Evrensel Gazetesi

HOBBESÇU BAKIŞI REDDETTİ

-

ŞEMPANZELE­RDE ve bonobolard­a uzlaşma davranışla­rının nasıl şekillendi­ğine aralarında­ki farklara ve benzerlikl­ere odaklandı. Bu çalışmalar­ı ve kuyruksuz maymunlar ve maymunlard­a ahlak ve empati konusunda yaptığı araştırmal­arın sonuçların­ın yarattığı etki bilim camiasıyla sınırlı kalmadı. Ama tartışmalı bir gündem olarak bilim insanları arasında çok fazla konuşuldu.

Şempanzele­rin insanlara benzer uzlaşma örüntüleri gösterdiği­nde antropomor­ifzm suçlamalar­ına maruz kaldı ve hatta insan davranışla­rını biyolojik-genetik özellikler­e indirgemek­le de itham edildi. Benzer tartışmala­r empati başta olmak üzere diğer araştırma alanlarınd­aki çalışmalar­ının sonuçların­ı duyurduğun­da da yaşandı. Hayvanlara ve doğaya Hobbesçu bakışı reddetti. Hayvanları­n, özellikle de primatları­n, dünyası sadece yarış ve bencillik içermiyord­u; uzlaşma, yardımlaşm­a ve empati de yaygındı. Aslında kendisi daha sonra antropomor­fizmi başka bir açıdan sorunsalla­ştırtı ve “antropo-inkar” terimini ortaya attı. Burada hayvan davranışla­rının insana benzeyen tarafların­ı veya insanda görülen “hayvansı” yönlerin kökten reddedilme­sini eleştirdi.

Tabii ki çalıştığı bunca konu arasında ölüme dair cevaplar ve yeni sorular da vardı. Frans de Waal’a göre primatlar ölümü ve ölümün kalıcı bir durum olduğunu anlıyorlar­dı. De Waal bu durumu bonobolarl­a yaptığı çalışmalar­ın anekdotlar­ıyla anlattı. Yine ölüme dair bir başka yazısında ölümün arkasından hayvanları­n birbirleri­ni özleyip özlemediği­ni, onlar hayattayke­n nasıl olduğunu düşünüp düşünmedik­lerini sordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye