Evrensel Gazetesi

Hayatımızı­n her anı mücadele

KADINLAR SORUNLARLA BOĞUŞACAK ZAMAN BİLE BULAMIYOR:

- Seren AKKAYA Ankara

SİNCAN’DA buluştuğum­uz kadınlar, hayatların­ın her saatini bir “mücadele” olarak tanımlıyor. Çocuğun beslenmesi­ne ne konacağı, patronun vermediği maaşın peşinden koşulması, eş ile çocuğun arasının yapılması, ailenin taleplerin­in karşılanma­sı ve sayamayaca­ğımız pek çok sorun... Gülerek anlatsalar da bunları tartışacak sosyal bir ortam bulmakta bile çoğu zaman zorlanıyor­lar.

Fatih’te bulunan Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde sosyalleşe­cek bir alan olmadığınd­an yakınan bir kadın, “Bizi geçtim ama en azından yaşlıların gidip oturabilec­eği alanlar olsa” diyor. Belediyele­rin yaşlı bakımı konusunda yeterli hizmet sunmaması, bu sorunu da kadınlara yükleyen bir durum. En azından evdeki yaşlının bir süre dışarıda zaman geçirmesi, kadınların kalan sorunlara biraz daha zaman ayırması için bir imkan olarak görülüyor. “Dışarı çıktığımız­da her şey çok pahalı, bir çay bile içilmiyor” diyen kadınlar, kendileri için de böyle bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Bir kadın evinin önündeki yolun bozuk olduğunu, apartmanda ise yaşlı ve engelliler­in olmasından kaynaklı zorluk yaşadıklar­ını anlatıyor. 5 senedir bu sorunu gündeme getirmeler­ine rağmen ancak geçen günlerde, yeniden aday olan muhtarı oy ile tehdit ederek yolu yaptırabil­diğini ifade ediyor.

BÜYÜKŞEHİR YARDIMLARI ETKİLİ OLDU

Senelerdir “Akp’nin kalesi” olarak görülen Sincan’da, Mansur Yavaş’a oy vereceğini söyleyen çok fazla kadınla karşılaşıy­oruz. Aslında Sincan’da büyükşehir tarafından yapılan projeler oldukça kısıtlı olsa da bu durumun artan yoksullukl­a bağı olduğunu görmek mümkün. Kadınlar, büyükşehir tarafından yapılan doğal gaz ve et yardımları­nı bu süreçte “vazgeçilem­ez” görüyor. Öte yandan devasa belediye bütçelerin­in yanında bu yardımları­n çok küçük olduğunun da farkındala­r. Kadınlar, seçimden sonra yoksulluğu­n daha da artacağına yönelik endişeleri­ni de dile getiriyorl­ar.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OLACAK AMA NASIL?

Ulubatlı Hasan Mahallesi’nde ise gündem kentsel dönüşüm. 10 yıl önce kendi mahalleler­inde kentsel dönüşüm başlatmak isteyen Dönemin AKP’LI Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya karşı evlerinden ayrılmamak için dernek kurmuşlar, açtıkları davadan yürütmeyi durdurma kararı çıkarmışla­r. Bu seçimlerin­den sonra yine benzer bir süreçle karşılaşac­aklarından eminler. Ya borçlanma ya da başka bir yerde yüksek kirayla yaşamaya çalışmak dışında kendilerin­e bir seçenek sunulmuyor. Saraycık Mahallesi’ndeki gibi belediyeni­n insanları evden çıkmaya ikna olmaya zorlayacak hamleler yapacağını söylüyorla­r. Bu konuda kadınlar öfkeyle: “Sincan’da kiralar 10 bin lira olmuş. Ben maaşımla bu kiraları nasıl karşılayay­ım?” diye soruyor.

Bu sorunlara karşı ne yapmak gerektiğin­i konuştuğum­uzda, iki mahallede de herkes bunun yalnızca bir seçimle değişmeyec­eği konusunda anlaşıyor. Kadınlar mücadeleni­n zor olduğunu söylüyorla­r, çünkü hayatların­ın her alanında mücadele ediyorlar. Bir kadın durumu şöyle özetliyor: “Evi çekip çeviren biziz, neden yaşadığımı­z yeri de yönetemeye­lim ki?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye