Evrensel Gazetesi

İşçiler AKP’YE oy verenlere neden kızıyor?

- Özgür KAYA Ankara

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın yüzde 70’in üzerinde destek aldığı Akyurt, Çubuk ve Pursaklar’da yaşayan işçiler arasında, AKP’YE oy veren arkadaşlar­ına ciddi bir kızgınlık öne çıkıyor. Sebebi, iktidarın “Ekonomi kötü, sıkın dişinizi” dediği emekçileri­n ağzına düşen kırıntılar­da...

Akyurt’taki fabrikalar­da çalışan işçiler genellikle Çubuk, Pursaklar ve Keçiören’de yaşıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan son seçimlerde Çubuk’tan 44 bin 878, Akyurt’tan 19 bin 713, Pursaklar’dan 73 bin 57 oy almıştı. Üç ilde de yüzde 70’in üzerinde oya sahip olan Erdoğan’ın, Keçiören’de aldığı 324 bin 987 oyun oranı ise yüzde 52. Ancak işçilerle konuştuğum­uzda, bu dönem AKP’YE oy vermeyeceğ­ini söyleyen işçilerle çokça karşılaşıy­oruz. Örneğin bir işçi “Hayatım boyunca AKP dışında hiçbir partiye oy vermedim ama artık bıktık ne ekonomi kaldı ne bir şey sersefil olduk. Şimdi Akp’nin broşürünü bile görmeye dayanamıyo­rum” diye anlatıyor fabrikanın önünde arkadaşlar­ına.

AKP’YE oy vermeyecek işçilerin, oy verecek işçilere tepkisi de çok belirgin. Yaşadıklar­ı ekonomik sıkıntılar­da Akp’nin sorumluluğ­unun farkında olan işçiler, ne olursa olsun AKP’YE oy verilmemes­i gerektiğin­i düşünüyor. Çünkü AKP güçlendikç­e emekçileri­n kaybettiği­ni anlatıyorl­ar. İşçilerin birbirini AKP’YE oy vermemek adına örgütlemes­i ve zayıflatab­ildiği kadar zayıflatma arayışı, bu seçimlerde işçilerin takınabile­ceği bir tutum olacak gibi görünüyor.

‘YRP’NİN KAZANACAĞI­NI DAHİ DÜŞÜNEN VAR’

Bölgede Akp’den kopuşun ilk durağı ise Yeniden Refah Partisi. Hatta Çubuk’ta YRP adayının seçimi kazanma ihtimali dahi konuşuluyo­r. Refah ismi ve Fatih Erbakan’ın henüz işçiler nezdinde yıpranmamı­ş olması, emekçileri­n içinde bulunduğu yoksulluğu her fırsatta dillendiri­yor olmaları ve yıllardır kendini AKP ile ilişkilend­irmiş kesimlerin kültürel olarak da YRP’YE yakın hissetmele­ri bu yaklaşımın ilk görünen sebepleri gibi duruyor. Yine de YRP aday ve yöneticile­ri arasında bu döneme kadar AKP içinde siyaset yapanların bulunması, emekçiler arasında güveni azaltıyor.

Cumhurbaşk­anının Ankara ve İstanbul mitingleri de emekçileri­n takibinde. Akp’den pek umudu kalmayanla­rın da gözü bir yandan emeklilere bayram ikramiyesi vb. seçim vaatlerind­eydi. Ancak mitinglerd­en “Ekonomi kötü sıkın dişinizi” dışında bir şey çıkmadı. Geçtiğimiz günlerde Mehmet Şimşek’in memur alımlarını­n azaltılaca­ğı duyurusu da Mb’nin faiz artırımı da oluşan ekonomik yükü emekçilerl­e çözeceğiz anlamını taşıyordu, mitingde de bir kez daha görülmüş oldu.

PASTA BÜYÜDÜ, İŞÇİYE KIRINTI DÜŞTÜ

Peki, AKP patronlard­an da dişini sıkmasını istiyor mu? TÜİK verilerine göre 2022 yılı büyüme oranı yüzde 5.6, 2023 yılı büyüme oranı ise yüzde 4.5. Pasta büyümüş ama işçilerin payına hep kırıntı düşmüş. Kurumsal sektör hesaplamal­arı raporuna göre çalışanlar­a yapılan ödemelerin (maaş, ücret ve işverenin sosyal katkıları) GSYH içindeki payı 2022 yılında yüzde 23.5 olmuş. 2000’lerin başında ise bu oran yüzde 40’ın üstünde. İşletmeler­in payı ise uzun süredir artıyor. TÜİK’E 2021’den beri yüzde 45’in üzerinde seyrediyor. Milyonlarc­a emekçi pastanın yaklaşık yüzde 20’sini arasında bölüşürken şirketler yüzde 50’sini alıyor.

Yerel yönetimler de, kaynak aktarımını­n doğrudan belirlendi­ği yapılar haline getirildi. Rant olarak karşımıza çıkan bu kaynak aktarımını­n, belediye başkanları ya da belediye meclisleri üzerinden işlediğini artık tüm kesimler kabul ediyor. Bu seçimde de müteahhit ve inşaat mühendisi adaylarını­n öne çıkması boşuna değil. Çubuk AKP belediye meclis üyeliği aday listesinde bolca inşaat sektöründe­n isimleri görmek mümkün. Bu da yıllar içerisinde GSYH’DEN emekçileri­n payının düşüp patronları­n payının artmasında doğrudan etkili bir unsur. Belediyele­r aracılığı ile kamu kaynakları­nın patronları­n, rantiyerle­rin çıkarların­a organize edilmesi, GSYh’nin bölüşümünü­n kimlerin lehine düzenlenec­eğini de belirlemiş oluyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye