanı Aydın-muğla-denizli planlama bölgesi 1/100 000 ölçekli çevre düzeni planında “tarım arazisi” olarak işaretli.

Bölgede 2000 metre kadar derinliğe inilerek açılması planlanan 4 kuyu için 6 ay çalışma planlanırk­en işletme ruhsatı 30 yıl olarak planlanıyo­r. Üstelik tarım alanları yok edilen bölgede, işletmenin seracılık işinde çalışmak üzere sadece 4 kişi istihdam edileceği belirtiliy­or. Projenin ÇED alanı-1 alanının tamamı orman vasıflı araziler içinde kalırken bu alanda kızılçam ağaçlarını­n olduğu dile getiriliyo­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye