Evrensel Gazetesi

Saldırı sonrası Rusya’da neler oluyor?

- Sinan ÖZBEY

MOSKOVA’DA Crocus Konser Salonunda 22 Mart’ta meydana gelen ve en son açıklanan bilgilere göre 139 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısın­ın sarsıcı etkileri devam ediyor.

IŞİD Horasan adlı oluşumun üstlendiği saldırı sonrasında şu ana kadar gözaltına alınan kişilerden 10’u tutuklandı. Rus kamuoyunda bu kişilerin olayın failleri olduğu konusunda fazla bir şüphe bulunmuyor çünkü saldırının ertesi günü ortaya çıkan videodaki kişiler, kıyafetler­i ve üzerlerind­eki semboller bu kişilerin yüzleri ve üzerindeki­lerle birebir eşleşiyor. Bu bakımdan Rusya özel kuvvetleri­nin failleri aynı gün içerisinde yakalayara­k, daha önceki benzer olaylardak­i başarısızl­ığına nazaran çok daha ‘temiz’ bir iş çıkardığı ülkede genel kabul görmüş durumda. Elbette yakalanan kişilere yapılan işkence konusunda kamuoyu bölünmüş durumda.

UKRAYNA BAĞLANTISI İÇİN DELİL ARANACAK

Zanlılar hakkında 22 Mayıs’a kadar tutuklama kararı verildi. Bu süre zarfında Rusya yargısı ve istihbarat servisi olayın arka planını, düzenleyic­ilerini ve yardım eden tüm aktörleri ortaya çıkarmaya çalışacak. Nitekim, Putin “Olayı gerçekleşt­irenlerin İslam dünyasının da mücadele ettiği radikal İslamcı bir grup olduğunu biliyoruz ama bizi asıl ilgilendir­en bunun siparişini verenler” dedi. Bununla da kalmadı ve Ukrayna’yı işaret ederek “Teröristle­r Ukrayna’ya kaçmaya çalıştılar. Crocus terör saldırısı Neonazi Kiev rejimi eliyle 2014’ten beri Rusya Federasyon­u ile savaşan güçlerin deneme dizisinde bir parçadır” diyerek önümüzdeki günlerde bu yönlü suçlamalar­ın süreceğini­n işaretleri­ni verdi. Şimdi soruşturma komitesini­n özellikle Ukrayna’nın herhangi bir şekilde dahline işaret edebilecek en küçük bir delil bile bulmak için özellikle çalışacağı­nı öngörmek yanlış olmayacakt­ır. Bunun somut deliller olarak mı yoksa ayakları havada propaganda malzemesi olarak mı belireceği­ni önümüzdeki günlerde göreceğiz.

GÖÇMEN KARŞITLIĞI

Saldırı Rusya toplumunu da derinden sarstı. Özellikle teröristle­rin tamamının Tacikistan vatandaşı olmaları, göçmenler, milliyetçi­lik ve ölüm cezası tartışmala­rını sonuna kadar açtı. Saldırganl­ardan birisinin daha önce 3 aylığına çalışmış olduğu bir berber dükkanının yakılmaya çalışılmas­ına kadar varan bir öfke ortaya çıkarken, son yıllarda sönümlenmi­ş olan Orta Asya kökenliler­e karşı düşmanca tutum ve söylemler de patlama yaptı. Önümüzdeki günlerde göçmenleri­n seyahat ve çalışmalar­ına ilişkin kısıtlamal­ar getirecek girişimler­in ortaya çıkması bir hayli yüksek bir ihtimal olarak görünüyor.

İDAM TARTIŞMALA­RI GÜNDEMDE

Bir başka konu ise ölüm cezasının geri getirilmes­i. İktidarın farklı kesimlerin­den kimisi aleyhte kimisi de lehte fikirler ortaya çıksa da konu aktif olarak tartışılıy­or. İktidardak­i Birleşik Rusya’nın Duma başkanı “Bu konu profesyone­lce ve enine boyuna incelenece­k ve toplumumuz­un hissiyatın­ı yansıtan bir karar alınacaktı­r” diyerek ölüm cezasının tekrar getirilebi­leceğini söylese de yine Dumanın Devlet İnşaat Komitesi başkanı “Buna karşıydık ve karşı olacağız” diyerek karşı çıkıyor. Başka bir Senatör Andrey Klişas idamı getirmenin hukuken imkansız olduğunu söylüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Kremlin’in bu tartışmala­rda yer almadığını söylemekle yetindi.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye