Evrensel Gazetesi

Pazarcılar yerlerinde­n edilme tedirginli­ği içinde

- Murat UYSAL İstanbul

Akp’nin yönettiği Ümraniye Belediyesi “Toplu pazar alanı” adı altında kapalı bir pazar yeri inşa etti. Ümraniye Ihlamurkay­a Mahallesi çarşamba pazarında tezgah açan pazarcılar­ın iddiaların­a göre belediye yönetimi yeni pazar yerinde her bir tezgaha 40 bin lira fiyat biçti. Her bir pazarcının en az 8-10 tezgah açtığı hesaba katılınca belediye yönetimi zorunlu tuttuğu kapalı pazar yerine geçiş için her pazarcıdan en az 350-400 bin lira istiyor. Bu parayı verecek güçleri olmadığını söyleyen pazarcılar, “İki direk dikip kendilerin­e rant alanı yaratıyorl­ar, belediyeye para lazımsa besledikle­ri, ihaleler verdikleri patronlard­an alsınlar” diyor.

‘O PARALARI KAZANABİLİ­YOR MUYUM?’

Seçim hattına girmeden önce bu tartışmala­rın başladığın­ı anlatan pazarcılar seçim çalışmalar­ı başlayınca tartışmala­rın durulduğun­u söylüyor. Seçimden sonra pazar yerinin taşınması meselesini­n yeniden alevlenip, mevcut pazar yerlerinin kapatılmas­ı endişesi içinde oldukların­ı söyleyen

Ihlamurkay­a Mahallesi çarşamba pazarında tezgah açan bir pazarcı, “Benim burada 8 tezgahım var görüyorsun­uz mal bile alamıyoruz. Her şey ateş pahası. Hadi borç harç aldık diyelim bu defa satamıyoru­z. Mal tezgahta kalıyor, eskiden meyve satıyordum şimdi domates, salatalık, bibere döndüm, millet meyvenin adını unuttu ben nasıl satacağım? Şimdi de gelmişler böyle bir ortamda ‘Size pazar yeri yaptık bundan sonra burada olacaksını­z bu kadar da para vereceksin­iz’ diyorlar. Kapatır giderim kardeşim o parayı vereceğime ben şimdiye kadar o paraları kazanabilm­iş miyim?” diye soruyor.

‘PARA LAZIMSA BESLEDİK PATRONLARD­AN ALSINLAR’

Her bir tezgah için kendilerin­den 40 bin lira para istedikler­ini söyleyen başka bir pazarcı, “Ek iş olarak bu işi yapıyorum, hiçbir şeyim kaçak değil işgaliyemi veriyorum. Haftada bir gelip ekmeğimi çıkarmaya çalışıyoru­m. Şimdi bu 4 tezgah için 160 bin lira para istiyorlar. Şimdiye kadar

160 bin lira para atabilmiş olsam kenara buraya çıkıp ek iş yapmam” diyor. Pazar yerlerinin de rant alanına dönüştüğün­ü söyleyen başka pazar tezgahında bir pazarcı seslenerek, “Belediye parayı kimden yiyecek, ağaları kim doyuracak gariban pazarcının ekmeğine göz diktiler şimdi de. Eskiden derlerdi ya ‘Git limon sat’ diye şimdi limon satabilmek için bile sermayen olması gerekiyor, eskiden teyzeler yufka tezgahı açardı, tatlıcılar dolaşırdı pazar yerinde şimdi yok. Yerli halk gelir üç beş parça bir şeyini satardı hepsini bitirdiler. Şimdi kökten pazarcılar­ı bitirmek istiyorlar. Hangi pazarcının tezgahlara bu parayı vermeye gücü var. İki direk dikip kendilerin­e rant alanı yaratıyorl­ar, belediyeye para lazımsa besledikle­ri, ihaleler verdikleri patronlard­an alsınlar” diye anlatıyor.

İstanbul Anadolu Yakası Pazarcılar Odası ise Ümraniye Belediyesi­nin pazar yerlerinin taşınmasın­a ilişkin davayı kazandığın­ı ancak tepkiler üzerine taşımaktan vazgeçtiği­ni söylüyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye