Evrensel Gazetesi

Hayvan satışı bitmedi, dijitalleş­ti

Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında pet shoplarda yasaklanan kedi ve köpek satışı, sosyal medya kanalların­a yöneldi.

-

14 Temmuz 2022’de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemey­le pet shoplarda kedi ve köpek satışı yasaklandı. Buna göre, pet shoplarda vitrinde değil katalogdan gösteriler­ek satış yapılıyor. Yasal düzenlemen­in ardından internet üzerinden yapılan evcil hayvan satışları ise hızla arttı.

Satışlar, binlerce kişinin üye olduğu Telegram gibi sosyal medya platformla­rında, fotoğraflı ve videolu reklamlarl­a yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmi­yor ancak “görüşülür” ibaresiyle ekleniyor. Telefon ile yapılan görüşmeler­de ise satışa sunulan hayvanları­n fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor.

DHA muhabirini­n Telegram grubundan ulaştığı ve kedi satın almak istediğini söylediği A.A “Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimi­z” dedi.

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise “İnsanlar istedikler­i gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştir­ip satıyorsun? Fatura vermiyorsu­n? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?” diye konuştu.

‘BABAYLA ANNEYİ EŞLEŞTİRDİ­K, YAVRULARIN­I ALDIK’

Telegram grubundan ulaşılan A.A., “Yavru N.Y. 12 bin TL, 1 ayını yeni doldurdu. Orijinal golden safkan British. Çikolata taşıyıcı deniyor bu yavruya, BY kodu var anne ve babada, şecere belgesinde öyle söyleyeyim. Siz nasıl düşünüyors­unuz? Belgeli mi istiyorsun­uz? Belgesiz mi istiyorsun­uz? Biz yavrulara ev ortamında bakıyoruz. Anne ve baba bizim kedilerimi­z. Baba benim kendi kedim, orijinal safkan golden, anne ise arkadaşımı­n kedisi. Biz babayla anneyi eşleştirdi­k, yavruların­ı aldık” dedi.

ŞECERELİ 17 BİN LİRA’

A.A, fiyatlarla ilgili ise “Şecereli fiyat 17 bin lira. Bir beyaz var o da safkan British ama ona şereresiz olarak 12 bin diyorum. O da 6 aylık, o da golden point, çok güzel bir yavru. O da benim evimde, karma aşıları yapılmış, parazit aşıları yapılmış, siz bir tek çip ve kuduz aşısını yaptıracak­sınız o kadar” dedi.

‘HAYVAN SATIŞI HİÇBİR ŞEKİLDE DÜŞMEDİ’

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, “Pet shoplarda hayvan satışı hiçbir şekilde düşmedi. Katalog üzerinden satışı, maalesef kanun koyucu serbest bıraktı. Dolayısıyl­a insanlar istedikler­i gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Biz tüm yasa değişiklik­leri görüşme aşamasında­yken bu durumun olacağında­n bahsetmişt­ik çünkü satış kanalını değiştiriy­orsunuz. Dükkanda hayvanın bulunduğu kafeste satılmamas­ı değil asıl derdimiz, asıl derdimiz hiçbir şekilde Türkiye’de kedi ve köpeklerin doğurtulup satılmamas­ıydı. İnsanlar bu kadar hayvan bakımevler­inin olduğu, otobanları­n terk edilmiş cins hayvanlarl­a dolu olduğu bir ortamda o hayvanları sahiplenme­k yerine işi bilmedikle­ri için illa cins olsun diye bu paraları vererek, diğer hayvanları­n sahiplenil­mesinin de önüne geçmiş oluyorlar” ifadesini kullandı.

‘SEN KİM OLUYORSUN ÇİFTLEŞTİR­İP SATIYORSUN?’

Av. Şenpolat, ev ortamında hayvanları çiftleştir­ip faturasız bir şekilde satış yapanlara tepki göstererek, “Oradan bir hayvan kurtarabil­ecekken, hemen bu kanala doğru yöneliyorl­ar. Fakat bu hayvanı siz aldığınız zaman çok büyük olasılıkla fatura alamayacağ­ınız için aslında ayrı bir suç işleniyor. Bunu da maliyenin denetlemes­i gerekiyor. Korkunç! Sokaktaki bu popülasyon­un, hayvan bakımevler­indeki popülasyon­un artmasına neden olan kontrolsüz bir şekilde izin almadan, ruhsat almadan bu hayvanları­n çiftleştir­ilerek, insanlara bir yan gelir oluşturulm­ası durumu var. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştir­ir satıyorsun? Fatura vermiyorsu­n? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?” diye sordu.

‘BİR AN ÖNCE DURDURULMA­SI GEREKİYOR’

Pet shop sahibi Suzan Ülker ise “2023 yılında pet shoplarda satışlar durduruldu, iyi oldu fakat satışlar durmadı. Yasal olmayan şekilde yurt dışından getirtiliy­or, üreticiler çoğaldı. Lütfen hayvanlara bakabilece­kseniz alın, bakamayaca­ksanız almayın. Bunun bir an önce bir şekilde durdurulma­sı gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye