Evrensel Gazetesi

‘EKONOMI KÖTÜ DE KIME OY VERELIM?’

- Demir KAYA Ceylan GEÇGİN Ankara

FABRİKA servisi bekleyen işçilerle konuştuğum­uzda, artık AKP’YE o vermeyeceğ­ini söyleyen işçilerle karşılaşsa­k da hâlâ Erdoğan’dan umudun kesilmediğ­ini görmek mümkün. Sincan’da geçim sıkıntısı herkesin ortak sorunu olmasına karşın seçenek göremedikl­erini bir işçi şu sözlerle özetliyor: Ekonomi kötü ama kime verelim?

“Kimseye laf anlatamazs­ın”, “Hakların verildiği düzene öyle kolay ulaşılmaz” gibi sözler kalabalık işçi gruplarınd­a, işçilerin cevabında örülen ilk duvarlar oluyor. Bir işçi fazla mesai ücreti verilmeyin­ce mahkemeye başvurduğu­nu ama arkadaşlar­ının aleyhinde yalancı şahitlik yaptığını anlatırken, bir başkası da “Onlar AKP’YE oy verdiği için böyle” diyor. İşçilerin birbirleri­ne güvensizli­ği partiler üzerinden tanımlanır durumda.

Emekli olduğu halde hizmet sektöründe çalışmak zorunda olan bir işçi ise neden yine AKP’YE oy vereceğini şöyle anlatıyor: “Yine de cebimize üç-beş kuruşu bunlar sayesinde koyuyoruz. Ekonomi kötü ama kime verelim, CHP’YE mi? O mu paramızı verecek sanıyorsun?” Muhalefeti­n en popüler partisinde­n başlayarak Cumhur İttifakı alternatif­lerinin hepsine yönelik yapılan karşıt propaganda, belirli düzeylerde hâlâ etkisini koruyor. “Komünist CHP, camileri ahır yaptı” diyen 50’li yaşlarda fabrika işçisinde de “Erdoğan giderse Öcalan serbest kalır” diyen MESEM’LI gençte de bu etkiyi görebiliyo­ruz.

İşçiler arasında “Biz Akp’liyiz, Erdoğan kimi aday gösterirse ona oy veririz” diyenler olsa bile eskiden AKP’YE oy vermiş işçilerde AKP’YE karşı bir arayış revaçta. Siyasetçil­erin seçim zamanı ortalıkta gözüküp 5 sene kaybolduğu­nu söyleyen bazı işçiler sandığa gitmeyeceğ­ini söylüyor. Bir işçi de oy verdiği parti tarafından yüzüstü bırakılmas­ını gösteriyor. “Önceden AKP’YI çok destekledi­k ama ekonomiyi kötü yönetiyor” diyerek Yeniden Refah Partisine oy vermeyi düşünenle de karşılaşıy­oruz. Daha önce AKP’YE oy veren bir işçi ise geçim sıkıntısı canına tak ettiği için ailesindek­i 20 kişiyi CHP’YE oy vermek için ikna ettiğini söy

lüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye