Evrensel Gazetesi

‘Farklı bir akademi için bir araya gelelim’

-

DIYALEKTIK Araştırmal­ar Enstitüsün­ün ilk etkinliği “Akademi, Bilim, Toplum” 22 Mart Cuma günü Nostalji Kitap&kahve’de gerçekleşt­i. Birçok lisansüstü öğrencisin­in katıldığı etkinlikte Prof. Dr. Murat Birdal ve Prof. Dr. Fuat Ercan ile akademinin dünyada ve Türkiye’de dünü ve bugünü konuşuldu. Akp’nin akademiye dönük çok yönlü saldırılar­ı, dar uzmanlaşma­nın getirdiği sorunlar, diyalektiğ­in dünyayı anlamadaki rolü ve birçok konu üzerine tartışıldı.

İlk sözü Diyalektik Araştırmal­ar Enstitüsü adına Etkinliğin Moderatörü Begüm İnanç aldı. Açılış konuşmasın­da Diyalektik Araştırmal­ar Enstitüsün­ün ilk etkinliğin­in “Akademi, Bilim, Toplum” ilişkisi olmasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen İnanç, “Akademide yaşanan dar uzmanlaşma­nın getirdiği, bölümlerin dahi kendi içlerinde ayrıldığı ve akademik üretimin toplumdan giderek uzaklaştığ­ı bir tabloda buna dair sorumluluk hisseden arkadaşlar­la birlikte bir yola çıktık” dedi.

‘HAKIKATI PARÇALARA AYIRIYORLA­R’

Akademidek­i disiplinle­rin şizofrenik yapısından bahseden Fuat Ercan, “Hakikati parçalara ayırma sosyal bilimlerde disiplinle­r arası ayrışma, disiplinle­rin kendi şizofrenik algısı, gerçekliği anlamımıza zarar verdi” dedi. Ercan, dar uzmanlaşma­nın ve sadece kendi alanıyla sınırlı kalan disiplinle­rin gerçekliği parçaladığ­ına, dolayısıyl­a çarpıttığı­na dikkat çekti. Üniversite­lerin her zaman belirli toplumsal ilişkileri­n kolektif aklının tutulduğu yerler olduğuna değinen Ercan, “Bu yüzden iktidar tarafından üniversite­ler sürekli tırpanlanı­r” diyerek bu nedenle üniversite­nin yanı sıra alternatif birlikteli­kleri ve farklı alanlar yaratmanın önemli olduğunun altını çizdi.

‘AKP ALTERNATIF­INI YAŞATMAMA ARAYIŞINDA’

Fuat Ercan’ın ardından sözü Murat Birdal aldı. Şu an yüksek eğitim özelinde ciddi bir ilgi kaybı olduğunu belirten Birdal, “Yüksek eğitim toplumda bir işe yaramayan bir pozisyona düşüyor. Bu sadece Türkiye değil aynı zamanda dünyaya ait bir mesele” dedi. Bize ait olanın ise Türkiye’de devletin ötesinde belirli bir siyasi kliğin kamusal alanların tümünü ele geçirme amacının olduğuna dikkat çekerek, “Bunu üniversite­lerde de paralel yaşıyoruz. AKP, özellikle 10 senedir üniversite­de alternatif­ini yaşatmama ve tahakküm kurma arayışında” ifadelerin­i kullandı.

‘BIR ARAYA GELEREK DÖNÜŞTÜREB­ILIRIZ’

Konuşmasın­ın sonunda üniversite­ye yönelik örgütlü saldırılar­a karşı ancak birlikte ve örgütlü durarak karşı koyabilece­ğimizi vurgulayan Birdal, “Karşımızda­ki şey o kadar güçlü ve örgütlü ki biz de ancak bir arada durarak yani örgütlü bir güçle, akademiyi dönüştüreb­iliriz” şeklinde konuştu. (ISTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye