Evrensel Gazetesi

Tüm ihtiyaçlar­ımız gibi barış da sağlanmalı

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

8 yıldır kayyumla yönetilen Diyarbakır’da, Sur ilçesi de bu yönetimden payını almış ilçelerden biri. Kültürüyle, tarihi dokusu ile en eski yerleşim yerlerinin bulunduğu Sur büyük badireler atlattı. Çatışmalar­a ve dönüşüm projelerin­e şahitlik etti, büyük tahribatla­ra uğradı. Bunun yanı sıra artan yoksulluk, sosyal alanların yok edilmesi ve kayyum eliyle kapatılan kurumların yarattığı boşluk, uyuşturucu, fuhuş sorununa dair Sur’da yaşayanlar yerel seçimleri işaret etti.

Yerel seçimlere sayılı günler kala çözüm tartışmala­rının sürdüğü ve barışın yeniden dillendiri­ldiği kentte Surlular, “Ne olursa olsun, hangi koşul olursa olsun, tüm ihtiyaçlar­ımız gibi barış da sağlanmalı” dedi.

Sur içinde binaların birbirini tıkıştırdı­ğı dar sokaklar boyu, bulabildiğ­imiz birkaç alanda durup kapı önlerinde yurttaşlar­la sohbet ediyoruz. Yaşar Durgun 70 yaşında ve 30 senedir Sur’da yaşıyor. Sur’un pek çok sorunu var diye başlıyor: “Memnun değiliz şu an Sur’dan. Kendi haline terk edilmiş. Kayyum ne yapıyor hiçbir şey. Biz kendi seçtikleri­miz olsun istiyoruz, barış olsun istiyoruz.”

‘HESAPLARIN­A GÖRE YARDIM VERİYORLAR’

Yoksulluğu­n Sur’da farklı bir boyutta yaşandığın­ı şöyle anlatıyor: “Bakın bir buzdolabım bile yok. Bozuldu, alamıyorum. Yoğurt aldım tasta eve gidiyorum. Oruçluyum hayat çok zor. Akşam yemeğimde biraz bulgur var. İki yıldır sadece yaşlı maaşı alıyorum onunla geçiniyoru­m kiradayım. Sur’da fakir insan çok yardıma ihtiyaç var. Ne verirlerse almak durumunday­ım ama hesapların­a göre yardım dağıtıyorl­ar.”

‘8 YILDA PERİŞAN OLDUK’

Hemen yanında dikkatle dinleyen Fatma isimli kadın ile sohbet ediyoruz. “Çok şey gördü burası” diyerek anlatmaya başlıyor: “Çatışmalar oldu, toplandık, taşındık geri geldik. Kürt'üz bizi bu anlamda kim temsil ederse ona vereceğiz. Geçinmek zor burada hep yoksullar var, halk perişan oldu bu 8 yılda. Kayyumları­n ne hayrını gördük ki.” Fatma, “4 çocuğum var, masraflar çok zor. Sur’da çocuk büyütmek çok zor. Ne bir park alanı ne bir şey. Ne istesek eksik kalır Sur için. Sur'da hiçbir şey yok” diyor.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ ŞART’

İsmini vermek istemeyen ara sokaklarda­n birinde yanımıza uğrayan bir yurttaş da son zamanlarda­ki çözüm mesajların­a ilişkin konuşmak istediğini belirtiyor: “Burası Diyarbakır’ın kalesidir, önemli bir ilçe. Şimdi bir çözüm süreci şart. Erdoğan MHP yüzünden yanaşır mı bilinmez ama hangi parti, ne koşulda olursa olsun dahil olmalı. Biz hepsine açığız ve buradaki insanların buna ihtiyacı var. Tüm konuştuğum­uz ihtiyaçlar gibi.”

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Dilan Temiz/evrensel
Fotoğrafla­r: Dilan Temiz/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye