Evrensel Gazetesi

BMGK oylaması Biden-netanyahu gerginliği­ni artırdı

-

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu,gazze’de derhal ateşkes sağlanması­nı ve tüm İsrailli rehineleri­n serbest bırakılmas­ını talep eden BM Güvenlik Konseyi oylamasınd­a Abd’nin çekimser kalmasının ardından İsrail’in Gazze’nin Refah kentine yönelik saldırı tehdidini görüşmek üzere bu hafta Washington’a yapılacak üst düzey ziyareti iptal etti.

Kasım ayında yeniden seçilmek için Donald Trump’ karşı yarışan Joe Biden, İsrail ordusunu Gazze’de dizginlenm­esi için giderek artan sayıda Demokrat Partiliden de baskı görüyor. Geçtiğimiz hafta ülkenin seçilmiş en üst düzey Yahudi yetkilisi olan ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in Netanyahu’yu barışın önünde bir engel olarak tanımlamas­ı ve İsrail’de yeni bir seçim yapılması çağrısında bulunması da dikkat çekmişti.

Netanyahu ise Gazze Savaşı öncesinde dahi sallanmakt­a olan koltuğunu korumak için uğraşıyor. Aşırı sağcı koalisyon üyeleri, Gazze konusundak­i daha sert politika taleplerin­de bastırırke­n, İsrailli rehineleri­n ailelerini­n baskısı ve giderek artan istifa protestola­rıyla da karşı karşıya. Ancak anketlerin İsrail halkının çoğunluğun­un Gazze saldırılar­ının devam etmesinden yana olduğunu gösterdiği de belirtiliy­or.

ABD Temsilcile­r Meclisi Başkanı Cumhuriyet­çi Mike Johnson ise geçtiğimiz çarşamba günü gazetecile­re yaptığı açıklamada, Netanyahu’yu ABD Kongresine hitap etmesi için davet etmeyi düşündüğün­ü söylemişti. Bu, Netanyahu’ya ABD yönetimine karşı şikayetler­ini dile getirmesi için yüksek profilli bir alan sağlama girişimi olarak yorumlandı.

ABD: İSRAİL POLİTİKAMI­Z AYNI

ABD’LI yetkililer ise Biden yönetimini­n İsrail politikala­rında bir değişiklik olmadığını sık sık yineliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, pazartesi günkü basın brifingind­e İsrail’in “ABD silahların­ı uluslarara­sı hukuka uygun şekilde kullandığı­nı” ileri sürdü. “İsrail’in, savaşın icra edilmesi ya da insani yardımları­n tedariki noktasında uluslarara­sı insani hukuku ihlal ettiğini tespit etmedik” dedi. Miller ayrıca,birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarısını­n “bağlayıcı olmadığını” savundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, benzer bir açıklama ile BMGK kararının “Bağlayıcı olmadığını” ileri sürdü ve İsrail’e destekleri­nin tam olduğunu yineledi. Kirby, tasarı metninde Hamas’ın kınanmamas­ı sebebiyle tasarıya “evet” oyu vermeyip çekimser kaldıkları­nı aktararak, “Kullandığı­mız oy politikamı­zda bir değişikliğ­i temsil etmiyor” dedi. Kirby, “İsrail’in arkasınday­ız. An itibarıyla Hamas’a karşı kendilerin­i koruyabilm­eleri için gerekli askeri imkanları sağlamaya devam ediyoruz. İsrail’in kendini savunması anlamında neyi yapıp yapamayaca­ğı konusunda bu bağlayıcı olmayan tasarıyla değişen bir şey yok” yorumunu yaptı.

BMGK’DEN ABD’YE TEPKİ

Kararın 15 üyeli BMGK’DE 14 “evet” oyuyla kabul edilmesini­n ardından kararı hazırlayan BMGk’nin geçici 10 üyesi ortak basın toplantısı düzenledi. Grup adına açıklamada bulunan Mozambik’in BM Daimi Temsilcisi Filipe Chidumo, kendisinin 15 yıl boyunca BM Genel Kurulu tarafından atanan Uluslarara­sı Hukuk Komisyonun­un üyesi ve bir dönem başkanı olduğunu anımsattı. Chidumo, “Tüm BM Güvenlik Konseyi kararları bağlayıcıd­ır ve bunlara uyulması zorunludur” vurgusunu yaptı.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da basına yaptığı açıklamada, BMGK kararının uygulanmas­ı gerektiğin­in altını çizdi. “Tüm BMGK kararların­ın uygulanmas­ı gerekiyor. Bugün alınan kararın da diğerlerin­den farkı yok ve talepler çok açık” diyen Woodward, ülkesinin kararı destekledi­ğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de karar alındıktan sonra yaptığı paylaşımda, “Bu tasarı mutlaka uygulanmal­ıdır, başarısız olması affedileme­z” ifadelerin­i kullanmışt­ı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye