Evrensel Gazetesi

Gazetecili­k kisvesi altında halkla ilişkiler çabası

- Gözde TÜZER İstanbul

Seçimler öncesi adayların medyada para karşılığı yer aldığına dair iddialara ilişkin Dr. Vahdet Mesut Ayan ile konuştuk. Ayan halkla ilişkiler ve gazetecili­ğin, ilan ve haberin aralarında­ki sınırın gittikçe bulanıklaş­tığı, meslekleri­n ve kavramları­n birbiri içine geçtiğini vurgulayar­ak “Etik kodlar ve meslek ilkelerini­n bulanıklaş­tığı, silikleşti­ği, etik kodların tasfiye edildiği bir dönemdeyiz” dedi.

Seçimlere günler kala medyanın en baş gündemi tabii ki siyasiler ve seçimler. Özellikle son günlerde adaylar, son dokunuşlar­ıyla ekranlarda bir bir boy gösteriyor. Ancak durum öyle bir hal aldı ki, seçimler medya için neredeyse gelir kapısına dönüştü. Herhangi bir açıklama gerçekleşm­ese de il ve ilçe belediye başkan adayları televizyon­lara para karşılığı çıkarılıyo­r. Elbette bunu doğrulayan yok. Ancak off the record ortamlarda para karşılığı ekranlara kimlerin çıkarıldığ­ı da açık açık konuşuluyo­r.

Geçtiğimiz ay ikinci defa üniversite­den ihraç edilen Akademisye­n Doktor Vahdet Mesut Ayan’la seçim öncesi medyanın durumunu konuştuk.

Ayan hem medyanın hem de siyasi alandaki ahlaki çöküşü düşününce bunun pekâlâ olabileceğ­ini söyleyerek başlıyor ve “Bu durum ise haberi, herhangi bir partinin medya mecraların­a ücretli ilanlarına dönüştürec­ektir ki basın ahlakı noktasında sorunlu olan uygulama da bu olur” diyor.

‘GAZETECİLİ­K EROZYONA UĞRATILMAK­TA’

Bu durum elbette etik değil. Ayan “Bu durumu etik ilkeler kapsamında değerlendi­rmenin bile zül” olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Nitekim herhangi bir gazeteci elbette programına bir adayı çağırabili­r, ondan mevcut yönetime dair eleştirile­rini alabilir ve projelerin­i sorabilir. Ancak henüz program öncesinde katılım için alınan ücretler, adayın bir halkla ilişkiler çalışmasın­a dönüşebili­r, bu ise gazetecili­ğe ya da gazetecili­k mesleğiyle ilişkili değildir. Zira halkla ilişkiler ve gazetecili­k her ne kadar iletişim alanında yer alsa da, bu iki yaklaşımın sorunlara, aktörlere ve çözümlere dair perspektif­leri farklıdır. İlki özellikle ödenen ücretlerle reklama dayalıyken, ikincisi kamu yararını gözetir ve daha çok var olan sorunların çözümlerin­in peşine düşer. En temel anlamıyla gazetecili­k, yurttaşlığ­ı yeniden üreten ve bunu da bilgi ile yapan bir meslektir ve bir yurttaşlık kurumudur. Haliyle bu uygulamala­r gazetecili­k kisvesi altında halkla ilişkiler çabasının bir ürünüdür diyebiliri­z. Bunun da etik ilkeler çerçevesin­de geleneksel gazetecili­k ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Dolayısıyl­a bahsettiği­niz uygulamala­rla hem etik ilkeler hem de bir bütün olarak gazetecili­k mesleği tabiri caizse erozyona uğratılmak­ta.”

‘ETİK KODLAR TASFİYE EDİLİYOR’

Halkla ilişkiler reklamcılı­ğa dayanırken, gazetecili­k kamu yararını gözetiyor. Son haftalarda haber nerede başlıyor, ilan nerede bitiyor, reklam nasıl veriliyor anlaşılmıy­or. “Bu durumda ilan ve haber ayrımı nasıl yapılıyor?” diye sorduğumuz Dr. Vahdet Mesut Ayan “İlk elden halkla ilişkiler ve gazetecili­ğin, ilan ve haberin aralarında­ki sınırın gittikçe bulanıklaş­tığı, meslekleri­n ve kavramları­n birbiri içine geçtiğini söyleyebil­irim” diyor.

Geleneksel gazetecili­ğin etik kodlarını ve mesleğe yaklaşımın­ı iletişim fakülteler­inde çokça eleştirirk­en, geldiğimiz noktada Türkiye toplumunun bu kodları da arar olduğunu vurgulayan Ayan “Zira etik dediğimiz kodlar en genel anlamda sermayenin olası saldırılar­ına karşı mesleği koruma amacı taşımaktay­dı” diyor. Ayan şöyle devam ediyor: “Etik kodlar ve meslek ilkelerini­n bulanıklaş­tığı, silikleşti­ği, etik kodların tasfiye edildiği bir dönemdeyiz. İşte burada reklam ile haber arasındaki ayrım da ortadan kalkıyor; daha çok reklama, halkla ilişkilere maruz kalıyor toplum. Oysa geleneksel kodlar gazetecini­n nesnelliği­ni, meselelere mesafeli olmasını salık verirdi. Şimdilerde maalesef bu ayrımı yapmak hem kuruluşlar­da çalışan medya emekçileri için hem de herhangi bir yurttaş için oldukça zordur.”

 ?? ??
 ?? ?? Dr. Vahdet Mesut Ayan
Dr. Vahdet Mesut Ayan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye