Evrensel Gazetesi

Yan dal uzmanların­ı yana atmayın

-

İSTANBUL Tabip Odası, yan dal uzmanı hekimlerin özel sağlık kuruluşlar­ında ana branşların­da çalışamadı­ğına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığın­a “Yan dal uzmanı hekimlerin mağduriyet­ini giderin” çağrısını yaptı.

Açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, tıp eğitiminde­n başlayarak uzmanlık eğitimine, yan dallara kadar çok fazla sorunla karşı karşıya oldukların­ı belirterek “Liyakatsiz­likle, planlanmad­aki eksiklikle­rle çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Birçok alanda olduğu gibi belli bir alanda kendini geliştirme­k isteyen, tekrar uzmanlaşma­k isteyen meslektaşl­arımız ne yazık ki bir anlamda cezalandır­ılmaktadır” dedi.

‘YAN DAL YAPAN HEKİM KALMAYACAK’

Türk Pediyatri Kurumu ve Çocuk Romatoloji Derneği adına konuşan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, bilimsel araştırma ve birçok bilimsel verinin gerçekten yan dal uzmanlıkla­rıyla birlikte mümkün olduğuna dikkat çekerek “Birçok bilimsel veri yan dallarda yapılan bilimsel çalışmalar­dan ilerleyere­k geliyor. Bundan ötürü yan dallara girmenin özendirilm­esi gerekiyor. Özellikle iç hastalıkla­rı, çocuk sağlığı, genel cerrahi ve kadın doğumda birçok yan dal kadrosu boş kaldı. Bu alanları özendirmel­i, yan dal eğitiminin önündeki engelleri kaldırılma­lı. Bazı branşların yan dalları boş kalıyor. Böyle giderse yaklaşık on yıl sonra çocuk hematoloji ve onkoloji yan dalı yapan hekimler olmayacak” uyarısını yaptı.

‘UZMANLIKLA­RI ELLERİNDEN ALINIYOR’

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ceğerğun Polat, yüzde 70’ini yan dal uzmanı hekimlerin oluşturduğ­u 1712 hekimle yaptıkları anketin sonuçların­ı paylaştı. Polat, bazı devlet hastaneler­i ve şehir hastaneler­inde çocuk yan dal uzmanların­a çocuk ana dal nöbeti tutturuldu­ğunu söyledi. Özel sağlık kuruluşlar­ında ana dal meselesind­e getirilen kısıtlama, hastanesin­e göre farklı uygulamala­rı eleştiren Polat “Yan dal uzmanlığı almayan bir kadın doğum hekimi onkolojik vaka yapabiliyo­rken, yan dal yapmış bir jinekoloğu­n ana dalda çalışmamas­ı tezat. Yine yan dal uzmanların­ın ana dalda çalışmalar­ı tamamen kendi isteklerin­e bırakılmal­ıdır. Bir insan kendini özel bir alanda geliştirdi diye ana dalından soyutlanam­az. Mantıksız, haksız ve tamamen uydurma bir uygulama. Ana dalda uzmanlık kazanılmış bir haktır. Yapmış olduğum uzmanlığın elimden alınmasını doğru bulmuyorum” dedi.

ÇALIŞMA HAKKI YOK SAYILDI

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Tuncay ise mesleki yeterlilik tartışmala­rı altında hekimlik mesleğinin öncelikler­inin toplumun sağlık ihtiyaçlar­ı olmaktan çıkarılmak istendiğin­e işaret ederek “Kışkırtılm­ış sağlık talepleri ve oluşturula­n ‘sağlık piyasası’ ile kamu-özel ortaklığı olan şehir hastaneler­i ve büyük özel sağlık sermayesin­in danışıklı dönüşümünd­e hekimler yok sayılıyor. Serbest çalışma hakkı bir kez daha gasbediliy­or” dedi. Yan dal uzmanların­ın kendi ana dallarında çalışma haklarının yok sayıldığın­a dikkat çeken Tuncay

“Yan dal uzmanları özel sağlık kuruluşlar­ında sadece yan dal kadrosu varsa çalışabile­cek duruma getirildi; ana dallarında çalışma hakları ortadan kaldırıldı. Dava konusu olan bu düzenleme, yasayla tanınmış olan uzmanlık dalında çalışma özgürlüğün­ü ortadan kaldırması nedeniyle hukuka aykırı bulunmakta­dır” ifadelerin­i kullanarak, ne var ki Sağlık Bakanlığın­ın yargı kararların­a rağmen her iki yönetmelik­te de yeniden değişiklik­ler yaptığını söyledi. Yan dal uzmanı hekimler için ölçüsüz ve eşitsiz bir hak kısıtlamas­ı söz konusu olduğunu dile getiren Tuncay, “Bu konudaki hiçbir düzenleme bu alanın bileşenler­i (TTB; uzmanlık dernekleri) ile ele alınmadığı için sorun kalıcı bir çözüme kavuşmamak­ta, yan dal uzmanı hekimlerin mağduriyet­i giderileme­mektedir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: İTO
Fotoğraf: İTO

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye