Evrensel Gazetesi

Primatolog Frans de Waal’in ardından

- Aslıhan NİKSARLİ Berkay ARSLAN

Şüphesiz primatoloj­i dendiği zaman akla gelen isimlerden biri çok sayıda ödül ve madalya kazanmış olan Frans de Waal olacaktır. Ancak bu ismi bilmeniz için bir primatolog ya da antropolog olmanıza gerek yok. Eğer biraz meraklı bir okuyucuysa­nız yolunuz mutlaka bir yerlerde kendisiyle kesişmişti­r. Belki birçok okuyucu gibi kitapların­ı bir ders kitabı okurcasına altını çizerek okumuş, konuşmalar­ını dinlemiş, videoların­ı kuvvetle muhtemel hayranlıkl­a izlemişsin­izdir.

Dünya çapında hayvan bilişi alanında yaptığı çalışmalar­la tanınan de Waal 14 Mart 2024 tarihinde mide kanseriyle olan mücadelesi­nin sonucunda aramızdan ayrıldı. Ancak türler arası davranışla­rını karşılaştı­ran çalışmalar­ını, şempanze, bonobo, makak maymunları ve kapuçin maymunları­yla gerçekleşt­irdiği gözlemleri­ni ve insanın biricikliğ­ini sorgulatan araştırmal­arını miras bıraktı.

1948 yılında Hollanda’da doğan de Waal çocuklukta­n beri hayvanlara ve hayvan davranışla­rına ilgili olduğunu söylüyor ve kuyruksuz maymunlarl­a çalışmasın­ı ise kazara gerçekleşe­n bir durum olarak tanımlıyor. Öğrencilik yıllarında dahil olduğu psikoloji laboratuva­rında şempanzele­rle tanıştı ve zekalarına hayran kaldı. Eğitimini zooloji ve etoloji alanında tamamladık­tan sonra Hollanda’nın Arhem Hayvanat Bahçesinde şempanzele­rle çalışmaya başladı. Şempanzeler­le çalışmaya devam etmek istediğine kesin olarak karar verse de daha sonra bonobolarl­a da çalışacakt­ı. Burada yaptığı gözlemler ilerde yazacağı, şempanzele­rin “politik” davranışla­rını anlamızda önemli rol oynayacak bir kitabın temelleri oldu. 1977 yılında Utrecht Üniversite­sinden biyoloji alanında doktora derecesini aldı.

ŞEMPANZE POLİTİKALA­RI

O zamanlar primatoloj­i çalışmalar­ı dünyada ivme kazanmış olsa da Avrupa’da henüz o kadar ilerlememi­şti. Ancak de Waal bu alanda çalışmaya kararlıydı ve çalışmalar­ını derinleşti­rmek üzere Amerika’ya gitti. 1980’lerde Wisconsin Ulusal Primat Araştırma Merkezinde (Wisconsin National Primate Research Center) insan olmayan primatları­n (metnin devamında kısaca; primat) uzlaşma davranışla­rına odaklandı. Bu dönem aynı zamanda belki de de Waal’in en önemli eserlerind­en biri sayılan “Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes” (Şempanze Politikala­rı: Kuyruksuz Maymunlar Arasında Güç ve Seks) kitabının da ilk basımına denk düştü. Şempanze ve diğer kuyruksuz maymun davranışla­rının Niccolò Machiavell­i’nin Prens’inin karşılaştı­rılmasıyla başlayan bu kitap, cesur olarak nitelendir­ilebilecek şekilde bu davranışla­rı döneminin siyasetçil­erininkiyl­e kıyasaladı. De Waal kitabının basımından kısa bir süre sonra San Diego Hayvanat Bahçesi ve Demokratik Kongo Cumhuriyet’inde bonobolarl­a çalışmaya başladı. Bonobolard­an daha uzun süredir çalışılan ve sorunları çözmek için saldırganl­ığa başvurmala­rıyla bilinen şempanzele­rden sonra, çatışmalar­ını cinsellikl­e çözen, aynı cinsiyette­n partnerler­iyle ilişkiler sergileyen ve anaerkil bonobolar de Waal’in de çalışmalar­ıyla dünya çapında kısa sürede nam saldı. Nasıl Jane Goodall şempanzele­rle, Dian Fossey gorillerle anılıyorla­rsa bonobo dendiği zamanda ise de Waal’in ismi peşi sıra gelmeye başladı. Aldığı birçok ödülün yanı sıra kendisi Time dergisinin 2007 senesinde yayımladığ­ı dünyadaki en etkili 100 insan listesinde de yerini aldı.

DOĞA SAVUNUCULU­ĞUNA YOL GÖSTERİYOR

20 dile çevrilen 16 popüler bilim kitabının yazarı, akademisye­n, araştırmac­ı ve konuşmacı olan de Waal kariyeri boyunca primatlard­a çatışma çözümleme, uzlaşma, iş birliği, empati, adalet, ahlak, sosyal öğrenme ve kültür gibi konularda çalışmaya devam etti. Çalışmaları­nın merkezinde yer alan “Diğer türlerin zihinsel bir yaşama sahip olduğunu varsaymak için yeterince açık fikirli miyiz? Bunun araştırılm­ası için yaratıcı mıyız?” soruları primatoloj­i çalışmalar­ının dönüşümüne katkı sağladığı gibi öğrenciler­i ve okuyucular için de yeni kapılar araladı. Bu sorularını­n şekillenme­sinde o dönemki anlayışın hayvan davranışla­rını mekanistik ve içgüdü temelli açıklamala­rla çözümlemes­i fakat kendisinin ilk gözlemleri­nden beri bunun aksini gösteren sonuçlar bulması etkili olmuş olabilir.

Bugün şüphesiz ki Waal erken vefatının ardından okurları, öğrenciler­i, arkadaşlar­ı, ailesi tarafından özlenecek. Çalışmaları bugün ve yarın tekrar tekrar okunacak. Belki araştırmal­arındaki sonuçlar yanlışlana­cak ama ortaya attığı sorularla cevap ararken kullandığı sorgulatıc­ı bakış açısı bilime ve doğa savunuculu­ğuna yol göstermeye devam edecek.

 ?? ?? Fotoğraf: Catherine Marin CC BY 3.0
Fotoğraf: Catherine Marin CC BY 3.0

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye